Keskustelut Luonto Täyttyvät järvet

Esillä 8 vastausta, 31 - 38 (kaikkiaan 38)
  • Täyttyvät järvet

    Täällä on keskusteltu mm. Jyväskylän Korttajärven sedimenttitutkimuksista ja järven sedimenteistä on tehty väitöskirjakin viime vuosina (Mia Tiljander). Järvestä on otettu sedimenttinäytteitä auna 11.6 m syvyyteen asti ja löydetty noin 9500 sedimenttikerrosta ts. päästy 9500 vuoden taakse. Tällöin järveen olisi tullut sedimenttiä vuodessa noin 1 cm, siis melko paljon. Ihmisen vaikutus näkyy vasta viime vuosisatoina paremmin. Järvet täyttyvät valumista, ilmalaskeumista ja järven omasta tuotannosta. Kyseessä on luonnollinen ilmiö jota emme voi poistaa kokonaan. Nopeammin madaltuvat rehevöityneet ja luonnostaan rehevät järvet, joissa oma kasvillisuus on runsasta.

    http://www.suoseura.fi/Alkuperainen/fin/loka2012/Valpola.pdf

     

     

     

  • A.Jalkanen

    Kyllä, minimissään ainakin kaivukatko pitäisi olla. Luke suosittaa että ojitusalueiden ja myös ennallistettavien alueiden vedet ohjattaisiin vesistöön kosteikon tai ojittamattoman suon kautta.

    https://www.luke.fi/fi/blogit/soiden-ennallistamisen-vesistohyotyja-maltettava-odottaa

    Metät kunnossa!

    Eikös kaikki vastuulliset toimi noin?

    A.Jalkanen

    Varmaan useimmat toimivat nykyisin oikein, jos tieto on tavoittanut henkilön, mutta vanhoja ojia on on vedetty vesistöön saakka.

    Metsuri motokuski

    Tästähän on kyse mistä Anneli kirjoitti. Samoin että lasketumisaltaat täyttyvät ,kun niitä ei huolleta . Leveämpi oja niistä silloin tulee. En ole vielä kuullut että kukaan olisi välillä tyhjentänyt tällaisen laskeutusaltaan.

    Apli

    Maankaatopaikan sulamisvedet värjäsivät Muuramen Pienen Salmijärven kuravelliksi – asiasta on käynnistetty valvontaprosessi: ”Tämä tilanne ei saa jatkua” | Keski-Suomi | Keskisuomalainen (ksml.fi)

    Maankatopaikan lähellä järvet meni pilalle.. Ilmeisesti pitäisi myös maankaatopaikoille tehdä turvesoiden tyyliin valvontaa yms.. Syyllisenä tässä on Muuramen kunta.

    Jovain

    Vesistöt ennallistuvat eli palautuvat alkuperäiseen tilaansa, kun valumat loppuvat tai niiden pääsy vesistöihin estetään. Myös ilman kautta tulevat laskeumat. Siitä on hyviä kokemuksia vesistöistä, joiden tilaa on tullut seurattua. Aikaa kuluu vuosikymmeniä, mutta näin väistämättä tapahtuu. Lietteen määrä ei tietenkään vähene, jos liete on pääsyt tukkimaan vesistön. Myös luonnon ennallistaminen toimii hyvin, ottaa sen muutaman vuosikymmenen ja on esim. 50-70 luvun ojitetuilla soilla monessa kohtaa toteutunut.

    Metsuri motokuski

    Siitähän tässä jovain on kysymys. Kun se liete on päässyt tukkimaan ne vesistöt jo. Eihän vesistö tukkeudu jos sinne ei humusta päästetä. Lienee itsestään selvyys.  Siinä ei paljon omakohtaista tutkimusta tarvita.

    Jovain

    Havaintojen mukaan pieniä vesistöjä liete on tukkinut, lammet ja vastaavat, kuten ne vähäiset saostusaltaat. Virtaavissa vesistöissä liete kulkee mukana ja isoissa vesistöissä kerrostuvat pohjasedimenteiksi. Oli tarkoitus kertoa, että vesistöt puhdistuvat, kun valumat loppuvat. Sinne kerrostuvat vesistöjen pohjakerroksiin ja tietenkin poikkeuksellisen suuresta impulssista oli kysymys ja saastekuormasta, viime vuosikymmenien aikana.

Esillä 8 vastausta, 31 - 38 (kaikkiaan 38)