Keskustelut Luonto Tanskan malli

  • Tämä aihe sisältää 13 vastausta, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten mulle toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Kalle Kehveli

    Eihän pajukasvit ja poppelit edes pala kunnolla. Huonoja energiapuita.

    Per Ä Reikäs

    Kyllä muutoin palaa, vain kuivana kuitenkin ja näitä tosi tunareita on nähtynä monta kastellaan, lumetetaan vain tukiaisten vuoksi, siis Jokinen kyllä itsekin sen tietää miten hyvin märkä puu palaa ”survival games” tyyliin.

    Tilley

    Nämä ”puulaji X ei pala kunnolla” -väitteet johtuu yleensä siitä, että kotitarvepolttaja ei itselleen vähän vieraampia puulajeja osaa kuivata kunnolla, vaan polttaa liian kosteana. Tiiviskuoriset lehtipuulajit kuivuvat kuori päällä uskomattoman hitaasti. Rasiinkaataminen varmaan tehokkain tapa kuivata.

    Ison mittakaavan hakekattiloissahan ei kosteudella ole niin suurta merkitystä, optimikosteus on paljon korkeammalla kuin saunan pesässä.

    Joka tapauksessa: energiapajun viljelystä on tehty monia tutkimuksia Suomessakin ja aina se on todettu taloudellisesti kannattamattomaksi. Kuten tuossa linkin sivustollakin sanotaan, muutakin energiapuuta on tarjolla Suomessa riittävästi.

    A.Jalkanen

    Näin se on kuten Tilley sanoo. Energian tuottaminen käytöstä poistuneilla viljelysmailla ja turvesuon pohjilla on helpointa toteuttaa puumaisilla kasveilla kuten haapa, hieskoivu ja harmaa- ja tervaleppä ja näiden sekoituksilla. Lepällä on typensidontaominaisuus joka vähentää typpilannoituksen tarvetta, ja hies ja tervaleppä pärjäävät vaikka ojasto ei olisi aivan priimakunnossa.

    Tolopainen

    Maa tuottaa eniten energiaa kun sinne levitetään aurinkopaneelit. Aurinkoenergialla voitaisiin Euroopassa helposti tuottaa pääosa sähköstä, mutta se ei käy, koska valtiot menettävät liikaa verotuloja.

    Puuki

    Tanskassa energiapuupajuja poltetaan melko kosteina ja hyötysuhde saadaan yli 100 %:n hyvän polttotekniikan ansiosta. Ei onnistu kotitarve klapittajilta mutta isossa nykyaikaisessa lämpölaitoksessa onnistuu.

    Jos e-puuviljelmän puulajeista puolet on leppää , ei muuta typpilannoitusta tarvita.  Sopiva pajulajike kasvaa vähän enemmän biomassaa kuin muut lehtipuut mutta  muut edut voi ajaa edelle sopivuudessa .

    Aurinkopaneelit on  kalliimpia kokonaiskustannuksiltaan kuin suoraan aurinkoenergiaa keräävä puun kasvatusketju.

    KeLo

    Puuki on keksinyt ikiliikkujan kun järjestelmän hyötysuhde on yli 100%.

     

    Planter

    Kyllä laskennallinen hyötysuhde voi kostean puun poltossa olla yli 100%, kun käytetään savukaasupesuria, jolloin veden höyrystämiseen käytetty energia voidaan hyödyntää. Eikä poltettavan puun kosteus laske hyötysuhdetta.

    Savukaasussa olevan vesihöyryn tiivistyessä vedeksi vapautuu energiaa, joka lämmittää pesurisssa olevaa vettä. Vesihöyryn tiivistyessä takaisin vedeksi saadaan siitä suurin piirtein saman verran energiaa kuin veden höyrystämiseen tarvitaan.

    Kalle Kehveli

    Jos olette polttaneet pajua tai terijoensalavaa, ne palaa hiiltymällä heikosti. Vain polttoilmaa puhaltamalla ja hakkeeksi silputtuna ne saadaan palamaan hyvin. Hyötysuhde pitkästi alle 100%. Muutenhan se olisi ikiliikkuja.

    Puuki

    Tanskan mallin e-pajuviljelyksiltä tuli joitakin vuosia sitten tv-ohjelma ja siitä jäi mieleen, että kostean hakkeen poltto tapahtuu siellä kuten Planter kertoi. Pajulajikkeitakin on väh. ~ 10 erilaista eikä kaikki ole samaa höttöä kuin ehkä Kallen pusikoissa kasvaa. Niitäkin on jalostettu paremmiksi.   (Rovaniemellä joku proffa on harrastanut pajujen jalostamista ja hänellä lienee suurin kokoelma Suomessa erilaisia vartteita useita kymmeniä erilaisia).

    Hyötysuhde lasketaan puun alkuperäisestä energiasisällöstä lähtien joten se ei laske automaattisesti hyötysuhdetta jos käytetyn puun e-sisältö ei olisikaan kovin korkea.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)