Keskustelut Metsänhoito Tammitaimikko

Esillä 9 vastausta, 91 - 99 (kaikkiaan 99)
  • Tammitaimikko

    Merkitty: 

    Lokakuussa olisi tarkoistus istuttaa kotimaisia 1-vuotisia tammia eteläsuomalaiseen heinikkoon muutama sata kappaletta. Maaperä on saven sekaista. Taimien keskikorkeus lienee tuolloin noin 20cm.

    Aluksi ajattelin poistaa loppusijoituspaikalta heinikon RoundUp:lla jo elokuussa. Puhtaalle alueelle sitten taimi ja ruonkosuojus. Onko esim Agramen 28cm suoja liian korkea? Eli jaksaako taimi nousta runkosuojan sisällä tuon n. 10 cm keväällä auringonvaloon vai pitääkö käyttää ”tyvisuojaa” joka on korkeudentaan noin 17cm?

    Jänissuojaksi olen valinnut 150cm korkean teräsverkon (Jänisverkko). Tässä on tarkoituksena se, että taimi menisi yhdellä verkotuksella ikään, jossa se lakkaa kiinnostamasta jäniksiä. Juureen sitten lisäksi haketta.

    Istutanko taimet yksitellen vai ryhmiin? Mikä on istutusväli näissä tapauksissa? Tarkoitus on myös istuttaa kuusta n. 1.5m päähän varjostamaan tammea/tammiryhmää.

    Kommentteja ja kokemusperäistä tietoa kaivataan!

  • Visakallo Visakallo

    Nuorilla tammilla riittää runsaasti syöjiä, joten nyt on ratkaistava, miten suojaus vähintään kahden metrin korkeuteen tehdään. Melko tiheäsilmäinen teräsverkkolieriö lienee toimivin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos alue on luokkaa muutama sata kappaletta tammen taimia, voisi olla kätevintä aidata koko alue kerralla riista-aidalla, jonka Riistakeskus saattaa jopa haluttaessa kustantaa (aitatarpeet).

    urbo urbo

    No noinko annikki meinaa. On riistakeskuksella tärkeempääkin tekemistä

    Visakallo Visakallo

    Jänis on kaikkein innokkain tammensyöjä, joten mahdollinen riista-aita pitää olla sen mukainen. Jos vielä yleensä tulee lumitalvia, jänis yltää hangen päältä syömään tammen latvat kahteen metriin asti.

    MIISU4F MIISU4F

    Olen ollut raivaamassa ilmeisesti vanhaa pellonpohjaa /asumusten laitamaita. Lehtomaista, sisältää puna-ja mustaherukkaa, terttuseljaa, mesiangervo, sudenmarja, jänönsalaatti, näsiä, huopaohdake, 2 metrinen heinä/ruohokasvusto, yms.yms. oikein rehevä. Herukoissa on nyt  mukavasti kypsiä marjoja, saa riipiä suuhunsa raivatessa 🙂

    Oman piirteensä antaa eri ikäiset tammet, jotka levinneet usealle hehtaarille. Jo uudistuvaiheessa on niitä varottu. Osa tammista on joutunut syödyksi, osa kasvanut runkomaikseksi latvan ollessa jo hirvien ulottumattomissa.  En tiedä alueen pitkän ajan historiaa ja missä olisi ns emopuu/emopuut, joista levinnyt.  (myös tilanraja menee vierestä, enkä ole tutustunut naapuritilan metsiköihin, josko emopuu olisi siellä- itse en ole oikein vanhaa tammea siellä nähnyt).

    Vaikka tammi pitäisi jättää kokonaan raivaamatta monimuotoa edustamaan jalopuuna, niin tuolla kohteessa on hieman pakko raivata joitain tammipuskaa nurin, kun kuusentaimi on ihan vieressä. Istutettu kuusikin on selvinnyt hyvin viidakosta läpi hyvän maanmuokkauksen ansiosta.

    Sitä jäin miettimään, että tammia on kymmeniä/ha, että montako terhoa on pitänyt lintujen ja oravoiden levittää/pudottaa, että saa niin taajan tammi*taimikon*.  Tässä ei ole siis kyse enää pienipiirteisyydestä, vaan usean hehtaarin alueesta.

    kiipiä

    Terhot maahan syksyllä, sentti pari maata päälle itävävyys noin70%.Olen tehnyt näistä siirtoistutuksia kun taimet noin 30 sentti siä. Parhaat puut tulleet metsiin  närhien piilottamista terhoista. Joka syksy piilottelen noin sangollisen terhoja sopiviin paikkoihin. Jyväskylästä noin 40km pohjoiseen nämä kokeilut.

    Jantura

    Pidän itsekin rusakkoa pahimpana tuholaisena. Aiemmissa kokeiluissa jäniksille on riittänyt metrinen verkko ympärille, ja tarvittaessa hangen polkeminen ympäriltä pari kertaa talvessa, jos nyt lunta on edes kunnolla tullut. Hirviä ei juuri liiku ja valkohäntäpeurakin on toistaiseksi melko pieni ongelma. Sen sijaan kauriita alueella on paljon ja ne ehtivät jo viime kesänä kurittamaan taimia ennen putkitusta. Alueen reunoille istutetuilta kuusiltakin latvat katkottiin kovalla prosentilla.

    Putken suojaan luotan melko hyvin. Harkitsisin kuitenkin hirvikarkotteiden suihkuttamista latvoihin, ja kanaverkkoviritystä putken päihin, jos latvoja alkaa kadota.

    Putkia siis satakunta + putkettomat taimet. Täydennyspuuna koivu, pihlaja, haapa. Mäntykin. Tammi on tarkoitus pitää pääpuuna noin puolen hehtaarin alalla, ja hoitaa rungot yksittäin.

    jees h-valta

    Hirven kanssa ei edes teräsverkkokaulus latvaan auta ainkaan haavan kanssa. Aika neutraali tuntuu turpa olevan kun saa lykittyä turpaansa teräsverkon piikkipäihinkin aivan surutta. On se sellanen tuholainen ettei siihen tehoa kuin hyvä alueen ympäri aitaus tai ampua henki pois.

    Puuki

    Arvotaimien suojausta voisi tehdä myös kartion muotoisella teräsverkkosuojalla.  Lieriö ei suojaa päältä mutta kartio suojaa . Kolmijalka puukepeistä ympärille ja kartio tuettuna niihin.  Taimien kasvaessa voisi kartiota nostaa kasvun mukaan ylöspäin tukien varassa. Jos taimia on laikuttain ympäri aluetta tulee edullisemmaksi kuin kiertää koko alue verkkoaidalla.  Tiheäsilmäinen verkkoaita joka estäisi myös rusakoiden  ja jänisten vierailut olisi muutenkin melko arvokas laittaa koko alueelle, jos aitavärkejä ei saa kuin omin kustannuksin.     Haapoja ja muuta hirville mieluista vesakkoa voi kasvattaa etäämpänä, jos mahdollista , jotta arvokaammat jalopuun taimet jää vähemmälle huomiolle.

Esillä 9 vastausta, 91 - 99 (kaikkiaan 99)