Keskustelut Metsänhoito Tapion uudet metsänhoidon suositukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 47)
  • Pete

    Yläharventamisen yhteydessä puhutaan yleensä kuusikoista, mutta minun milestä se sopii jopa paremmin hyvin hoidettuihin männiköihin. Jos taimikonhoito ja ensiharvennus on tehty ajallaan, niin toinen harvennus voi hyvinkin olla ”tasaava” yläharvennus. jos taimikonharvennus on tehty ajallaan ja riittävän voimakkaana (max2500kpl/ha), niin ensiharvennuksen jälkeenkin puusto on hyvällä mallilla. siitä sitten kasvattelua 1200-1300kpl/ha tiheydessä 10-15v ajan ja sitten toinen harvennus tiheyteen 600kpl (+/- 50kpl) /ha. Siinä toisessa harvennuksessa voi poistaa sen 100-300(?) isointa puuta ja samalla alaharventaa ”jälkeenjääneet”. Tuulituhoja ei tule niin todennäköisesti kuin kuusikoissa ja jäävän puuston laatu ja latvukset ovat varsin ok kunnossa, vai mitä? korjuuvaurioitakaan ei pitäisi tulla tavanomaista enempää. Kasvamaan jää kuitenkin tukkimetsä jonka voi uudistaa 10-20v aikajänteellä (lannoittamalla jo10v päästä).

    Timppa

    Tarkoitin nimenomaan sitä, että harvennuksissa tulee esiin erilaisia vaihtoehtoja, joihin motokuskin on varauduttava taipumaan.
    Yläharvennus kertaalleen harvennettuun kuusimetsään. Sitten se kertaharvennus taas johonkin muuhun paikkaan, jota ei ole aiemmin harvennettu ja jossa runkoja on 1200-1500 kpl/ha.

    Tietysti tilanne on tarkistettava kunkin kohteen osalta aina paikan päällä ja vielä asiakaan lähtökohdista. Haastavampia vaihtoehtoja kuin perinteisessä alaharvennusmallissa.

    Se yläharvennus luonnollisestikin pidentää kiertoaikaa. Joillekin se sopii, toisille taas ei. Esimerkiksi meille, joilla on paljon vanhaa metsää, sopii hyvin.

    Timppa

    Petelle.
    Noin meillä on männiköitä harvennettu jo aikoja. Käytetty nimeä laatuharvennus. Siis suurimmat männyt pois ja ne pienet, joissa latvus on supistunut. (kuvia ollut lukijoiden kuvissa)
    Kuusikoissa kyllä tähän mennessä on ollut tuo alaharvennus normaali vaihtoehto.

    Timppa

    Petelle.
    Noin meillä on männiköitä harvennettu jo aikoja. Käytetty nimeä laatuharvennus. Siis suurimmat männyt pois ja ne pienet, joissa latvus on supistunut. (kuvia ollut lukijoiden kuvissa)
    Kuusikoissa kyllä tähän mennessä on ollut tuo alaharvennus normaali vaihtoehto.

    Metsuri motokuski

    Ei se yläharvennus sovi ainakaan kuusikoihin. Olen tehnyt näitä yläharvennuksia jo jonkin verran ja se ei ole muuta kuin rahan tuhlausta. Harvennushinnan saat jo lähes päätehakkuu kelpoisesta puusta ja stten alat odottamaan kun alikasvos kuusikko alkaa järeytymään. Hyvässä lykyssä myrsky hoitaa loput. Monesti jäävä puusto alkaa olemaan iältään niiden poistettujen puiden luokkaa ja niiden järytyminen on iäisyys kysmys. Ei ole yksi eikä kaksi leimikkoa jotka olemme ensiksi yläharventaneet ja sitten jonkun vuoden päästä kun tuulenkaatoja on korjattu niin ollaan lyöty lattiaan loputkin.

    Puun takaa

    Metsuri motokuski kiteytti asian erittäin hyvin.

    Timppa

    Ihmettelen sitä, mihin tietoon tuo oppaan ohje sitten perustuu? Se kyllä täytyy todeta, että meilläkin on huonoja kokemuksia vanhempien kuusikoiden yläharvennuksista. Ja yleensäkin harvennuksista. Olisiko se niin, että tuo 50 vuotta on joku raja, jota vanhempia kuusikoita ei yleensä kannata harventaa.

    Epäilemättä on tilannekohtaisia eroja ja luultavasti myös metsän rakenne vaikuttaa. Jos kuusien pituuserot eivät ole suuria, niin toimiiko yläharvennus silloin? Ainakin vakavassa tarkoituksessa tuo esimerkki oli oppaaseen epäilemättä laitettu.

    jees h-valta

    Konetyö näyttää näiden kommenttien valossa lähes ylivaikealta jk:n toteutukseen. Taitaa alkaa tulla metsureille taas töitä. Mistähän Viron perämettistä vielä löytyisi niin edullisia tekijöitä että pärjäisi edes lähelle konetyön hintaa? Jotkut avut näissä pitää olla ja näissä jos missä henk.koht. suhde ostavaan tahoon on ensiarvoisen tärkeä tekijä. Olenhan kyllä ihan kotimaistakin metsurityötä normaali pystytaksalla saanut parikin kertaa että tätä pitää alkaa virittelemään uudelleen henkiin. Toki pitää jossain kohtaa pyrkiä päätoimesta pois ja tehdä itsekkin jonkinverran. Sitäkin on tukkimetsässäkin tullut tehtyä kyllä.

    Gla Gla

    Jos metsuri osoittautuu kilpailukykyiseksi harvennuksilla, mahtaako se indikoida jostain perustavanlaatuisesta ongelmasta tilan metsien hoidossa? Siis jostain muusta kuin motokuskin osaamisesta ja konetyön hinnoittelusta.

    jees h-valta

    Toinen oli koivuylispuun poisto kuusikon päältä ja toinen maisematyökohde etten sitten tiedä onko kyseessä Glan tarkoittama ongelma tilan metsien hoidossa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 47)