Keskustelut Metsänhoito Tämänkin voisi laittaa raameihin…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 70)
  • Tämänkin voisi laittaa raameihin…

    Suorittava: Olin viikko sitten jutuissa ammattiyhdistysliikkeen pj:n kanssa ja heillä kuulemma oli kymmenen hehtaarin työmaa jota ei ollut metsänomistaja raivannut asianmukaisesti. Työ keskeytettiin!
    Olemmekin näköjään kauppasuhteessa metsäkoneay:n kanssa?
    Nyt ymmärrän paremmin suorittavan aika äkäistä suorastaan välillä persiilleammutun tuntumaa kun puolustan myös pieniläpimittaisen puutavaran hyödynnystä e-puuna. Kun on hirttänyt hommansa tehdyn kuution mukaiseen urakkapalkkaan on aika ikävä tehdä konetyötä metsässä josta kolmen työpäivän saldo on vajaa sata mottia. Ahneus pirulainen ajaa mielellään päätehakkuiden ihannoinnin pintaan. Saati että ei ole aivan kiitorata alla että kone saisi hiljakseen hyrrätä mestaa etiäppäin ilman ikäviä koneen parempiin näkemäasemiin siirtelyjä. En usko ollenkaan että niinkään huolettaa koneurakoitsijankaan tilipussi. Oma aina extralähin ja jos kevenee usutetaan ay-liike metsänomistajan kimppuun.

  • 6 m3

    Jees

    ”Minulla riittää otsaa vaatia yhtiöltä myös leimikoita huonompina kuin päätehakkuu. Niitä sentään olen ruokkinut -95 vuodesta lähtien. uskon että joutuvat vielä jälkensä korjaamaan. Aika kovaa sentään valtakunnan kisa vakkaripuunmyyjistä”

    (kovaa tekstiä?)

    jees h-valta

    Isänmaan juhlapäivänä itsenäinen metsänomistaja voi itseellisen itsenäisyysjulistuksenkin tehdä. Sillä mennään ja hyvin voidaan.

    jees h-valta

    Joko täällä on kaikki moton kuljettajia tai sitten on kumarrus syvä ja ehkä sanoisin että hiukan liiankin palvova kyseistä ammattiryhmää kohtaan. Kun se satoja tuhansia maksava kone (joka sitä ei oikeasti ole koska verottaja maksaa siitä huomattavan osan) tekee näitä ei niin tuottavia vain satunnaisesti ja ei mitään merkitystä tuottavuudelle. Rohkenen näin väittää ja kas kummaa kun ne satojen tuhansien koneet sen kun lisääntyy ja vaihtuu muutaman vuoden välein. Kun kerran verottaja maksaa.

    kuusessa ollaan

    Jees kirjoitti;
    ”Joko täällä on kaikki moton kuljettajia tai sitten on kumarrus syvä ja ehkä sanoisin että hiukan liiankin palvova kyseistä ammattiryhmää kohtaan. Kun se satoja tuhansia maksava kone (joka sitä ei oikeasti ole koska verottaja maksaa siitä huomattavan osan) tekee näitä ei niin tuottavia vain satunnaisesti ja ei mitään merkitystä tuottavuudelle. Rohkenen näin väittää ja kas kummaa kun ne satojen tuhansien koneet sen kun lisääntyy ja vaihtuu muutaman vuoden välein. Kun kerran verottaja maksaa.”

    Kyse ei ole palvonnasta, vaan siitä tosiasiasta että työ on todellakin vaativaa. Ja mitä tulee tuohon ”satunnaisten huonosti tuottavien palstojen tekoon”, ei kai kenenkään ole järkevää tehdä yhtäkään työmaata tappiolla?
    Ne joilla on uusia koneita, eivät taatusti tee yhtäkään tappiollista työmaata, siihen ei ole varaa. Energiapuuhakkuilla on ollut pääsääntöisesti käytettyä kalustoa liikkeellä, silti ko. leimikoihin erikoistuneet yrittäjät ovat lopetelleet viimeaikoina hyvällä tai pahalla tavalla (konkurssi).
    Ja verotuskäytäntö on sama kaikille yrityksille Suomessa, niin koneyrittäjille kuin kauppiaille.

    suorittava porras

    ” Eipä oikeastaan edes kiinnosta saako se koneurakoitsija mitään mutta kaipa niitä sitten täytetyöksi niidenkin kannattaa tehdä. Aivan selkeästi energiapuun osto on lisääntymään päin. Ja kannattavuus ainakin erikoistuneilla näyttää olevan paranemaan päin. Tunnuslukuja seuraamalla.”
    Lähetetty: 17.11.2012
    Lähettäjä: jees h-valta

    ..että näin vuosi sitten 🙂

    Tässä on keskusteltu pelkästä hakkuun osuudesta . Lähikuljetuskin on tehtävä .

    Energialeimikoiden vähäiset hakkuukertymät ja hakkuutyön hitaus
    tuovat ongelmia toiminnan ketjutuksen kanssa. Ajokoneelle ei synny riittävään tahtiin kuljetettavaa , joten työtä ei voida tehdä tuottavasti. Tätä ei aina tiedetä , kun palsta aloitetaan . Leimikon loppupuolella ajomiestä on passitettava muualle (=ylimääräinen siirto) tai pitämään pekkasia tai pakkolomia , kun valmistettua tavaraa ei ole kuljetettavaksi. Normaaleilla ainespuuhakkuilla tämä ongelma huomattavasti harvinaisempi.

