Keskustelut Metsänhoito Tämänkin voisi laittaa raameihin…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 70)
  • Tämänkin voisi laittaa raameihin…

    Suorittava: Olin viikko sitten jutuissa ammattiyhdistysliikkeen pj:n kanssa ja heillä kuulemma oli kymmenen hehtaarin työmaa jota ei ollut metsänomistaja raivannut asianmukaisesti. Työ keskeytettiin!
    Olemmekin näköjään kauppasuhteessa metsäkoneay:n kanssa?
    Nyt ymmärrän paremmin suorittavan aika äkäistä suorastaan välillä persiilleammutun tuntumaa kun puolustan myös pieniläpimittaisen puutavaran hyödynnystä e-puuna. Kun on hirttänyt hommansa tehdyn kuution mukaiseen urakkapalkkaan on aika ikävä tehdä konetyötä metsässä josta kolmen työpäivän saldo on vajaa sata mottia. Ahneus pirulainen ajaa mielellään päätehakkuiden ihannoinnin pintaan. Saati että ei ole aivan kiitorata alla että kone saisi hiljakseen hyrrätä mestaa etiäppäin ilman ikäviä koneen parempiin näkemäasemiin siirtelyjä. En usko ollenkaan että niinkään huolettaa koneurakoitsijankaan tilipussi. Oma aina extralähin ja jos kevenee usutetaan ay-liike metsänomistajan kimppuun.

  • Metsuri motokuski

    Niin kyseessä on vain sopimuksista kiinni pitäminen. Koneurakoitsija hinnoittelee hakkuutaksan tietyllä hinnalla riippuen puun keskikoosta. Kyseisessä hinnoittelussa lasketaan myös keskituotos koneelle jolla katetaan kuskin ja koneen kulut. Keskituos lasketaan raivatun leimikon mukaan. Kukaan puunostaja ei hyväksy sellaista hinnoittelua jossa hinnoittelu tapahtuu raivaamattomien palstojen mukaan. Sillä hinnalla kukaan ei osta puuta. Raivaamattoman harvennuksen keskituotto laskee noin 30 %. En tiedä kuka on valmis laskemaan omaa palkaansa 30 % vaikka lyhyeksikin ajaksi. En minä ainakaan. Eikä varmaan koneurakoitsijakaan. Sen vuoksi koneen otetaan lavetille ei minkään muun syyn vuoksi. Taloudellisessa mielessä raivaamattomien leimikoiden teko on urakoitsijalle pahasti miinus merkkistä, joita ei muutamalla raivatulla harvennuksella kateta. Ja toistaalta pitäähän työnteko olla kannattavaa aina eikä talkoolla tehdä kuin seuratoimintaa.

    Toisaalta ihmettelen niitä metsänomistajia jotka hakkuuttavat huonostikin raivattuja harvennuksia. Minusta noilla harvennuksilla tehdään juuri se tulevaisuuden metsä josta jossain vaiheessa se ”raha” tehdään laatu puun mynnillä. Raivaamattomassa metsässä näin ei tehdä vaan harvennus tehdään summittaisesti tiettyyn tiheyteen.

    jees h-valta

    Kun katselin puhtaiden koivualojen harvennusta ei ollut kyse summittaisesta mutta juuri tuosta tiettyyn tiheyteen kaavamaisesti teosta. Silloin kun materiaa on riittävästi näytetään otettavan kaavaharvennus yhteenkokoon.

    jees h-valta

    Metsuri motokuskikin tietyllä tavalla toistaa vakkarihokemaa mutta miksi olisin raivannut kun puunostaja on paikanpäällä yksituumaisesti hakkuun tarpeen todennut eikä nähnyt tarvetta raivaukselle?
    Mielestäni syyt olivat vain ja ainoastaan liian tiukkaan vedetyt aikataulut kohteille. Kuski myös valitteli kelien huonoutta joten kait oltiin jo perässä muutenkin. Tuo selvästi kuitenkin houkutti koska hänkin näki että pohja kestää koneet ja aloitti työt silloinkin tosi kurjassa sadesäässä. Myös ajokone kieltämättä hengitti niskaan kun oli jo samaan syssyyn palstalla.
    Niistä tulevaisuuden metsistä emme tiedä mitään eli niiden tarpeista ja niiden koostumuksen sopivuudesta tarpeisiin. On lievästi sanottuna ennenaikaista alkaa tässä iässä tuollaisia märehtiä. Metsä on metsää ja ne tarpeet luo tulevat sukupolvet.
    VAIN itselle hoidan metsiäni joka on varmasti tullut selväksi tähänkin astisissa keskusteluissa. Vaikka poika olikin omassa metsässään tänään koivikkoa harventamassa. Ihailtavaa, mutta ensin oma tarina ja työrepertuaarin kehitys ja jos sivulta aikanaan jotain tipahtaa on jo jotain millä tarrata kiinni. Valmista sarkaa ei kannata alkaa uudelleen kyntää.

    Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:
    ”Kukaan puunostaja ei hyväksy sellaista hinnoittelua jossa hinnoittelu tapahtuu raivaamattomien palstojen mukaan. Sillä hinnalla kukaan ei osta puuta. ”

    Tunnut olevan kovin kaukana siitä todellisuudesta, johon nimimerkkisi molemmat osat viittaavat.

    Ostajat ostavat nimenomaan raivaamattomia leimikkoja. Jotkut jopa mainostavat tätä kilpailuvalttinaan.

    Ei hyvät motokuskit kyllä te nyt syytätte vallan väärää tahoa kun syytätte metsänomistajia liian pienestä puusta ja raivaamattomista leimikoista.

    On tosiasia että tämä energiapuuhomma on tullut nimenomaan ostopuolelta.
    Ensin puhuttiin että kaikii TYVESTÄ 4cm täyttävät kelpaavat, eikä tarvitse raivata. Sitten toki rajaa nostettiin niin että se 4cm on kolmimetrisen pölkyn latva päästä, mutta raivaamattomuus oli edelleen ostovaltti. Näillä ehdoilla minä ainakin tein 25 ha kaupan runsas vuosi sitten.

    Jos leimikko ei tyydytä valittakaa pomollenne ja hän nuriskoon ostomiehille.
    Ostomiehet ovat luoneet metsänomistajille illuusion raivaamattomasta tikkumetsästä, josta tulee vielä rahaakin.
    En ollenkaan väitä etteikö tuollainen puunkorjuu olisi tappiollista, mutta siitä on turha syyttää metsänomistajia. Ei se ole hullu joka myy vaan se joka ostaa, vielä maksaakin.

    Pankaa vain kiltisti piiput niinpäin että moite kohdistuu sille taholle, joka on sopimuksen allekirjoituksella ottanut vastuulleen raivaamattoman tikkumetsän korjuun.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    No niin, nyt pohjalaanen ärähti. On se aito.

    kuusessa ollaan

    Taneli kirjoitti;
    ”Ostomiehet ovat luoneet metsänomistajille illuusion raivaamattomasta tikkumetsästä, josta tulee vielä rahaakin. ”

    Errritttäin totta.

    Nyt vaan asenteet taloustilanteesta johtuen on muuttumassa ja varmasti ostomiehiä uudelleenkoulutetaan uuteen todellisuuteen.
    Onpa energipuun ostotoiminta vähentynyt tietyillä alueilla ja eräskin reipas vuosi sitten ilmoitellut uusi ostajaehdokas on ollut aikas hiljaa. Metsä Group on panostanut viimeisten vuosien aikana omiin voimaloihin, joten heillä on pakottava tarve hankkia niille ”ruokaa”.

    Olisihan se kivaa, jos koneyrittäjä saisi kunnon työpalkan, metsänomistaja omalle tuotteelleen oikean hinnan ja metsäyhtiö laadukasta raaka-ainetta energiantuotantoon. Mutta kun taloudelliset realiteetit ovat mitkä ovat.

    suorittava porras

    Näille” raivaamattomille tikkumetsille ” työmaina ei oikein tahdo löytyä ” isää” . Siksi onkin hyvä keino jättää ne niiden hoteille , jotka ovat ne työmaiksi määritelleet . Isä kyllä löytyy , kun työmaata ei aloiteta , tai se jää kesken. Se , että aiheesta kirjoitellaan vähän paksummalla fontilla , johtuu siitä , että ongelmaa pallotellaan puolelta toiselle ilman ,että asiat korjaantuvat.

