Keskustelut Tekniikka Taukotuvan luvat

  • Tämä aihe sisältää 96 vastausta, 27 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 95)
  • Taukotuvan luvat

    Minkälaisia rakennuslupakäytäntöjä on eri puolella Suomea metsätalouden taukotuvan suhteen?

    Itselläni on suunnitteilla minimikokoinen taukotupa/sosiaalitila, missä yksi mies voisi yöpyä ja peseytyä. Siis noin 2,5mx5m rakennus, jossa toisessa päässä ”asuintila” ja toisessa päässä sauna. Lämmitys puukiukaalla ja kaminalla. Tätäkin kuitenkin haluttaisiin kohdella lupien suhteen kesähuvilana eli vaadittaisiin poikkeuslupa ja rakennuslupa. Näistä tulevat lupakustannukset olisi aika kalliit suhteessa itse rakentamisen kustannuksiin ja metsätalouteni tulopuoleen taimikkovaltaisella tilalla.

    Olen ymmärtänyt että metsätalouden rakennuksille on monin paikoin olemassa kevennettyjä lupakäytäntöjä.i Minkälaisia ja millä perusteella niitä arvioidaan? Minun järkeni mukaan oleellista olisi että:

    1. Tila on riittävän suuri että on aidosti metsätila eikä pelkkä mökkitontti. Esim 100ha luulisi täyttävän kriteerin

    2. Rakennus on riittävän pieni että se on uskottavasti työmaaparakki eikä lomamökki. Esim alle 20m2 kokonaisalaa ei mielestäni enää kelpaa nykyihmisten lomamökiksi edes yksinäiselle, perheistä puhumattakaan.

    Minkälaisia kokemuksia tai mielipiteitä muilla?

  • Puuki

    Se on verottajasta kiinni hyväksyisikö erillisen tontin liitettäväksi toiseen palstaan vai katsoisiko (kiinteistö)veronkierroksi.

    Gla

    Jessen ajatus palstan sijainista on kyllä hyvä. Itse pyrin pysymään puolen tunnin ajomatkan sisällä / suunta.

    jees h-valta

    Niin, tarkoitin tietysti päivämatkalla sitä että päivän töille ajetaan kotoa ja sinne myös samana päivänä palataan. Itelläni on pisin reilun tunnin ajomatkan päässä. Siihenkin pitää erityisvarustautua eli runsaasti pikaenergiaa mukaan että jaksaa paluun ajaa. Kyllä vain voi tuntua matka pitkältä jos on valmiiksi sippi. Makeaa juomaa ja suklaata. Sillä saa riittävästi pika-apua.

    Mottimasa

    Kyllä tuollaisella metsäkämpällä on monenlaisia ”käyttöarvoja”. Nykypäivänä metsänhoito on monille enemmän harrastus ja mukavuus sektori kaiken kiireen keskelle, kuka niitä muuten enää käsipelein tekisi. Ennen oli jätkät ja savottakämpät arkipäivää, nykyään metsänomistajalle voi olla elämys kokeilla tukkijätkän elämää vaikka kaukopastalla viikko kämpässä yöpyen ja töitä tehden. Kyllä metsään on päästävä itse tekemään, kokemaan ja näkemään, ei oikein kiinnosta kotisohvalta tehtävät toimenpiteet. Jos olisi palstat tuvan kulmilla, olisi reki ja suomenhevonen meikäläiselle kiinnostava työpari, moottorisaha kuitenkin.

    Menninkäinen

    Minulla on erillinen alle 2ha kiinteistö metsästatuksella. Muistaakseni pitää olla lähellä ns. kantatila. Joka katsotaan asumispaikaksi. Vastaavasti on omistuksessa asuinkelvottomia isompia kiinteistöjä joista verot juoksee tontin alasta ja rakennuksista. Näitähän on suomi pullollaan.

    mettämiäs

    ”Pitää näin tuottaa pettymys Mettämiehelle ja Metsähepulle.”

    En tiedä, onko tällä palstalla nimimerkkiä mettämies, mutta joka tapauksessa tällä palstalla Taneli on esitellyt osaamistaan metsätalouden rakennusten kiinteistöverotuksen suhteen; oikeellisuudesta en tosin ole ihan varma…

    Mettämies:
    ”Kiinteistövero määräytyy sitten aikanaan poistamattoman menojäännöksen perusteella.”

    Korpituvan Taneli:
    Nyt meni kyllä puurot ja vellit sekaisin.

    1. Kiinteistövero määräytyy kiinteistön ns verotusarvon mukaa. Verotusarvo määräytyy rakennuksen koon ja varustetason mukaan. Tontin kiinteistöverolle on verottajalla taulukot neliöhinnoista, jotka jossain metsässä ovat kyllä korkeampia kuin käypä hinta.

    2. Jos rakennus on tosiaan hyväksytty metsätalouden rakennukseksi, niin sen rakentamismenoista voi tietyn prosentin vähentää poistoina metsäverotuksessa. Ensmmäisenä vuotena poisto lasketaan rakentamismenoista suoraan. Seuraavina vuosina poistamattomasta menojäännöksestä.

    Kohdilla 1 ja 2 ei ole pientäkään kosketuspintaa toisiinsa, paitsi se että ne koskevat samaa kiinteistöä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Kyllä pitää olla karskiluonne että nykyisin metsämökkiin yöksi jäisi hirvikärpästen keskelle. Mikä sellainen metsäpalsta on josta ei autolla ehdi yöksi ihmisten ilmoille. Asumukseen pitää tulla puhdas juokseva vesi ja sähkö. Nuo kämppäjutut on menneen talven lumia.

    Metsäheppu

    Kai mulla nykymittapuun mukaan karski luonne onkin. Toisesta paikasta on kämpässä asumisesta kokemusta jonkin verrankin eikä siinä mitään mahdotonta ole. Lähteestä vettä juomiseen ja peseytymiseen, pienestä akusta sähköä ledilamppuun ja puhelimeen, ruuanlaitto kaminalla tai nuotiolla, ruuan säilytys maakellarissa kylmälaukussa kylmäkalleilla avustettuna, kämpän lämmitys kaminalla, peseytyminen saunassa. Aika helppo perusjutut on viikon ajaksi järjestää. Oleminen on suorastaan mukavaa eikä tarvitse ajella edestakaisin.

    jees h-valta

    Mukavuusalueensa tietty kullakin. Tuo lähteestä vettä juomiseen on vain aika tuurikauppaa kun ei niitä lähteitäkään ihan missä vain ole ja se veden laatukin on iso kysymysmerkki aina. Ruuan säilytys onnistuu kylmällä aikaa mutta ei viikkoa lämpimällä aikaa. Paskaa syö jo lopusta viikosta. Mutta kuumentamalla nippanappa voi vatsavaivoilta välttyäkkin. Pienestä akusta piisaa mitä piisaa ja senkin raahaaminen sinne paikalle jo oma juttunsa. Onhan se kivaa että on kivaa!

    Metsäheppu

    Aika perusteellisesti testattua on tuo kaikki, ja hyvin toimii kun tietää mitä tekee.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 95)