Keskustelut Metsänhoito Tämänkin voisi laittaa raameihin…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 70)
  • Tämänkin voisi laittaa raameihin…

    Suorittava: Olin viikko sitten jutuissa ammattiyhdistysliikkeen pj:n kanssa ja heillä kuulemma oli kymmenen hehtaarin työmaa jota ei ollut metsänomistaja raivannut asianmukaisesti. Työ keskeytettiin!
    Olemmekin näköjään kauppasuhteessa metsäkoneay:n kanssa?
    Nyt ymmärrän paremmin suorittavan aika äkäistä suorastaan välillä persiilleammutun tuntumaa kun puolustan myös pieniläpimittaisen puutavaran hyödynnystä e-puuna. Kun on hirttänyt hommansa tehdyn kuution mukaiseen urakkapalkkaan on aika ikävä tehdä konetyötä metsässä josta kolmen työpäivän saldo on vajaa sata mottia. Ahneus pirulainen ajaa mielellään päätehakkuiden ihannoinnin pintaan. Saati että ei ole aivan kiitorata alla että kone saisi hiljakseen hyrrätä mestaa etiäppäin ilman ikäviä koneen parempiin näkemäasemiin siirtelyjä. En usko ollenkaan että niinkään huolettaa koneurakoitsijankaan tilipussi. Oma aina extralähin ja jos kevenee usutetaan ay-liike metsänomistajan kimppuun.

  • kuusessa ollaan

    Onko vaikeaa ymmärtää, että kun kuljettajilta vaaditaan täydellistä tulosta, kovan kilpailun (kyllä, metsäalalla on vapaa kilpailu) johdosta, niin silloin yrittäjät pistävät kuskit koville…aika hurjaa pulinaa kuuluu maastosta kuskien stressiasteista, se on myös kuskipulan yksi syy.

    Pistäppä tää kommetti http://www.metsakoneet.fi -palstalle, niin saat sekä kuskien että yrittäjien mielipiteet kuultavaksi raivaamattomista palstoista…

    Jos yrittäjä on laskenut taksansa sopimuksen mukaisten raivattujen palstojen varaan(ja kahden vuoron järjestelmään), silloin kuskista tulee metsänomistajan säästöraivausvimman syyllinen. Pari päivää sitten olin kaverin koneella hakkaamassa iltahämärässä harvennusta, palstalla jonkinverran kuusen alikasvosta. Pariin otteeseen kyllä sai tosissaan katsella mitä on tekemässä, vaikka valtapuusto olikin selkeää.
    Parin kilometrin päässä ajettiin hakkuukonetta lavetille kesken palstan, MO oli naapurilla teetättänyt ”nimellisen ennakkoraivuun”, vaikka osa kohteista olisi tarvinnut lisäkasvatusta vielä 10 vuotta – eikä hakkuussa otettu energiapuuta, jota olisi ollut aivan järjettömästi.

    jees h-valta

    Raivausohjeistustakin on monenlaista. On nk. säästävää raivausta, riistaystävällistä ja reunapuustosäästävää jne.
    Yhtähyvin myös kuljettavat pistävät yrittäjät koville hakemalla kovia urakkaliksoja kiireaikaan. Ja siinäkään ei liene vikaa jos nämä ongelmat pysyvät koneyrittäjän ja kulettajien kahdenvälisinä kisoina mutta jos siihen sotketaan vielä metsänomistajat mukaan ollaan sekapäämetsässä pahasti.

    jees h-valta

    Ja ms200, en ole saanut 20euroa motilta.

    jees h-valta

    Vai siihen sitten homma kaatuu jos pariin otteeseen joutuu hiukan skarppaamaan työssään kuusessa ollaan?
    Meikäläinen joutuu aivan joka asiakkaan kanssa skarppaamaan kun ovesta sisään astuu.