    Energiapuukaupan haasteet ovat olleet tiedossa jo kauan , mutta halu parantaa käytäntöjä tuntuu puuttuvan edelleen . Raivauksista ja kohdevalinnoista keskustellaan palavereissa alituiseen , mutta viestiä siitä , mitä pitäisi tehdä paremmin , ei saada jostakin syystä vietyä metsänomistajille asti . Ongelmia tuskin esiintyisi , jos metsien hoitoon olisi paneuduttu edes tyydyttävästi . Jos rästiin jääneet hoitotoimet ujutetaan korjuuyrittäjän talkootyöksi , ei ole ihme , että tietynlaista vastareaktiota alkaa syntymään. Kireä kilpailutilanne puunkorjuussa ei siedä enää senttiäkään vastikkeettomia lisäkustannuksia.

    Mitä tulee työmaiden keskeytyksiin tai siihen , että leimikkoa ei aloiteta olosuhteista johtuen ollenkaan , on tapahtunut jo iso taloudellinen vahinko . Turhaan näihin toimenpiteisiin ei turvauduta.

    Ennakkoraivaus on tänä päivänä välttämätön toimenpide . Isojen alojen työstäminen voi viedä vuosiakin . Tämä on metsänomistajan otettava huomioon puukauppoja suunnitellessaan . Silloin on myöhäistä rypistellä , kun kone on (tai oli ) palstan reunassa. Jos leimikolla on hakkuuta haittaavaa aluskasvosta , on raivaus tehtävä riippumatta siitä , mitä hakkuutapaa käytetään.

    Korpituvan Taneli

    Suorittava porras:
    ”Jos leimikolla on hakkuuta haittaavaa aluskasvosta , on raivaus tehtävä riippumatta siitä , mitä hakkuutapaa käytetään.”

    Joo, mutta vastuu leimikon raivaamattomuudesta siirtyy puun ostajalle tarkalleen sillä sekunnilla kun ostomies panee nimensä sellaiseen paperiin että hyväksyy leimikon raivaamattomana. Riippumatta siitä mitä hakkuutapaa käytetään.

    On sitten vallan eri asia että kyllähän se metsänkin kannalta paras olisi jos raivaukset ja perkaukset tehdään ajallaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä

    Suomineito on iso alue ja esimerkkinä ei kaupaksi menneestä energiapuusta löytyy lukijoiden kuvista sivulta 7 menossa 1.11 lisätty

    http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Lukijoiden-kuvat/Kuva/?imageId=1036&index=82

    Nyt on työstetty eh:ta jossa litrakoko 100-110 paikkeilla, noin 20% puustosta on kuollutta pystyyn tai kaatunut juurineen. Vielä kestävät konekäsittelyä ihan hyvin. Energiapuu hakataan motomitalla ja latvus on 5 senttiä.

    Hommassa ei tarvita sen enempää uutta ja ihmeellistä verrattuna tavalliseen harvennukseen, metsä on raivattu puolenkymmentä vuotta sitten, saanto kohdallaan. Yhdistetty aines ja energiapuun korjuu yksinkertaisimmillaan ja kohde on ihan normaalituottoinen.

    Hiluxmetsuri

    Tänään kun kävin katselemassa sitä yhtä palstaa, joka on ollut hoitamatta pitkään. Paljon koivua ja sen alla kuusia. Olen tuolla jo useaan otteeseen ollut ja leppää kaatanut maahan reilusti. Aluskasvut on olleet raivaamatta kun ei ole ollut tarpeeksi kylmää.

    Tänään kun katselin yhtä kuviota ihan ajan kanssa kuumaa mehua juodessani, niin vahvistui entisestään näkemys, että ei noita pikkukoivuja todellakaan voi kaataa koneellisesti. Siinä ei vaan ole mitään järkeä. Keppejä on edelleenkin niin tiheässä, että raivaus on ihan totaalisen tarpeellinen vaikka kuinka menisi energiapuuksi.

    Jos ajatellaan, että koivu olisi vaikka 7 litrainen, niin sen arvo on olisi 14c 20€/motti hinnalla. Montako tuollaista on lapettava kyytiin, jotta 50€ tulisi täyteen? 357 kpl. Käsin tehtynä näitä pitäisi lentää ilmassa 6 kpl joka minuutti eli yksi 10 sekunnin välein…:) ei oo sellaista jeppeä keksitty 🙂

    Ei järjen hiveniä. Ei myynnissä eikä ostossa.

    Saa korjata laskelman tai muutenkin jos meni pieleen…

    Mun mielestä Metsänvartijalla on meille paljon opetettavaa…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 70)