Keskustelut Metsänhoito Tämänkin voisi laittaa raameihin…

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 70)
  • Tämänkin voisi laittaa raameihin…

    Suorittava: Olin viikko sitten jutuissa ammattiyhdistysliikkeen pj:n kanssa ja heillä kuulemma oli kymmenen hehtaarin työmaa jota ei ollut metsänomistaja raivannut asianmukaisesti. Työ keskeytettiin!
    Olemmekin näköjään kauppasuhteessa metsäkoneay:n kanssa?
    Nyt ymmärrän paremmin suorittavan aika äkäistä suorastaan välillä persiilleammutun tuntumaa kun puolustan myös pieniläpimittaisen puutavaran hyödynnystä e-puuna. Kun on hirttänyt hommansa tehdyn kuution mukaiseen urakkapalkkaan on aika ikävä tehdä konetyötä metsässä josta kolmen työpäivän saldo on vajaa sata mottia. Ahneus pirulainen ajaa mielellään päätehakkuiden ihannoinnin pintaan. Saati että ei ole aivan kiitorata alla että kone saisi hiljakseen hyrrätä mestaa etiäppäin ilman ikäviä koneen parempiin näkemäasemiin siirtelyjä. En usko ollenkaan että niinkään huolettaa koneurakoitsijankaan tilipussi. Oma aina extralähin ja jos kevenee usutetaan ay-liike metsänomistajan kimppuun.

  • kepa

    Timmppahan tuossa jo oli vastannukkin tuohon kirjoitellessa edellistä.Juuri näin kävi.

    6 m3

    Oikea-aikaiset hoitotyöt ja hakkuut ovat tie kannattavaan metsätalouteen.
    Metsä tarvitsee hoitoa ja hakkuita kehittyäkseen kiertoajan kuluessa arvokkaaksi tukkimetsäksi. Oikeaan aikaan tehdyt hoitotoimenpiteet ja harvennukset parantavat metsän tuottoa.
    Näin metsänomistaja palkitaan suuremmilla puunmyyntituloilla niin harvennushakkuiden kuin päätehakkuun aikaan.

    Ei taimikonhoitoa:
    Puuston kasvu kärsii, ainespuuta vähemmän, korjuukustannukset nousevat, ensiharvennuksen tuotto negatiivinen. Johtaa jopa kolmanneksen pienempään tuottoon kiertoaikana.

    Päätehakkuu hoidetussa metsässä:
    Hyvin hoidettu metsä tuottaa kiertoaikansa lopussa hyvälaatuiosta tukkipuuta.
    Arvokkaan tukkipuun osuus on 80-90% hakatusta ainespuusta.

    Hoidetun metsän kieroajan tuotto 3000€/ha.
    Hoitamattoman 2000€/ha

    Metsän henki 4/2013

    Puun takaa

    Täälläpäin on tuhansia hehtaareja UPM:n metsiä, joissa voi ihan omin silmin käydä toteamassa hyvän ja suunnitelmallisen metsänhoidon tehon.
    Siinä ei jää selittelyille sijaa.
    Humpuukimetsänhoito-opit eivät meikäläiseen juuri sen takia enää uppoa.

    jees h-valta

    Mites se menikään: No joo, vanha koira ei juuri uusia temppuja opi. Niinhän se oli joten ei yllätä tuo puuntakunen. Olisi yllättänyt enemmän jos olisi ilmoittanut jotain muuta.

    jees h-valta

    Juuri käsivalolla katselin UPM:n loistavaa pienaukkojen laajennusoperaatiota oman palstani rajan takana. Onneksi sieltä puolelta nyt pysyivät omalla puolellaan mutta toisella sivulla jouduin taas kuusiuskovien uhriksi. Paskaa kuusikkoa pidetään pystyssä vaikkei se pysy.

    Nimetön

    Minulla aina ollut sellanen mielikuva jotta e-puuhakkuu vain hoitamattomien metsin hakkuumuoto ja hakkuun jälkeenkin sama surkeus jatkuu. En monta e-puuhakkuta ole nähdyt ja en ainakaan yhtään onnistunutta, onneksi meilläpäin e-hakkuut harvinaisia.
    Nyt olen yhtä e-puuhakkuuta seurannut viimmepäivinä ohikulkiessa. Kyseessä puhas männikkö ja noin 40v vanha ja ei ilmeisesti mitään hoitotoimenpiteitä aiemmin tehty, tosi tiheä ja pahasti riukuuntunut.
    Ensimmäisenä ammattimetsuri kävi raivaussahan kans tekemässä jonku ”näkemäraivauksen” veti kaikki noin alle 4cm raipat nurin.
    Seuraavana isomoto harvensi rinnankorkeudelta noin yli 8cm puut onnistuneesti ja kaikkki riuku 4-8cm jäi koskemattomana pystöön, jota on paljon.
    Eli juuri kaikki polttopuu jäi pystöön ja ei varmasti isäntä ainakaan käy ainuttakaan rangaa kaatamassa.
    Surkian näköstä jälkiä, osa raipoista kuivuu kasvamaan jätettyjen puitten alle muttei hetikään kaikki. Voi vain kuvitella minkä näköinen metsä on 10-20v päästä. Vai tehdäänkö uus e-puuhakkuu muutaman vuoden päästä?

    suorittava porras

    Lassen ensimmäinen lause pitää sisällään koko totuuden energiapuu savotoinnista . (nimim. kokemusta runsaan 10 vuoden ajalta ko touhuista)

    jees h-valta

    E-puuta voi tehdä myös hoidetussa metsän kaehityksessä.
    On kaksi eri asiaa yrittää pelastaa metsää jossa ei olle tehty koko kasvuaikanaan mitään tai omaani verraten suunnitelmallinen pyrkimys suoraan e-puun hakkuuseen ensimmäisenä hakkuuna. Se vaatii varhaisperkauksen koska sillä saadaan huono kasvatusaines heti plokattua pois ja kasvu kohdistuu vain asialliseen puumateriaan. Myös toteuttajissa on varmaan toivomisenvaraa. Jos on tottunut touhuamaan moton kanssa puhtaassa puistossa on turha odottaa mitään sellaiselta hiukan taajemmassa kasvatusasennossa olevassa metsässä. Minulla kieltämättä kävi aivan hyvä tuuri kun sain hiukan jo kokeneemman tekijän joka homman osasi aivan tyydyttävästi. En sano aivan kiitettävästi koska koivikot eivät aivan tyydytä mutta hyvä tyydyttävä pitää antaa.

    Pete

    Miten niiden koivikoiden jälki ei jessiä tyydytä? Eikö kuski osannut tehdä p******t kultaa vaikka se sinun mielestä olisi ollut mahdollista?

    jees h-valta

    Petelle tiedoksi että koivikon jälki tyydyttää mutta ei ole kiitettävää. Mutta konetyöksi ymmärrän hyvin. Kuvia tulee eli sisällä on nk. Nyt alkaa tuntua että ei ollutkaan hyvä kun pääosin homma meni nk. putkeen vaan pitää yrittää lillukanvarsista repiä skandaalinkäryä. Olen edelleen vankkumaton oman polkuni kulkija ja käytäntökin antaa lisärohkaisua. Ei mahdotonta ollenkaan vaan täysin konetyönä tehtävää. Nyt alkaa varmaan huomenissa Pohjois-Satakunnan kohteella uusi e-puuhakkuu josta annan ennakkokuvia pikapuoliin.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 70)