Keskustelut Metsänhoito Talviraivaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Talviraivaus

    Merkitty: 

    Kommenttina juttuun Metsälehti 4/2021: Tein työllisyysehtoisia taimikonhoitoja ja ennakkoraivauksia talvina 1975-76 ja 1977. Raivaussahana oli Husqvarna 165R. Huolehdin, että kaasutin sai lämmintä ilmaa sylinterin rivoilta pienillä rakenteellisilla muutoksilla; käynnistimen ilmanottoaukot puoliksi teipattu ja reikä sylinterin ja kaasuttimen väliseen muoviseinämään.  Käytin silloisia saatavilla olevia lumikenkiä. Ei tämä talvinen raivaus uutta ole, ehkä on jäänyt välillä unohtumaan.

  • protokone

    On ollut  tapana ruiskuttaa glygolilla vaijerit, lääkeruiskulla päästä sisälle pakkasnestettä .

    urbo

    Kortonki kahvojen päälle ajaa saman asian, suojaa hyvin

    metsa1980

    Kaksi viikkoa takaperin alkoi omat raivaukset kun oli kantavia hankia muutama päivä ja tarkoitus palata heti kun kevät jatkuu. Muuten ollut nämä talvikuukaudet taukoa. Lumikengät ainakin pitäisi hankkia, mikäli lumikuukausien raivausta haluaisin opetella lisää ja aihe kyllä kiinnostaa.

    Itseä mietityttää lehtipuiden vesominen ja tuosta tuntuu mielipiteitä riittävän. Lähinnä itsellä se, että jos ei ole pakollinen taimikonhoito yms, niin tuleeko sitten keväällä tehtyä turhaa työtä lehtipusikoissa.

    Huhti- ja toukokuu tarkoitus kuitenkin raivata kaikkea mahdollista ja samoin jatkaa syksyllä. Kesäkuukaudet itsellä menee muissa jutuissa ja se on itselle ihan sopiva kun yleensä omat raivauspäivät noin keskimäärin pitkiä/liian pitkiä ja vähän viileämmät päivät sopii silloin paremmin.

    Raivaussahurin parasta aikaa: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/raivaussahurin-parasta-aikaa/#1555f971

    Metsuri motokuski

    Uskon että jos puolen metrin hangenpäältä raivaa niin pitkäksihän tuo kanto jää. Toisaalta idea voi olla hyväkin kun seuraavan raivauksen tekee kesäkelillä niin kantovesoja on syntynyt huomattavasti vähemmän. En tekis perkausta hangen päältä mutta varmaan ennakkoraivaus voisi toimia hyvin.

    Visakallo

    Kevät ennen lehtien puhkeamista on parasta aikaa avata rajalinjoja, kun näkyvyys on hyvä ja pyykit löytyvät parhaiten. Isänpäivästä äitienpäivään on hyvä raivata havupuita, ja äitienpäivästä isänpäivään lehtipuita.

    A.Jalkanen

    Visakallolla hyvä neuvo. Käytännössä siis usein: talvella taimikonhoitoa, kesällä varhaishoitoa.

    Itämaan ihme

    Talvella kun lunta alkaa olla enempi, niin keskittyy hakkuun ennakkoraivuisiin suokohteilla. Uskaltaa hyvin mielin sahata hangen sisältä.

    Edellyttäen tietenkin, että kohteita löytyy.

    tamperelainen

    Hankien päätä raivuu ainakin Pirkanmaalla vaikeata.Välillä hanki kantaa ja välillä tiputaan 40cm hankien alle.Syö miestä eikä ole muutenkaan tehokkaan tuntuista.

    Visakallo

    Samat ovat olleet kelit Päijät-Hämeessäkin. Olen pysytellyt poissa metsästä jo kuukauden päivät. Lupasi kelien jatkuvan samanlaisina maaliskuun loppuun. Voi käydä niin, ettei tänä talvena kunnon hankikelejä ehdi tullakaan, jos kevät tulee huhtikuulla oikein rytinällä.

    pihkatappi

    Ensi viikolla taas kunnon yöpakkasen jälkeen kantaa lumikengän kanssa. Voi olla että ainakin aamulla kohtuu hyvä hankikanto. Pari viikkoa on ollut vaikeeta, olen yrittänyt energiapuuhakkuuta tehdä aina kelin mukaan ja enempi lepopäiviä pitänyt viettää kuin työskentely päiviä, kun ei sentään pakkomielle ole tehdä kannattamatonta puuhastelua raskaimman kautta. Tiheissä havupuustoissa olisi siedettävä keli, mutta kun koivikkoa suurinosa, niin fiksumpi odotella parempia keliä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)