Keskustelut Metsänhoito Tammitaimikko

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 99)
  • Tammitaimikko

    Merkitty: 

    Lokakuussa olisi tarkoistus istuttaa kotimaisia 1-vuotisia tammia eteläsuomalaiseen heinikkoon muutama sata kappaletta. Maaperä on saven sekaista. Taimien keskikorkeus lienee tuolloin noin 20cm.

    Aluksi ajattelin poistaa loppusijoituspaikalta heinikon RoundUp:lla jo elokuussa. Puhtaalle alueelle sitten taimi ja ruonkosuojus. Onko esim Agramen 28cm suoja liian korkea? Eli jaksaako taimi nousta runkosuojan sisällä tuon n. 10 cm keväällä auringonvaloon vai pitääkö käyttää ”tyvisuojaa” joka on korkeudentaan noin 17cm?

    Jänissuojaksi olen valinnut 150cm korkean teräsverkon (Jänisverkko). Tässä on tarkoituksena se, että taimi menisi yhdellä verkotuksella ikään, jossa se lakkaa kiinnostamasta jäniksiä. Juureen sitten lisäksi haketta.

    Istutanko taimet yksitellen vai ryhmiin? Mikä on istutusväli näissä tapauksissa? Tarkoitus on myös istuttaa kuusta n. 1.5m päähän varjostamaan tammea/tammiryhmää.

    Kommentteja ja kokemusperäistä tietoa kaivataan!

  • tamperelainen tamperelainen

    Kylvetyistä terhoista kasvat taimet tuntuisivat jurovan pituuskasvussa.
    Jos itse moiseen tammiprojektiin lähtisin,.niin ehkä teettäisin alueelle kevyen mätästyksen,mahdollisesti kaivettaisiin ojia vesitaloudesta riippuen.Kaikki istutustoimet savipitoiseen laidunmaahan ovat työläitä

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itse en ole montaa tammea istuttanu ja luonnon taimia metsään linnut jokusen tuonut. Hyvän maan vaatii nököjään,ei tiiviin märän maan puulaji .Taimia en suosittelisi syksyllä istuttaa,vaan keväällä,jää yhden talven riskit taimitarhalle.

    Suojaus tarpeen,kelpaavat myyrille ja miksei jänis ja hirvikin maistele.Huonosti metsän heiniin nykyiset torjunta-aineet tuppaavat tehoamaan,varaudu heinäykseen.

    Turisti

    Ajattelin kokeilla keväällä suoraa kylvöä maahan ja toisaalta hiesupedille kyseiselle loppusijoituspaikalle. Epäilen kyllä tuota kylvöä, sillä tämän lyhyen kokemuksen mukaan terhot tarvitsevat runsaasti vettä/kosteutta keväällä herätäkseen kasvuun. Minulla oli nimittäin useassa paikassa kylvettynä samoja terhoja ja näyttäisi siltä, että hyvän kehittymisen määräävänä tekijänä oli kosteus. Lämpökään (kasvihuone) ei ollut viime keväänä niin oleellista kuin kosteus.

    Pete

    Ensiksi, jätä ainakin tämän palstan innokkaimman joka asiaan kommentoivan jorinat omaan arvoonsa. Hyvä jos olet lukenut Kiurun kirjan. Pääset suunnilleen oikealle ladulle.

    Muutama sata tammea ja jalavaa tuli istutettua reilu 15nv sitten saveen sekaisille maille peltojen reunaan heinikoihin. Olisiko ehkä 50kpl hengissä. Ne kuitenkin kasvavat hyvin. Muutaman viljelytaimikon olen myös nähnyt. Pellonmetsitykset ovat kaikki olleet aika heikossa kunnossa. Yksi poikkeus on. Siinä tammet oli istutettu Kiurunkin mainitsemani ryhmiin, eli blokkeihin. Jos haluat tasaisen puuston vaikka 50v päästä, niin blokki-istutus on ainoa vaihtoehto. Valitset reilu 10v päästä parhaan tammen jokaiseen blokkeihin jos valittavaa on.

