Keskustelut Metsänhoito Tarjouspyynnöt MHY:n kautta & valtakirjakauppa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 60)
  • Tarjouspyynnöt MHY:n kautta & valtakirjakauppa?

    Iltaa,
    aloitteleva metsänomistaja kyselee:
    Männikön ensiharvennusta pitäisi teettää n. 15 hehtaarille. Kun ei itsellä ole kokemusta tai osaamista työn laadun valvomisesta, niin helpottaisihan se jos MHY:n ekspertti hoitaisi sen homman (olettaen että hän osaa sen, ja tekee työnsä hyvin).

    Mutta mitkäs noin muuten on tällaisen kauppatavan plussat ja miinukset?

  • Apropoo

    …jjjjjoo, olin aiemmin tutustunut Metsään.fi -palveluun, ja pannut siellä merkille mahdollisuuden jättää tarjouspyyntö. Mutta sehän onkin siis käytännössä tuo Kuutio. Se voi olla ihan hyvä väline, kun tuore metsäsuunnitelma on kuitenkin olemassa, ja sen pohjalta tämmöisellä aloittelijallakin on kuitenkin käsitys siitä mitä metsässä kannattaa teettää milloinkin.

     

    Metsuri motokuski

    Kuutio toimii hyvin ja olen käyttänyt sitä asiakkaiden tarjouspyynnöissä. Kuutiossa ei valitettavasti ole kaikki sahat ja niille täytyy tarjouspyyntö lähettää sp:na.

    Sinun kaupassasi ei noilla sahojen puuttumisella ole merkitystä.

    Timppa

    Koska tila-arviota varten metsän arviointi on tehty, niin viisainta olisi käyttää sitä hakkuukertymäarvion pohjana.  Saanee MHY:stä.

    Kannattanee odottaa, että kaikki omistusoikeusasiat ovat selvät ennen kuin kyselee mitään yhtiöiltä.  Siis ainakin perinnönjakosopimus.

    Yhtiöillä saattaa olla tarkempiakin vaatimuksia.  Eivät halua ”säätää” asiassa.

    Ennusteeni on, että ensi vuonna parempi hinta, joten joskus ensi keväänä, riippuen siitä näkeekö homman teiltä vai pitääkö odotella parempia kelejä.  Sinulle merkittävä kauppa, mutta ostomiehelle pienemmästä päästä, joten ei ole aikaa kauan kävellä maastossa.  Hakkuuarvio auttaa tilannetta.  Jos on rajoja, niin ne olisi hyvä selvittää etukäteen.

    Husq165R

    Timppa: ”..tosin päätehakkuun yhteydessä, keskihinnaksi tuli yli 20 euroa/m3.  Jos kertymää on 50 m3/ha, niin hehtaarilta pitäisi saada vähintään  1000 euroa.”

    Sillälailla. Jokaisella itseään kunnioittavalla keskustelupalstalla on todellisuudesta irtaantumassa olevat, oman haavemaailmansa maalarit. Leveä pensseli.

    Nokitan Apropoolle eh-puiden hinnan, ettei hänelle vaan syntyisi ylisuuria odotuksia: 40 €/m3, eli 2000 € /ha. Tuon alle älä Apro myy.

    Metsuri motokuski

    Harvennushakkuissa on minusta tärkeintä että ne tehdään ajallaan. Turha odotus hintojen nousun toivossa voi viedä tilanteen vain huonompaan suuntaan. Onhan kyseessä kuitenkin hoitohakkuu ja varsinainen tili tehdään seuraavassa harvennuksessa ja päätehakkuussa kun tukkia aletaan saamaan.

    Timppa

    Samaa mieltä tietenkin, ettei varsinkaan ensiharvennuksia kannata viivyttää paremman hinnan tai tukkiprosentin toivossa.  Oleellista kirjoituksessani oli kuitenkin se, että omistusoikeus on siirtynyt ennen kuin kuin alkaa puuhata kauppoja.

    Huskulle sanoisin, että kyseessä on rämeen ensiharvennuksesta sovittu hinta.  Tosin joku ei tarjonnut lainkaan ja joku toinen vain 2/3-osaa.  Eh-hinnoissa ja kysynnässä siis hajonta suurta.

    husse

    Ei ostomiehellä ole aikaa juoksennella metsässä monessa eri vaiheessa. Jos metsänomistaja odottaa, että ensin yhteinen metsäkäynti, sitten korjuun valvonta, välitarkastus ja lopputarkastus. Ja jos kyseessä ensiharvennus tai harvennus 500 mottia, ei kaupan kannatus ole niin suuri. Tuollainen pitää hoidella parilla työtunnilla.

    Pitää olla suuri 2000+ motin leimikko, että työtunteja ja ajokilometrejä laitetaan siellä juoksenteluun

    Metsuri motokuski

    Jotta nyt ei mene liiotteluksi niin ei siellä käy kukaan moneen kertaan juoksemassa. Korkeintaan maanomistaja. Samat tuntirajat ne on kaikilla.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jos omistaisit itse metsän, silloin suosittelisin opettelemaan omatoimista puukauppaa. Tässä tapauksessa tilayhtymässä useita osakkaita, niin saattaisi olla viisasta käyttää alkuun ainakin ammattiapu esim. MHY:tä. Mitä tulee hakkuun ja katkonnan valvontaan, niin se on uskon asia. Riippuu toimihenkilöstä, mutta uskallan väittää, että 90% jää kyllä valvomatta. Puukaupoille ensiharvennusta tekemään heti, kun lainhuuto omistuksesta saatu. Toimenpide on enemmänkin metsän tulevaisuuden turvaamista, jota ei kannata hinnan nousun toivossa yhtään lykätä.

    Apli

    Nyt ei ole mikään kiire puukaupoille, UPM toiminta sen hyvin kertoo kaikille, ostavat huippuhintaista koivua mistä saavat, sekä tarjoavat ylimääräisiä bonuksia, olen hieman erimieltä näistä nopeasti harvennettavista metsistä, jos taimikonhoidot on tehty ajallaan ja oikein niin hirveä kiire ei ole, muutaman vuoden voi odottaa rauhassa ja antaa kasvaa, mutta kukin tavallaan..

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 60)