Onhan se aika koomista, että SDP:n entinen puoluesihteeri on mielenosoituksessa jakamassa puheenvuoroja. Työpaikka on järjestynyt Tukholmasta Pohjoismaisten teollisuusliittojen toimistosta ja kiireellisten asioiden mapissa on vähän töitä. Uudistusta on puolustamassa entinen demari Vartiainen, joka on löytänyt uuden kodin kokoomuksesta ja saanut järkensä takaisin.
Vasemmiston kannatus on niin vähäinen että ei heidän sanomansa enää paina mitään hallitupolitiikassa. Tuskin minkään maan talouskasvu perustuu korkeisiin työttömyyskorvauksiin. Suomen julkinen talous on niin iso ja luvatut sosiaalipalvelut ja edut niin suuret että työllisyysasteen on noustava 75%:iin tai eläkkeetkin joutuvat leikkuriin. Tästä maasta on kadonnut 2007 jälkeen satoja tuhansia hyvin palkattuja teollisia työpaikkoja. Tilalle on syntynyt heikommin palkattuja palvelualan töitä. Meillä on liikaa passiiviväestöä yhtä työssäkäyvää kohden ja lisää tulee vanhemnasta ja nuoremmasta päästä. Ei pitäisi enää luvata maksuttomia etuja lisää.
Voisiko tätä työttömyysasiaa lähestyä täälläkin positiivisemmin syyllistämättä nykyisiä työttömiä ja jopa ilman keskinäisiä poliittisia kähinöitä?
Perusongelma on siinä, ettei työvoiman kysyntää (työpaikkoja) ole tarpeeksi eli työvoiman tarjonta ylittää kysynnän. Tolopaisen kehuman Vartiaisen mukaan työvoiman tarjontaa lisäämällä voidaan lisätä kysyntääkin. Useimpien ekonomistien mukaan Vartiaisen väite pätee pitkällä ajalla matalan palkkatason kehitysmaissa, mutta hyvin huonosti Suomessa ainakaan lyhyellä ajalla. Itse en tuohon Vartiaisen hokkuspokkustemppuun usko. Palkkatasoa sillä pystytään alentamaan.
Jospa yhdessä mietittäisiin, miten sitä työvoiman kysyntää (työpaikkoja) todella pystyttäisiin lisäämään Suomessa. Erityisesti pieni ja keskisuuri yritystoiminta on avainasemassa, ja se on lisännytkin työpaikkojaan kiitettävästi oikeastaan kaiken aikaa, muttei riittävästi.
Elinkeinoelämän suuri ongelma Suomessa on ollut viimeiset kymmenen vuotta, että investoinnit ovat itse asiassa vähentyneet viime vuoteen saakka. Tämä on rapauttanut tuotantokoneistoa ja tuoteinnovointikin on ollut heikkoa. Tästä ei voi varmaan edes syyttää hallitusta, vaan se on elinkeinoelämän oma moka.
Ilahduttavaa on ollut vain ns. startupien (nuoret innovatiiviset kasvuyritykset) syntyminen. Lukumääräisesti ne eivät ratkaise työttömyysongelmaa vasta kuin kasvaessaan ehkä 10-15 vuoden kuluttua.
Rahoittelen itse ammatikseni noita startuppeja, kun metsätöiltäni joudan. Vähän huolestuttavaa niissäkin on, että ne keskittyvät muotialaan tieto- ja viestintäteollisuuteen. Esimerkiksi metsäklusterin yrityksiä niissä on vain pari prosenttia.
Eikö metsäpuolelta todella löydy uusia innovatiivisia yrityksiä ja yrittäjiä?Ja minkälaisia ne voisivat olla?
EU alueella on vapaa työvoiman liikkuvuus. Miksi työttömyys olisi nykyisin jokin erityinen ongelma. Aiemmin kielitaidottomat ihmiset ovat muuttaneet maasta siirtolaisiksi ja menestyneet taloudellisesti hyvin. Suomesta on muutettu ulkomaille töihin jo 1600 luvulla. Nyt on vuosikymmeniä tehty ihmisistä uusavuttomia jotka eivät pysty juuri mihinkään töihin. Ongelma on että parempi aines on töissä ja järjestelmän ulos seulomat jäävät ulkopuolelle.
Liekkö muuallakin,että 3:s sukupolvi samasta pesueesta jatkaa kortisto ja luukkulinjaa kuten täällä p-karjalassa yleisesti näkyy tapahtuvan.Hyvin on opetus menny perille.
Tärkeämpää on saada päivän kalja-annos kun lasten koulutuksesta huolehtiminen.
Tolopaisen edellä toivoma työllisyysasteen nousu edellyttää uusia työpaikkoja ja työttömien työllistämistä niihin.
Tolopaisen edellä toivoma huoltosuhteen parantaminen edellyttää myös työikäisen väestön lisäämistä maahanmuuton avulla. Siihenkin on nyt hyvä tilaisuus.
”Tolopaisen edellä toivoma työllisyysasteen nousu edellyttää uusia työpaikkoja ja työttömien työllistämistä niihin.”
Mutta kun täälläkin eräs metallifirma kertoi, että palkkaisi lisää työntekijöitä, mutta kun ei saa. Työttömänä on kuitenkin 200 000–300 000, eikö niistä jotenkin pitäisi löytää tekijöitä jo? Avoimia työpaikkojakin on 35 000. Paljonko pitäisi olla ensin avoimia työpaikkoja ilman työntekijöitä, että voitaisiin lähteä aktivoimaan työnhakua, 100 000?
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään