Keskustelut Metsänomistus Tavaralajiksi energiakuitu ?

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Tavaralajiksi energiakuitu ?

    ”Voimalaitoksiin tarvitaan ”energiakuitupuuta” ja turvetta”(www.maaseuduntulevaisuus.fi)

    ”Metsäenergian kasvutavoitteet katetaan luontevimmin aineskokoista runkopuuta polttamalla, sillä sitä metsissä riittää. Vanhat voimalaitokset vaativat puun rinnalle myös turvetta.”

    Syrjäyttääkö tämä vaihtoehto kannot ja pystyrisut ?

  • vänkäri

    Näin siinä hyvinkin voi käydä. Huhujen mukaan kantojen nostosta oltaisiin joissain firmoissa jo luopumassa.

    Gla

    Ainakin minä näen sen metsän käsittelyn kannalta hyvänä vaihtoehtona.

    Kaataja

    Eikös ne pienemmätkin risut siellä joukossa luulisi yhtälailla palavan.

    Kuivuvatkin nipeammin kuin ”paksummat” puut. Ja todennäköisesti risuista ei tarvitse maksaa niin kovaa kuutiohintaakaan, kuin kuitukokoisesta puusta, risut kun ei toistaiseksi vielä sovellu minkäänlaiseen jalostukseen…

    Kaataja

    Juu, ei risujen keräily isoilla ja kalliilla koneilla kannata. Mutta lähinnä kommenttini olikin, että tuskin risujen poltto loppuu, siis jos hankintana on kerännyt kasan tien viereen, niin kyllä se pienempi hake yhtälailla palaa, kun isommasta puustakin haketettu.

    Ja luulisi lämpöyrittäjiä kiinnostavan, kun ei tarvitse maksaa niin kovaa kuutiohintaa. Kolmen kuution kasat on asia erikseen…tuskin sellasta kannattaa lähteä hakettamaan!

    Ja poltetaanhan sitä sahanpuruakin…

    suorittava porras

    Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa kannettiin huolta siitä , että energiapuukohteiden korjuutyön laatu ei täytä tavoitteita . Tästä johtuen metsänomistaja ei välttämättä myy puuta energiaksi toista kertaa.

    Näin on ollut tähän saakka , kun on peuhattu olemattoman pienipuustoisissa tiheiköissä . Tilanne muuttuu korjuujäljenkin osalta merkittävästi parempaan suuntaan , kun siirrytään käsittelemään isompia puita (vähintään kuituläpimittaista). Hakkuutähteitä kertyy enemmän parantamaan ajourien kantavuutta . Kookkaampia puita jätetään vähemmän pystyyn suhteessa pienempiläpimittaiseen puustoon . Tämän seurauksena lisääntynyt työskentelytila vähentää puustovaurioiden riskiä huomattavasti . Keskinkertainen kuljettajakin saa aikaan kelvollisen työjäljen , kun ei tarvitse pinnistellä liian , jopa mahdottoman , ahtaissa olosuhteissa.

    Runsaisiin vaurioihin on saattanut vaikuttaa myös kuljettajien vaatimaton ammattitaito. Parhaat kuljettajat ovat olleet tuottavammissa töissä ja risukoihin on laitettu noviiseja opettelemaan . Intoa on ollut , mutta osaamista ei . Toivottomimmista työmaista olisi pitänyt osata myös kieltäytyä .

    jees h-valta

    Biotalous porskuttaa myötäisessä ja parikymmentä miljoonaa kuutimetriä tavaraa saattaa alkaa löytää ostajansa. Joten suorittavan kaltaisten ei ole syytä murehtia. Kaikenkokoista puuta pitää läjittää ja paljon. Kokoajan polttolaitoksia muutetaan hakepeteiksi ja jopa pääkaupungin pipertäjät saattavat joutua luopumaan ”mustasta makiastaan”. Kivihiilen tuonti loppuu varmasti lähivuosikymmeninä ja silloin puuta kulkee monia hakekontillisia päivässä savujen lansseille ja myös jalostamoille.

    Timppa

    Mitenkäs se homma käy, kun EU:n kaavailema energiadirektiivi astuu voimaan. Ja aivan samoin kuin rikkidirektiivissä kävi..

    Energiadirektiivissä siis metsät jaetaan energiakuvioihin ja ainespuukuvioihin. Eikä rajoja saa tietenkään ylittää. Siis energiaa ei saa hakata ainespuumetsästä, eikä tukkia energiapuumetsästä. Tällainen tulevaisuus meitä odottaa. Ainoa, joka on osannut jo edellä varautua on Jesse, jonka metsistä löytyy vaömiiksi energiakohteet.

    Jos se EU virallisesti edes esittää näin pöljää hommaa, niin silloin kannatan kansanäänestystä siitä eroamiseksi ja äänestän eroamisen puolesta.

    Kannattaisi muuten tarkkaan miettiä uutta metsälakia. Sen vapaudet juuri mahdollistaisivat EU tuovan ajatusmallinsa metsänkäsittelyyn.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)