Keskustelut Tekniikka Taukotuvan luvat

  • Tämä aihe sisältää 96 vastausta, 27 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 95)
  • Taukotuvan luvat

    Minkälaisia rakennuslupakäytäntöjä on eri puolella Suomea metsätalouden taukotuvan suhteen?

    Itselläni on suunnitteilla minimikokoinen taukotupa/sosiaalitila, missä yksi mies voisi yöpyä ja peseytyä. Siis noin 2,5mx5m rakennus, jossa toisessa päässä ”asuintila” ja toisessa päässä sauna. Lämmitys puukiukaalla ja kaminalla. Tätäkin kuitenkin haluttaisiin kohdella lupien suhteen kesähuvilana eli vaadittaisiin poikkeuslupa ja rakennuslupa. Näistä tulevat lupakustannukset olisi aika kalliit suhteessa itse rakentamisen kustannuksiin ja metsätalouteni tulopuoleen taimikkovaltaisella tilalla.

    Olen ymmärtänyt että metsätalouden rakennuksille on monin paikoin olemassa kevennettyjä lupakäytäntöjä.i Minkälaisia ja millä perusteella niitä arvioidaan? Minun järkeni mukaan oleellista olisi että:

    1. Tila on riittävän suuri että on aidosti metsätila eikä pelkkä mökkitontti. Esim 100ha luulisi täyttävän kriteerin

    2. Rakennus on riittävän pieni että se on uskottavasti työmaaparakki eikä lomamökki. Esim alle 20m2 kokonaisalaa ei mielestäni enää kelpaa nykyihmisten lomamökiksi edes yksinäiselle, perheistä puhumattakaan.

    Minkälaisia kokemuksia tai mielipiteitä muilla?

  • Mottimasa

    Amerikka on amerikka. Siellä kääpiötkin ovat vähän isompia kuin täällä meillä. Itellä olisi kans tuossa metsäkämpän hirret valmiina veistoa odottamassa, ajattelin kasata kotona ja tunkata kehikon ylös, työnnän vanhan ison reen alle ja vedän metsään, metsässä tunkkailen reestä pois. Saa tarvittaessa siirrettyä pois jos joku lupien kanssa alkaa kiristellä.

    jees h-valta

    Minusta kok taukotupa-ajatus on jo kuolleena syntynyt. Miksi ihmeessä? Eikö metsään mennä töihin eikä kämppään makaamaan? Mitä järkeä kun autolla kuitenkin tullaan ja ne vaatteet jotka metsässä ryjästyy saa kyllä aika nopsaan taivasallakin vaihdettua ennen autoon menoa ja kotiin ajoa. Uskonpa ettei kovinkaan moni johonkin hikiseen kopperoon ainakaan yöksi jää.

    Lenkopetäjä

    Just siksi ku meilläpäin on mehtää ja palstalle voi joutua kävellä muutaman kilometrin

    Metsäheppu

    Ompas tullut hyvin vastauksia! Kiitoksia kaikille. Tuo pyörille rakentaminen on kyllä itselläkin ollut mielessä. Lähinnä kuitenkin hain kokemuksia siitä miten lupakäytännöt vaihtelee eri kunnissa jos sitten voisin vedota jonkin muun kunnan metsätalousystävällisempään suhtautumiseen ja yrittää saada samaa itsellekin. Mieluiten kuitenkin menisin ihan luvallista reittiä ja rakentaisin kiinteän rakennuksen jos se vaan tehdään yhtään järkeväksi.

    Joku yöpymispaikka kuitenkin pitää olla kun matkaa on sen verran monta sataa kilometriä ettei viikkoa lyhyemmän savotan takia kannata ajella. Eikä viikkoa taas voi olla peseytymättäkään hikisissä töissä. Sellaista ei taidettaisi millään muulla alalla vaatia eikä hyväksyä.

    mettämiäs

    Käytännössä rakennuslupa aina vaaditaan, jos kiinteään taukotupaan tulee kamiina tai muu vastaava värkki. Naapureiden kuulemismenettely on ainakin joissakin kunnissa tosi raskas eli kyllä asia osataan tosi vaikeaksikin saada.

    Pesutilan saaminen metsätalouden rakennukseksi on myös ongelmallista. Oma lukunsa on metsätalouden käytössä olevan taukotuvan kiinteistövero; Taneli on perehtynyt näihin kiinteistöveroasioihin ja on varmaan tämän palstan paras asiantuntija sillä saralla, kunhan on ensin saanut aamupuurot keitettyä…

     

    Korpituvan Taneli

    Iltapuurotkin on jo syöty.

    Mettämies on saanut väärän käsityksen verolakien tuntemuksestani.

    Olen kyllä täällä kirjoitellut kiinteistöveron kummallisuuksista. Esim. siitä ettei tonttimaan hinnasta voi valittaa tai pyytää oikaisua, se vain on ylhäältä määrätty.

    Sen tiedän että rakennusten purun jälkeen on todella vaikea, hajaasutusalueellakin saada tontin kiinteistöveroa pois.

    Verottajalla on täkäkin asiaa varten oma neuvontanumeronsa, josta saa koko maassa pätevää tietoa. Vain veroprosentit ja hinnat ovat paikallisia.

    Pitää näin tuottaa pettymys Mettämiehelle ja Metsähepulle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tamperelainen

    Ketjussa ”Rakennuspaikka metsäpalstalle (4.1.2016)” juttua mm kiinteistöverosta.Itse esim joudun maksamaan kiinteistöveroa alle 2ha metsäpalstasta,jonka ostin vain tieolosuhteiden parantamiseksi

    Puuki

    Alle 2 ha metsä luetaan tontiksi. Jos se on kiinni entisessä palstassa, niin se pitäisi saada samalle tilanumerolle.

    Gla

    Pitääkö sen olla kiinni? Voihan tila olla erillisissä palstoissakin.

    En tiedä, mitä tilojen yhdistäminen maksaa. Kun ainakin minulla vero (rakennuspaikka) on aika pieni, kovin kalliita liikkeitä ei kannata tuon poistamiseksi tehdä. Ja jos joku haluaa tulevaisuudessa sinne rakentaa, luvan saaminen on ehkä helpompaa kuin metsämaalle?

    Viikon töitä varten pesupaikka tosiaan on välttämätön. Mistä vesi, siinä onkin asia ratkaistavaksi.

     

    jees h-valta

    Kun olen tällainen perusvastahankainen kaikkiin kopperoihin metsissä niin antaisin vain huonon tai hyvän neuvon, miten vaan kukin haluaa. Myy etäpalstasi pois niin pääset koko murheesta. Ei kait tuo ole edes ihmisarvoista ajatustakaan viipyä jossain parakissa viikon keskellä ei mitään. Ostaisin samalla valuutalla päivämatkan sisältä uuden palstan. Eri silloin jos asiaan voi liittää hiukan retkielämää eli jos on se vesi vieressä ja voi vaikka iltaisin vielä kalastella tai uida ja saunakin tietty silloin jo olisi hyvä. Mutta lupakäytäntöihin tämäkin varmasti juuri törmää.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 95)