    Harjavallan työmaakin on tyyppiesimerkki yllä mainitusta ongelmasta. Kelvottomin osa työmaasta on juduttu jättämään kesken jopa siksi , että saman ketjun ajokone olisi joutunut päiväksi työttömäksi , jos palstan viimeisetkin risut olisi käyty näpertelemässä . Varsinkaan kaukaa tuleva yrittäjä ei tee ylimääräisiä siirtoja muutaman risumotin takia .

    suorittava porras

    ”Itse teen leimikoista suht hyviä kokonaisuuksia missä kyllä pärjään sekä minä että varmasti myös metsäkone yrittäjät.Enkä ole myöskään keppejä metsästä myynyt vaan nytkin tein reilu 10ha nuoren metsän kunnostusta raivaus sahalla jotta saadaan puille vielä lisää aikaa järeytyä harvennusta varten.Siltikin saan n.200e/ha kemera tukea eikä tuo työnä minusta niin kovahomma ollut.”
    Lähetetty: 15 h, 45 min sitten
    Lähettäjä: kepa

    Hommat sujuisivat kaikin puolin hienosti , jos kaikki toimisivat näin !

    Korpituvan Taneli

    Olen minäkin tässä hiukan ihmetellen lukenut näitä energiapuu hommia Harjavalassa.
    Tehdään useita kauppoja vuodessa, kun minä ainakin yritän keskittää ainakin kaiken harventamisen isompiin nippuihin, jos nyt sitten aukkoja tehdäänkin vähän pienemminkin kaupoin.
    Ihmeellistä on ollut myös miten nuorena ja pienenä puu siellä kelpaa energiaksi. Nyt sekin näyttää toki normalisoituneen.

    Toisaalta ihmettelen myös sitä miten Suorittava ja muut motomiehet suhtautuvat asioihin.
    Kyllä pitäisi olla selvää, että metsänomistaja tekee kaupat puufirman kanssa ja puufirma hakkuufirman kanssa. Motokuski taas on työsuhteessa hakkuufirmaan.
    Jos motokuskilla tulee vastaan raivaamaton leimikko, niin ei se kyllä ole yksinomaan metsänomistaja joka siihen on syyllinen. Kun tein energiapuukauppaa viime vuonna, niin pari firmaa ihan erityisesti mainosti minulle että he eivät sitten vaadi ennakkoraivausta, niinkuin nämä muut. Tein sitten kaupat sellaisen kanssa, joka ei vaatinut raivausta, tosin ihan pahimmat ojanvarret kuitenkin raivasin.
    Minun mielestäni ostaja on siirtänyt raivaamattomuudesta vastuun tällöin itselleen. Eikä konekuski asiasta sinänsä nurissutkaan minulle, totesi vain sen mikä täällä on sanottu moneen kertaan että se hidastaa työtä ja huonontaa jälkeä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Onhan se tietysti pitkänpäälle kaikkien etu ettei mikään osapuoli tee omaa osaansa tappiolla.
    Olen täällä meilläpäin ollut huolissani metsissä tapahtuvan kaivinkonetyön jatkuvuudesta. Metsäkeskus ja MHY teettävät kaivinkoneyrittäjille ihan orjahintaisia pitkäaikaisia sopimuksia.
    Joku sanoo tietysti heti, että nämä organisaatiot ovat metsänomistajan asialla, ehkä lyhyellä tähtäimellä niinkin. Kuitenkin oikein huono kannattavuus huonontaa heti työnjälkeä ja kaivinkonetyön huono jälki näkyy vuosikymmenet. Niinpä olen jo muutaman vuoden teettänyt kaiken kaivinkonetyön aikapalkalla ja määritellyt sitten itse laatuvaatimukset.

    Niinpä Suorittavan ja ym kritiikki huonoista leimikoista on oikeutettua.
    Marssijärjestys vain pitää muistaa. Motomies moittii leimikkoa isännälleen ja isäntä pyytää lisää liksaa ostaja firmalta. Ostaja joutuu kyllä sitten jossain vaiheessa katsomaan mitä ostaa ja millä ehdoilla. Tietysti vielä sitäkin, että onko mahdollista mainostaa ostotoimintaa sillä että me emme vaadi raivausta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Korjaan taas kerran kummaa käsitystä että olen useita e-puukauppoja vuodessa tehnyt. Kyllä, olen nyt sitten tälle kohta päättyvälle vuodelle tehnyt kolme e-puukauppaa. Kaksi saman firman kanssa mutta kas kummaa, lähes sata kilometriä välimatkaa!
    Aika mukava niputtaa ja ei varmaan L&T:aan halua niputtaa omaansa Metsä-Groupin kaa.
    Mitä hakkuualoihin tulee ne ovat kuviokohtaisia ja kun metsät vain kasvavat eri tahtiin eri kuvioilla on aika vaikea niputtaa. Tämä nyt lähinnä LauriK:n ihmettelyyn. Aika vakea oli tähän seuraavaankin joka maanantaiaamusta alkaa niputtaa muita kun on lähellä joko taimikoita tai päätehakkuumetsiä. Tämä ala on vain hehtaari ja sekin tullaan aivan kitisemättä tekemään. Kuvia ennakkotunnelmista tulee lähiaikoina.
    Mitä nuoreen metsään Tanelin tapaan on esim. Gla arvioinut aivan erinomaiseksi kasvun. Eikö Taneli metsää tehdä mielestäsi kasvun ja tarpeen mukaan vaan iän?

    jees h-valta

    Ja LauriK:lle voisi vielä kysyä että mikä voittopotti kasvaa kohisten ja kenen?
    Kun ei tuota 3,2ha:a edes vaivauduttu kokonaan tekemään niin miten sitten vielä isompaa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 70)