    kepa

    Kyllä kai tässäkin toimii normaalit markkinatalouden säännöt että joskus toinen hakkuu työmaa on huonompi,toinen parempi.sitten tosi hyvä ja sitten voi taas tulla huonompi jne.
    Että sinäänsä olen kyllä tässä asiassa jessen puolella että ei maanomistaja hinnoittele työtä eikä raivaustarvetta vaan se on osto organisaation tehtävä.Maanomistajalle riittää että tietää mitä itse saa tuotteesta mitä on kaupaamassa.
    Itse teen leimikoista suht hyviä kokonaisuuksia missä kyllä pärjään sekä minä että varmasti myös metsäkone yrittäjät.Enkä ole myöskään keppejä metsästä myynyt vaan nytkin tein reilu 10ha nuoren metsän kunnostusta raivaus sahalla jotta saadaan puille vielä lisää aikaa järeytyä harvennusta varten.Siltikin saan n.200e/ha kemera tukea eikä tuo työnä minusta niin kovahomma ollut.

    kuusessa ollaan

    Jees kirjoitti;
    ”Vai siihen sitten homma kaatuu jos pariin otteeseen joutuu hiukan skarppaamaan työssään kuusessa ollaan?”

    Järkyttävän vähättälevä kommentti suoraan sanoen metsäkonekuskien työstä! Kuvittele itsesi sovittelemaan 1,3 metrin levyistä hakkuupäätä kymmenen metrin päässä 2 metrin puuväleissä, jota 2000 r/ha tiheys tarkoittaa. Ja tämä toistuu JOKAISELLA OTETTAVALLA RUNGOLLA, joita kuskin odotetaan käsittelevän 100-200 kpl tunnissa ja saavan yrityksen toimimaan kannattavasti. Ja palkka on todennäköisesti 70% myyntialan palkoista, tiedän omakohtaisesti asian.

    ”Meikäläinen joutuu aivan joka asiakkaan kanssa skarppaamaan kun ovesta sisään astuu.”

    Erittäin tuttu juttu, olen itsekin työskennellyt vastaavassa työssä muutaman vuoden, vaativan asiakaskunnan kanssa, joten tiedän asian. Palautetta tulee välittömästi ja siihen on reagoitava.

    Niin, mitenkäs ne asiakassuhteet onkaan metsäalalla?
    Metsäkoneyrittäjä on palvelutarjoaja, jonka asiakas on metsäyhtiö.
    Metsänomistaja on raaka-aineen tuottaja, jonka asiakas on myös metsäyhtiö – aivan kuin malmintuotannossa esimerkiksi talvivaara tuottaa rikastetta, jota kauppaa asiakkailleen.

    Pähkäilijä

    Taitaapi olla 4 vuotta sitten kun oltiin jossain palaverissa ostajapuolen kanssa ja siellä kerrottiin miten alueyrittäjille on suunnitelu enemmän vastuuta. En sitten malttanu olla kysymättä paria asiaa

    – Alueyrittäjän tehtäväksikö jää nauhoitus?

    – Alueyrittäjän tehtäväksikö jää ennakkoraivauksen toteaminen, ettei näitä tapauksia enää tule jossa lavetilla tullaan paikalle ja kohta soitetaan lavetti takaisin kun operoitava kohta ei olekaan siinä kunnossa missä pitäisi?

    Vastauksia ei silloin tullut, mutta kohta sen jälkeen tuli Asta ja sen jälkeen ei paljoa ole harvennuksiin puututtu ennenkuin tänä vuonna. Kun lumi tuli ennen routaa saa kirjanpainajat talvehtia hyvin kuntassa, jos kevät ei ole pitkä ja viileä sitten voidaan taas keppimetsät unohtaa meidän kulmalla kun pysytellään aukoilla.

    Firman metsässä nyt eh:lla, tällekin kuviolle oli tarvittu 2 kertaa hakea jatkoaikaa metsänkäyttöilmoituksen jätön jälkeen…

    Luontoäidin rankemman puoleisen kohtelun jälkeen täällä on ratkennut tuo ennakkoraivaamattomien kohteiden ongelma kuin itsestään, niitä ei taideta edes ostaa, ainakaan niitä ei ole osunut enää kohdalle.

