Voisiko Jätkä kertoa mikä yksityinen yritys olisi valmis palkkaamaan opettajien työehdoilla ja palkoilla työntekijöitä noin laajemmin. Olishan se aika outoa, jos paikallinen marketti olisi auki yhdeksästä kolmeen ja sulkisi ovensa kesällä kolmeksi kuukaudeksi työntekijöiden lomailun vuoksi.
Byrokraattien ja paperin pyörittäjien iloksi näitä kaikkia lisiä on keksitty. Aivan sama olisi kun maksettaisiin joka tunnilta vain palkka ja eikä mitään muuta. Voisihan se palkka jollain olla vaikka 20 euroa ja vaativammassa tehtävässä sitten 100 euroa. Saatanan typerää venkoilua näitten pekkaspäivien ja pakkaspäivien kanssa, opetetaan ihmiset elämään kädestä suuhun oikein viimeisen päälle. Just ostin käteisellä 15 hehtaarin metsätilan ja kuukaudessa ansaitsen reilun 2000 euroa, ottakaa sossut mallia.
Hieman tarkennusta noihin Tolopaisen väitteisiin. Nykyään valtion virkamiesten työaika on pääosin sama kuin yksityisellä puolella. Ennen ei ollut näin kun oli ns kesäaika jossa työaika oli 6,45 h. Nykyään virastotyöaika on 7 h 15 min päivässä joten siltäosin Tolopaisen väittämä on oikea. Mutta muiden työaika jotka eivät ole virastoissa on sama työaika kuin yksityispuolella, Näitä työaikoja on mm pv:ssa, geologisessa tutkimulaitoksissa ja jne.
Sitten noista lomista. Se on totta että valtiolla on pidemmät vuosilomat kuin yksityispuolella. Mutta niitäkin eroavaisuuksia ollaan kokoajan kaventamassa mutta vaikeatahan se on. Kiky-sopimuksessa leikattiin voimakkaasti lomarahoja jotka siltäkin osin alkavat olla yleisen sektorin tasoa.
Sitten kolmanneksi. Valtion palkat ovat yksi eniten nousseista palkoista Suomessa. Tavoitteena on ollut jälkeenjääneisyyden korjaaminen. Siten palkkojen huonous ei enää ole toden mukainen vaan palkat ovat hyvinkin kilpailukykyiset yksityissektorin kanssa. Täytyy kutenkin erottaa palkoista kuntien ja kuntain liittojen palkat joissa jälkeen jääneisyys ei olla saatu kurottua kiinni. Siten siellä sektorilla on jälkeenjääneisyyttä olemassa. Valtion ja kuntien palkkarakenne eivät ole samoja vaan ihan eri palkkaneuvottelijat siellä päättävät ja palkanmaksaja on myös eri.
Siten jätkä ja Tolopainen ovat osin oikeassa mutta ei kumpikaan täysin.
Että ei totuus unohtuisi, lomarahoja leikattiin vain määräajaksi, josta jaksetaan pitää älämölöötä, kolmen kymmenen prosentin leikkaus ei merkitse nettotuloissa vielä juuri mitään. Olen pitänyt lomarahat joskus kokonaan vapaana se tarkoittaa yksityisellä puolella 13 päivää palkallista vapaata. En huomannut mitenkään köyhtyneeni, eikä perheen lomamatkoja peruttu sentakia kuten hoitsuilta. En kysynyt keneltäkään lupaa pitää lomarahat vapaana, asia sovittiin esimiehen kanssa.
Koulut ovat onneksi kiinni sillon, kun ei ole asiakkaita. Kaupatkin voivat olla nykyään auki vapaasti. Järkevä kauppias pitää sillon auki, kun kauppa käy.
Julkisen puolen lomarahoja on onneksi leikattu. Muistaakseni taisi olla parhaimmillaan 60 % loma-ajan palkasta. Loma-aika oli max 38 pv, mutta lauantaikin olivat mukana, mikä hieman alensi lomarahaa. Nykyään lomaraha ei ole suurempi 38 pv:n lomasta kuin 30 pv:n lomasta.
Julkinen hallinto nielee liian suuren osan verorahoista. Jossain oli juttua kuinka Suomen valtionhallinnossakin on väkeä niin paljon että se olisi sopiva määrä 20 milj. asukkaan valtiolle.
Toinen rahareikä on esim. palvelujen sähköistäminen soten puolella. Atk-järjestelmien yhteensovittaminen tulee kalliiksi.
Julkisen puolen jälkeenjääneisyyden korjaamisessa on hyvä muistaa kuka sen maksaa.
Sattuneesta syystä olen seurannut terveyden ja sairaanhoidon toimintaa vähän lähempää.Yllättävän suuri osa henkilöstön työajasta menee joko puhelimessa tai ihan kävelyyn toisen henkilön puheille selvittelemään asioita jotka voisi hoitaa toimivilla tietojärjestelmillä.Niitä on kuulema uusittu mutta eivät pelaa.Tämä on tietysti johtavien virkamiesten väpelyyttä mutta niiden vaihtaminen on vaikeaa.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään