Keskustelut Metsänhoito Talvikorjuu

  • Tämä aihe sisältää 50 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 50)
  • Talvikorjuu

    Minulla on talvikorjuu leimikko, josta kauppa tehty pari viikkoa sitten. Kuusikon harvennus vaatii lumiset olosuhteet ja pakkasta. Ajattelin, että onkohan pakkanen ja pulverilumi sittenkään paras korjuu keli. Mitenkähän suvilumi suojaa juuristoa, luulenpa,että pakkaantunut märkä lumi voisi olla jopa parempi vaikka pakkasta ei olisikaan. Mitä mieltä?

  • Jätkä

    Jos perehdytään Juurikääpään, eli maannousemaan, niin onpa jo ”isät ennen” tienneet, että karjan laiduntaminen kuusentaimikossa / kuusikossa aiheutti kattavaa maannousemaa.

    Silloinkin kyse on ollut vain ja ainoastaan juuristovaurioista, joiden havaitseminenkin monin paikoin on ollut lähes mahdotonta. Kuitenkin metsissä on ollut ”lehmipolkuja”, joissa koholla olevat juuret on poljettu jopa kuorettomiksi. Ja juurikääpää kuusissa niin perusteellisesti.

    Näilläkin tiedoilla pitäisin perusteltuna korjuuvaurioiden määrittelyssä käytettyä kymmenen sentin painumarajaa vahinkorajana. Kyllä siinä jo juuret ovat saaneet kosketuksen.

    Toki, jos muistetaan, että kantokäsittelyä tehdään vain kantoihin, jotka on tehty kasvukautena, eikä talvella tehtyjä kantoja tarvitse suojata, niin sama sääntö lienee toimiva myös juuristovaurioissa?

     

    jees h-valta

    Lassen kuva Skotlannista hieno suuntaehdotus metsätaloudelle meilläkin. Kun sitä tukkia on nytkin yltäkylläisesti olisi ihan hyvä ottaa osassa tiluksia tämäkin ajatus käyttöön. Tuostahan tulee kyllä kuutioita paljon ja jos saadaan kuituun joku euro vielä lisää kokonaishyöty saattaa olla lähes tukkileimikon tasoa tuollaisen pienelläkin tukkiosuudella. Toki sitä tukkia aina tulee taajakasvatuksessakin. Ja kuten sanoin laadukasta, oksatonta.

    jees h-valta

    Katsoin videon vielä perään ja todella tuottoisaa puintia. Just noin jätkä pitää alkaa täällä ottaa maasta kaikki irti. Lannoitusta juureen ja kyllä kasvaa. Eikä taida myrskykään pystyä.

    Nimetön

    Paras tieto tuosta Skottein puun kasvatuksesta Jeeselle, luonnon metsistä ei Skoteille makseta juuri mitään mutta näistä viljellyistä maksetaan kunnon hinta jos ei suorastaan erinomainen!

    Tolopainen Tolopainen

    Se on helppoa, kun uskoo, että mitään ongelmia kuusikkoon ei kesäharvennuksista tule. Ei laho näy mitenkään kuusesta ennenkuin sen kaataa. Lahoja kuusia löytyy varmaan kaikkialta ja tulevaisuudessa vielä enemmän, koska kuusi tulee kärsimään ilmastonmuutoksesta kaikkein eniten Etelä-Suomen kuusikot ovat vaarassa jo lähivuosikymmeninä.

    jees h-valta

    Tolopaisen linjoilla, ongelmat luuraa nurkan takana mutta metsäteollisuusherrat ei korvaa lotkauta. Nyt vain pitäisi alkaa panostamaan lehtipuun jalostuksen laajempaan kirjoon ja mukauttaa myös sahusta suomessa enemmän männyn suuntaan. Ja koitettaisiin pitää se tyvitervaksen laajenemisvauhti hiljaisena. Tällaisilla saastepaikkakunnilla kuusen huonokuntoisuus näkyy todella selvästi. Vanhemmiten harsuuntuu ja lahoprosentti on iso. Kauaa ei päästä täällä kunnolla edes tukkikokoon kun jo itikat tappaa tai kasvu hiipuu. Paljon lisäksi liian karuissa täälläkin. Olisko hirvet hiukan vieneet tätä puulajivalintaakin? Minulle ainakin jo 95-96 paikkeilla sanottiin että ainut puulaji sinun metsääsi on kuusi joka voi onnistua. En yhtään istuttanut vaan laitoin mäntyä. Sekametsähän siitä tuli. Hirvet vei enemmän kuin leijonanosan minun istutustaimista mutta kuusta tuli luonnostaan ja hies/raudus täytti loput luontaisesti. Pienaukkoja jäi mutta metsäkeskus meinasi ettei kannata tehdä mitään. Riittävän hyvä metsä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän se kesäkorjuun yleistyminen on yksi tukin laatua heikentävä tekijä. Samoin metsien terveydestä ei juurikaan ollut murhetta ennen kesäkorjuuta.

    Veikkaan että talvikorjuu tulee takaisin vähitellen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Eikös se ole ollut aina tuo talvikorjuu. Nyt kai sitä yritetään että korjuu olisi ympärivuotista.

    Visakallo Visakallo

    Oksapuu: ”Onko Visakallon metsät edes kuusen juurikääpä alueella?”

    Kyllä ovat Etelä-Suomessa. Talvikorjuu voisi toki yleistyä, mutta kun talvet eivät sitä tee.

    Mahdotonta kun ei voi saada, niin silloin on elettävä niissä olosuhteissa mitkä ne ovat. Kuiva kesäkeli on todellakin parempi korjuun kannalta kuin märkä ja muuten huono talvikeli. Ollut meillä jo neljättä vuosikymmentä. En minä täällä lämpimikseni kirjoittele, enkä lähde kuorossa hokemaan, jos koen asiat olevan eri avalla.

    Rane2

    Vastikään oli jossain lehdessä juttua saksalaisten puunkorjuusta.Siellähän harrastetaan paljon harsintahakkuita ja niin että isoja arvopuita vedetään kokorunkoina lanssiin.Jälki näyttää kuulema kovasti krouvilta ja jääviin puihin jää väistämättä jälkiä.Routaa ja pakkasta ei ole apuna juuri koskaan.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 50)