Keskustelut Metsänhoito Tammitaimikko

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 99)
  • Tammitaimikko

    Merkitty: 

    Lokakuussa olisi tarkoistus istuttaa kotimaisia 1-vuotisia tammia eteläsuomalaiseen heinikkoon muutama sata kappaletta. Maaperä on saven sekaista. Taimien keskikorkeus lienee tuolloin noin 20cm.

    Aluksi ajattelin poistaa loppusijoituspaikalta heinikon RoundUp:lla jo elokuussa. Puhtaalle alueelle sitten taimi ja ruonkosuojus. Onko esim Agramen 28cm suoja liian korkea? Eli jaksaako taimi nousta runkosuojan sisällä tuon n. 10 cm keväällä auringonvaloon vai pitääkö käyttää ”tyvisuojaa” joka on korkeudentaan noin 17cm?

    Jänissuojaksi olen valinnut 150cm korkean teräsverkon (Jänisverkko). Tässä on tarkoituksena se, että taimi menisi yhdellä verkotuksella ikään, jossa se lakkaa kiinnostamasta jäniksiä. Juureen sitten lisäksi haketta.

    Istutanko taimet yksitellen vai ryhmiin? Mikä on istutusväli näissä tapauksissa? Tarkoitus on myös istuttaa kuusta n. 1.5m päähän varjostamaan tammea/tammiryhmää.

    Kommentteja ja kokemusperäistä tietoa kaivataan!

  • tamperelainen tamperelainen

    Varjostuspuuna kuusi voi jäädä tammesta jälkeen muokkaamattoman maahan istutetaessa.Koivu olisi parempi,1,5 metriä etäisyys,mietisin sellaista ”blokki-iatutusta”.Saattaisi oll kustannustehokkaampaa

    jees h-valta

    Kallistuisin myös Tamperelaisen linjoille tuossa varjopuuasiassa.

    tamperelainen tamperelainen

    Jos lokakuussa istuttaa ,kellahtaa potit? savimaassa kallelleen.Komppaan A.Jalkasta,kevätistutus olisi hyvä

    Turisti

    Mitäs tamperelainen tarkoittaa blokki-istutuksella? Siis tammia vai varjostuskoivuja? Tässä ”projektissa” kustannustekijä ei ole vahvin ohjaava tekijä kun olen budjetoinut suojaukseen n.4€/taimi ja ajankäytölle enkä taimille laske mitään.

    Eli jos yksittäisistutus onnistuu, niin sitten niitä, jotta isompi osa taimista jää kasvamaan. Jos yksittäisistutusta ei suositella, niin sitten ryhmään ja ryhmän ympärille verkkoa ja jokaiseen taimeen tyvisuojus. Kokonaistavoite on istuttaa noin hehtaari per vuosi ja jatkaa tätä kunnes kohde on tammitettu.

    jees h-valta

    Verkolla ei ole mikään kiire. Kyllä tyvisuoja nyt alkuun suojaa riittämiin. Kannattaa ensin tarkistaa talviaikaan miten noit jänöjusseja kulmilla hiipailee. Saattaa olla ettei tarvii lainkaan.
    Omani on kylän syrjässä kasvanut vaikka isoja kylärusakoita pyörii varmasti nurkissa. En ole huomannut syöntiä kertaakaan. Ja kun nousuvauhti on ollut hyvä ei varmasti ole liiemmin mutusteltu.
    Tässä muutama päivä sitten hirviemä ja vasakin meni vierestä ohi ja silppusi yön huikopalaksi vain pihlajan enne makooksimaan rupeamista.

    Turisti

    Tarkoitus olisi laittaa verkot istutusrytäkässä, jotta taimikko voisi olla jokseenkin oman onnensa nojassa. Oksia pitänee kuitenkin nostella ylös ”verkkoputkea” myötäileväksi.

    tamperelainen tamperelainen

    Blokilla tarkoitin puuryhmää.Tammi on valopuu ja lopullisessa metsässä puita harvassa.Tuo jänisongelma tuntuu kovasti vaihtelevan.Naapurilla ei tammentaimissa ole mitään suojauksia ja mitään syöntiä en ole havaittu vaikka omenapuut ja muut kasvit saavat kyytiä.Nuo penkkiin istutetut taimet voivat olla hankalia siirrettäviä ,kasvattavat nopeasti vankan juurakon.

    Turisti

    Ok; blokki = tammiryhmä. Tämä penkkiin istutus (isot juuret) minua vähän jänskättääkin – eli siksi pyrin heivaamaan nykyiset loppusijoitukseen nyt syksyllä ja uusi taimikasvatus ensi kevääksi.

    jees h-valta

    Painele joitain muovilevyjä tai muita maatumattomia sinne penkkiin vähän pitämään ne paakkumaisessa muodossa edes. En myös usko siirron kovin hyviin tuloksiin. Tammi on tuossa vaiheessa todella arka kuupahtamaan. Minulla tuppaa kymmenittäin kotonurmikolle vuosittain mutta eipä juuri keväällä samat lähde uudelleen. Ainoastaan yksi kasvaa keskellä unkarinsyreenipuskaa ja pari muuta sinnittelee juuri ja juuri hengissä.

    Turisti

    No niin. Tuli sitten luettua Kiurun opus samantien kun puheeksi tuli. Tosiaan tämä kaavailemani maa taitaakin sopia hyvin tammelle kun on savipitoista viertävää rinnettä kohti jokea. Vesi ei jää makaamaan – paitsi keväällä voi olla viikko tulvaa osassa aluetta. Opuksen mukaan keski-ikäinen tammi ei pidä tulvavedestä, mutta kait nyt viikko sentään? Todennäköisesti en ole asiaa todentamassa. Henkinen päätös on tehty, että 5m välein taimen istutus ja koivua väliin (mutta milloin istutuksesta?). Jätän nykyiset taimet nyt paikoilleen ja istutan ne ensi keväänä. Tänä syksynä kylvetään suoraan elokuussa kemiallisen käsittelyn saaneille loppusijoituspaikoille terhoja ”reilusti” kun niitä näyttää tänäkin vuonna tulevan kohtuullisesti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 99)