    6 m3

    Hyvin näkyy tässäkin tapauksessa tilanne mihin kilpailutus johtaa:
    Ostaja ostaa, myyjä myy, suoritus jätetään suorittavan portaan harteille (sori vaan rekisteröity nikki).

    Tuon saman on nähnyt jo 15 vuotta oman leipätyön osalta, sen kaiken ”paskan” saa päälleen se, joka viimeisenä työmaalla on.
    ”Vikapäitä” haetaan muualta, vaikka ne löytyykin, yks kaks, yllättäen, peiliin katsomalla.
    Niinkuin tässäkin aloituksen tapauksessa, on myyty energiapuu leimikko, perusasiat jätetty tekemättä, koska eihän sitä kaupassa vaadittu.
    Kas kummaa, hakkuujälki ei miellytäkkään, lähdempä itkemään ostajan pakeille, olenhan sentään sopimusasiakas, minulle täytyy olla erityiskohtelu.

    Aina pitää löytää ulkopuolinen maksaja omalle osaamattomuudelleen.

    Hienoa asiassa on että koneyrittäjätkin alkavat vaatia että perusasiat on kunnossa ennenkuin alkavat työsuorituksensa.

    Mutta ainahan löytyy yrittäjä, joka tekee homman vaikka takkiin tulisikin, periaatteellä että koneet on hommissa, sillä ei ole mitään väliä onko tulos +/- vaiko nolla.

    suorittava porras

    Kiitos Jesse , kun laitoit tekstini paremmin esille . Täyttä totta ja tätä päivää joka sana , Harjavallassakin . Tulkintasi tosin ontuu aika pahasti ..taas kerran .

    Alkuperäinen teksti :Olin viikko sitten keskusteluissa ammattiosaston pj:n kanssa . Heidän yrityksensä kohdalle oli sattunut useiden kymmenien hehtaareiden työmaa , joka ei ollut täyttänyt sopimusehtoja hakkuuolosuhteiden osalta (raivaus) . Peli oli selvä . Työ keskeytettiin ja jatkettiin vasta , kun asiat olivat kunnossa . Mo oli luvannut hoitaa raivauksen , mutta urakka oli jäänyt vaiheeseen . Urakanantaja joutui omalla kustannuksellaan hoitamaan raivauksen loppuun ennen hakkuun jatkamista.

    Ei ole myöskään ensimmäinen kerta , kun Jesse erehtyy jossakin asiassa . Tällä kertaa on kyse palkkauksesta . En aja urakkapalkalla .

    Koneenkuljettajien edunvalvonta on ollut jo pitkään huolissaan kehnoista työolosuhteista , mutta jostakin syystä aiheeseen liittyneet julkilausumat ja tiedotteet eivät ole herättäneet suurempaa kiinnostusta . Aina edes uutiskynnys ei ole ylittynyt. Tehokkain keino vaikuttaa asioihin näyttääkin olevan suora toiminta . Yrittäjien kanssa on selkeä yksimielisyys siitä , että kelvottomia leimikoita ei tehdä , ne kierretään . Tämän on Jessekin joutunut vihdoin kokemaan ja tunnustamaan.

    jees h-valta

    Aika outoja väännöksiä kuusmotti. Minähän olen aivan tyytyväinen työnjälkeen. Enkä aio myöskään riidellä tekemättömästä osasta kuviota koska saan heidät sen seuraavan kuvion yhteydessä tekemään ilman ollenkaan riitelyä. En erityisemmin pidä kuusmotin vääristelevästä ja riitaa haastavasta tyylistä jota en yleensä vaivaudu edes kommentoimaan. Tämä nyt tällä erää ja työt alkavat uudella kohteella varmaan jo maanataina. E-puusta on kauppa tehty ja kuitua tehdään myös koska järeys oli siihen hyvä.
    Kyllä se ratkaisee mitä kauppakirjaan on sovittu ja sillä mennään.
    Ei minun kyllä yleensä ole tarvinnut riidellä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 70)