Puolen kymmentä hirsirakennusta olen ollut tekemässä tai kasaamassa uuteen paikkaan mutta ei se ole koskaan tapahtunut noin nopeasti kuin videolla näyttää käyvän. Respect.
Kolomisenkymppiä metri veisto ja tuo puitten kaato,raij
jaaminen ja kuorinta omalukusa. Puut halakeilee. Salavoksen villat kastuu ja homehtuu. Kahteen kerrokseen tekeminen höpöhommaa. Kaikki lämpö nousee tuonne vintille. Kylymä mökki.Ovveen ei painumavaroja palijo jääny. Tuommonen märkä puu laskehtii parisenttiä ku kuivuu. Saa ruveta ukko löysäilee ovia irti ja kullopilla kymmenen senttiä hirnasta lyhyemmäksi.
Sisukkaasti sälli sahhailee. Sille nostan hattua. Tuolla sulukanurkalla tekevät rapakon takana. Täällä ämmänkaulalle.
Tuohan kuiten on ihan oikia hirsmökki. Ei konneilla veisattu.
Inhottava puunhajuinen mökki vuosikausia, kun tuoreesta puusta tehdään. Turhaa työtä työtä, pyöreistä hirsistä voi tehdä korkeintaan kesäsaunan. Nurkat on harvat, pääskyset lentelee sisälle.
tuossa valmistuu niitä sadanvuoden taloja nurkka on kiilamainen joka kiristyy kun hirsi painuu juurikaan ei ole väliä tekeekö kuivasta vai tuoreesta toki tuore painuu enemmän mutta se on huomioitava rakenteissa tuoreesta puusta ne suomenkin vanhat hirsirakennukset ovat tehty ja sammalkin välissä oli tuoretta ja hyvin toimi toisin kuten nykytalot kestävät vain muutama kymmenen vuotta niin jo remontin tarpeessa
Mitä ite oon kolonnu kehikoita ämmänkaulalle, niin ku purkanu niitä siirtua varten, nii sinistä on ollu. Märkää puuta , ja ku satteessa likuaa niin hommeessaha se on.
Kelosta tehtyjä kassaillu. Akkuna- ja oviaukkoja sahhaillu karauria ja huulille. Kolomantena päivänä vesi nokasta vuotanu. Oisko allerkijjaa työlle vai kelolle – piru tietää, vai ei kerro.
Hirrenveistäjiäkin on moneen junaan. On myös laiturille jääneitä. Kuitenkin – Jos alkaa hirsikehikkoa tekemään, kannattaa käydä katsomassa, kuinka ammattiveistäjät tekevät varaukset ja nurkat, millaista saumaeristettä käytetään ja millä perusteilla.
Ainakin tuoreesta puusta tekijät tekevät joissakin tapauksissa halkeamajohteen hirren selkään, jolloin sehirren halkeaminen ohjataan keskelle hirttä, eikä se tule näkyviin. Se voidaan ajaa hirteen , kun hirsi on periaatteessa paikoillaan. Varausta ei saisi sahata niin, että soiro lähteen kahdella sahauksella irti, koska silloin hirsi painuu helposti kuin ratsastaja hevosen selkään.
Nurkkien teko ”koirankaulalle” on monen erilaisen mallin mukainen, mutta nurkan pitäisi aina saada painua kuten seinäkin. Tuore mänty kutistuu kuivussaan 8 % säteen suuntaisesti, joten oviaukoissa pitäisi olla parikymmentä senttiä painumisvaraa. Ikkuna-aukoissa suhteessa saman verran.
Kelohirsiä lukuunottamatta, kehikko pitäisi tehdä katon alla, että kosteus tulisi puusta poispäin, eikä tosiaankaan kastuisi rakennusvaiheessa – jo pelkästään värien takia.
Jotkut käyttävät vieläkin varauksen tilkkimiseen mineraali / lasivillaa, jotka ovat sellaisia, että eivät ole kovin tehokkaita kuivumaan kastuttuaan.
Kyllähä se on nähty. Höylähirsi palikkalaavuja saa 750 eurua kaupasta.
Ite jos metästä kaatellee puut ja parkkailee ynnä salavaa niin ei tuplahintaa saa. Rakoliiteriä saa tonnilla kaupata pitkään….
Lapissa voi vielä saaha hintaaki, siellä on enempi tarvetta.
Nuita Lapin kotijaki kauppaavat kattohuopineen sun muineen alle kahen tonnin. Siinä sitä on sitä tilijä ammattimiehelle. Noh… Tyhyjän saa pyytämättäki.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään