Keskustelut Metsänhoito Tarjouspyynnöt MHY:n kautta & valtakirjakauppa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 60)
  • Tarjouspyynnöt MHY:n kautta & valtakirjakauppa?

    Iltaa,
    aloitteleva metsänomistaja kyselee:
    Männikön ensiharvennusta pitäisi teettää n. 15 hehtaarille. Kun ei itsellä ole kokemusta tai osaamista työn laadun valvomisesta, niin helpottaisihan se jos MHY:n ekspertti hoitaisi sen homman (olettaen että hän osaa sen, ja tekee työnsä hyvin).

    Mutta mitkäs noin muuten on tällaisen kauppatavan plussat ja miinukset?

  • Puuki

    Metsään.fin mukaan eräskin ra-koivikko olisi pitänyt harventaa jo 3 v. sitten. Pellolle istutettuja  20 v. sitten.   Mutta ei ole ihan niin kiire koska istutustiheys oli n. 1300 kpl/ha eikä se tavallinen 1600 kpl.

    Taimikonhoidossa kannattaa yleensä (jos mahdollista kasvupaikan ja puulajin kannalta) tehdä jo harvennusta siihen suuntaan, että järeytyminen  nopeutuu ja puiden keskikoko kasvaa eh:een mennessä sopivaksi vähintään pikkutukin myyntiä varten.

    Tarjouspyynnöt sitten sen mukaan niillekin jotka ostaa harvennuksilta muutakin kuin kuitupuuta.

    Apropoo

    Ihan hengen hätää sillä ensiharvennuksella ei vielä pitäisi olla:
    Perinnönjättäjä oli ennen menehtymistään ehtinyt sopia erään metsäyhtiön kanssa kaupat puista, jotka myrsky oli kaatanut. Tämän yhtiön metsäasiantuntijan kanssa sitten kävimme asioiden loppuun saattamisen yhteydessä myös katselemassa muutamia kuvioita, ja hänen mukaan aikaikkunaa harvennukselle on vielä kolmekin vuotta.

    Selkeyden vuoksi ositukset ja lainhuudot ensin kuntoon, joten se tässä määrää tahdin. Perintöveropäätöksen luulisi tulevan lokakuun loppuun mennessä.


    @Timppa
    , hakkuukertymäarviot näyttävät löytyvän OmaMetsä -palvelusta kohdasta ’Metsäomaisuus’ –> ’Toimenpiteet’. Esim. tämän 15 hehtaarin kuvion kohdalla se näyttää tältä:

    ?
    Pinta-ala: 14,92 ha
    Kokonaiskertymä: –

    Ehdotustyyppi: Maastoehdotus
    Lisätiedot: –
    Puutavaralajit:
    Tukki:
    Kuitu: Mänty 596,8 m³ Koivu 29,8 m³
    ?

    Tuloarvioksi (ei sis. alv.) sinne on merkitty vähän reilut 13 000 €.
    Ko. kuvion vieressä on muutamia pienempiä ensiharvennettavia kuvioita, ja pari harvennettavaa. Niiden yhteenlaskettu tuloarvio on vähän päälle 20 000 €, mutta OmaMetsästä pitää erikseen seuloa toisesta kohdasta ns. saavutettavuustieto, eli voiko kuviolle mennä sulan maan aikaan.
    No, tehdäänpä se seuraavaksi niin näen mitä kaikkia kuvioita voisi tarjota harvennettavaksi samalla kertaa.


    @Mets
    äkupsa, käytännössä tilanne on se että yhtymään tulee lisäkseni kaksi muuta osakasta, joita metsänhoidon yksityiskohdat ei kiinnosta. Oomme yhdessä sopineet ns. metsänhoidolliset tavoitteet, joiden pohjalta teetimme metsäsuunnitelman, ja tästä eteenpäin käytännössä ilmoittelen osakkaille mitä milloinkin kannattaisi tehdä / teettää, ja hyväksytän heillä että asia on ookoo. Joten saanen siunauksen omatoimisellekin kaupalle, jos niikseen tulee.

    Kiitoksia muuten kun jaksatte kirjoitella ja selventää asioita, tää on mulle hyvä tapa oppia. Joten hyödynnän sitä sumeilematta, heh, ja aion kysellä lisää.

    Katkonnan valvonta;
    Oon ymmärtänyt että sillä on merkitystä vain tukkia hakattaessa.
    Ei kai katkonnalla ole mitään merkitystä, kun ensiharvennuksessa korjataan kuitu- tai energiapuuta?

    ^ Tuosta päästäänkin seuraavaan kysymykseen:
    Jos haluaisin myydä puuston energiapuuksi, niin voinko pyytää nimenomaan sellaisia tarjouksia? Vai onko se ostaja, joka päättää ostaako kuitu- vai energiapuuksi? Vai kumminkin; voi jättää sellaisen tarjouspyynnön kuin haluaa, ja ostaja vastaa mitä haluaa?
    Tällä ois merkitystä sikälikin, että harvennettava alue täyttäisi ehdot nuoren metsän hoitoon tarkoitettuun Kemera-tukeen.

    Metsuri motokuski

    Kyllä voit pyytää energiapuutarjouksia myös. Minusta lähtökohta on että jos energiapuuksi myyt niin leimikon tulee olla kemera kelpoinen. Muutoin  energiapuuksi myynti ei ole kannattavaa ainakaan meillä päin. Ostaja tietenkin voi tehdä puilleen mitä haluaa, mutta yleensä on niin että selluyhtiöt eivät juuri puitaan polttokattilaan vie. Jonkin verran ne ostavat myö e-puu leimikoita mutta osoitetta en niille puille tiedä. Ilmeisesti joppaavat ne edelleen.

    Minusta kun pohtii sitä että myykö leimikon energiaksi tai ainespuuksi ratkaisee leimikko. Kuten kirjoitin kemera on saatava muuten ei kannata. Toisaalta jos leimikko on jätetty hoitamatta ja on selkeästi ylitiheä niin energia voi olla hyvä vaihtoehto.  Silloin leimikossa tulee on paljon rinnankorkeudelta  6-10 cm puuta joita ei hanno maahan kaataa. Mutta jos leimikko on hyvin hoidettu ja kohtuullisen tasakokoista niin kuitupuu on varmaan paras vaihtoehto.  Kysehän on periaatteesta siitä mistä paras mottikertymä saadaan.

    Timppa

    Mänty on mielestäni sellainen puu, että harvennus kannattaa tehdä mieluummin etuajassa.  Silloin latvus säilyy elinvoimaisena.

    On etu, että joku on kiinnostut ja toiset ns äänettömiä yhtiömiehiä.  Silloin homma hoituu mielekkäästi.

    Apropoo

    @Timppa, joo ei sitä oo syytä venyttää yhtään, mutta osituksen suunnitelleen henkilön kanssa juteltiin että homma pysyy huomattavasti yksinkertaisempana, kun ei myydä metsää (saada tuloja) ennenkuin kuolinpesä on jaettu. Tämmöistä tasapainoiluahan tämä nyt on tilanteen ehdoilla.

    Kiitos @Metsuri motokuski!

    Husq165R

    Vielä täydennyksenä Metsuri motokuskin viestiin.

    Jos saat energiafirmalta tarjouksen, missä kuitujen hinnat noudattaa sellufirmojen tarjousta niin tilanne on hyvä.

    Energiaa ostaville kelpaa ne räipät ja latvatkin mukaan, eivät vingu normitapauksessa ennakkoraivauksista. Jos taimikonhoidot on tehty ajallaan, ei usein tarvettakaan. Saanto kasvaa ja saat siitä metsälöstä hyvän näköisen. Ne saattaa myydä edelleen ne kuitukalikat sellunkeittoon, mutta se on heidän murheensa.

    Ja se mainittu Kemera vielä mukaan.

    Apropoo

    Yks tällainen tarjouspyyntöihin liittyvä kysymys:

    Oisko ideaa -ihan vain vertailun vuoksi– tehdä niin, että pyydän MHY:tä kyselemään tarjouksia valtakirjakauppaa varten, mutta pyydän niitä myös itse Kuution kautta? Kiinnostaisi nimittäin sekä kokeilla ja opetella tuota Kuution käyttöä, että nähdä millaisia tarjouksia MHY:n kautta tulisi, ja mitä tarjousta he suosittelisivat parhaana vaihtoehtona.

    Eihän siinä muuta kuin että tarjousten vastaanottajat saattavat ihmetellä että miksi pyynnöt samasta urakasta tulee kahta reittiä pitkin, mutta tarviiko siitä sitten välittää mitä ne ajattelee.

     

    Panu

    Idea ei mielestäni ole hyvä, jos haluat kokeilla molempia vaihtoehtoja niin kokeile niitä eri leimikoilla.

    Metsuri motokuski

    Monesti käy niin että yhtiöt eivät anna kahta päällekkäistä tarjousta samasta leimikosta. Tuo Panun ajatus on hyvä.

    Tomperi

    Saako metsälehden keskustelupalstalla kertoa esimerkkejä joissa paljastuu että MHY ei ole metsänomistajan paras kaveri sillä perusteella että on MHY? Sen selvittäminenhän kuuluisi jokaisen metsänhoitoyhdistyksen  kontolle selvittää. Taitaa olla todellakin ylivoimainen tehtävä?

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 60)