    Pete

    Tungoksen aikaansaaminen on tärkeää. Koivu tuskin lähtee heinokooosta kasvuun ellet sitten käytä aikaa niidenkin alkuhoitoon. Ja sitten kuun ne lähtevät, niin todennäköisesti liian nopeaan kasvuun tammen kannalta. Tungos syntyy edullisesti vaikkapa pajunvesoja maahan tökkimällä. Raita on oikea pajulaji. Parempi vaihtoehto olisi kuitenkin tuomi, joka ei houkuttele tuholaisia ja jää matalaksi. Kuusi on hyvä puulaji kunhan vain varmasti raskii sitten poistaa aikanaan.

    Muokkaus olisi ehdottomasti paikallaan. Matalat naveromättäät. Niihin sitten tammet ja kuuset. Lisäksi tuomia, raitaa ja pähkinäpensasta.

    Nyt heti glyyfosaattiruiskutuus koko alalle. Se auttaa ensimmäiset kriittiset pari vuotta.

    Jänis ja rusakko voivat olla todellinen riesa. Hirvet myös. Tuhoriski on todellinen.

    Itse olen kylvänyt tehoja uudistusaloille muutamia kymmeniä ämpärillisiä. Nimilista saa mukavaa sekoitusta reheville kuusen uudistusaloille. Ostopalveluna teetetyissä raivauksissa ne kyllä helposti häviää…

    jees h-valta

    Eihän tuosta peten sepustuksesta saanut loppua kohden mitään selvää nimilistoineen mutta mitään oleellista uutta siinä ei tullut. Paitsi jos nyt tuota myrkyn lontrausta joku sitten pitää vaihtoehtona. Minä en, eivätkä metsäalan ammattilaisetkaan yleensä käytä. Jotkut kovapäiset ja heikkoruotoiset jotka eivät saa tallottua heinää taimen ympäriltä. Raivaussahasta nyt puhumattakaan.

    jees h-valta

    Juuri tuossa illan lenkillä jälleen huomasin uuden tammen jota en ennen ole havainnoinut. Kokoakin oli metrin verran ja se oli haavikon aidan ulkopuolella männikön syrjässä. Eikä syöty ollenkan.

    jees h-valta

    Eikä muuten siinä maaperässä ole savea eikä rinnettä. Kolkytä senttiä mustaa multaa ja sen jälkeen hiekkapohjaa. Kasvu näyttää maittavan komeasti.

    Turisti

    Mm. Petelle muutama kysymys. Kuinka monta taimea blokkiin ja mikä niiden etäisyys toisiinsa blokin sisällä? Blokkien välinen etäisyys?
    Mitä arvon palstalaiset sanovat siitä, että jos peitekoivut kasvavat liian nopeasti, niin katlkaistaan ne vaikka keskeltä runkoa, niin pituus lyhenee pariksi vuodeksi. Kai niitä voi katkoa useamminkin sopivaa pituutta haettaessa. Kiuru esitti myös tuomea ja myöhemmin pähkinäpensasta varjopuiksi. Tämä taitaa olla sellainen juttu, että pitää kai aluksi pyrkiä istutusten kanssa ”talousmetsäksi” ja jos se ei onnistu, niin sitten puistomaiseksi….
    Mutta – Kiuru esittää, että tammi-koivu istutukset tehdään samaan aikaan ja n. 2,5m taimivälillä. Joskin joka 4:s rivi tammea ja keskimmäinen koivurivi aavistuksen harvempaan kuin 2,5m. Ajattelin kuitenkin istuttaa taimia siten, että ne eivät ole riveissä vaan randomina kuten luonnonmetsässä. Eli tammi ja sitten 3 koivua 2,5m välein ja taas tammi. Ja kakkosluokan tammia vielä sinne tänne ”sopivasti”. Maksavatko koivut tosiaan 50c/kpl? Paljonko uhraan verkkometrejä yhden tammen ympärille? Ja Roundup-käsittely jokaisen taimen ympärille 70cm täsmäruiskutuksena.

    jees h-valta

    Voin omasta puolestani sanoa että hybridihaapaa kasvaa ympärillä noin kolmen metrin säteellä ja hyvin tuntuu kirittävän tammeakin ylöspäin. Enkä todella aio katkoa euron maksaneita h-haapoja. Nyt jo puolet pidempiä kuin tammi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 99)