Keskustelut Metsänhoito Talvikorjuu

  • Tämä aihe sisältää 50 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)
  • Talvikorjuu

    Minulla on talvikorjuu leimikko, josta kauppa tehty pari viikkoa sitten. Kuusikon harvennus vaatii lumiset olosuhteet ja pakkasta. Ajattelin, että onkohan pakkanen ja pulverilumi sittenkään paras korjuu keli. Mitenkähän suvilumi suojaa juuristoa, luulenpa,että pakkaantunut märkä lumi voisi olla jopa parempi vaikka pakkasta ei olisikaan. Mitä mieltä?

  • Jätkä

    Hakkuukone tekee ajouran yleensä niin, että hakkaa edestänsä ja siitä sivulta. Jos kuljettaja osaa homman ja kone on sopiva, ei hakkuukone pyörillään / teloillaan riko maan pintaa, vaan survoessaan lunta pakkasen avustamana kovettaa ajouraa.

    Jäätyneet pystypuut säilyvät parhaiten ehjinä, vaikka työstettävän puun oksat hankaisivatkin puun pintaa hieman. Kyllä hyvä kuski ja hyvä kone pystyvät tekemään melko hyvän jäljen.

    Visakallo Visakallo

    Talvikorjuuta ei tarvitse kuin niin pehmeillä mailla, mitkä eivät kanna konetta kuivalla kesäkelillä.

    Jätkä

    Kun kuusen juuria peittää vain sammal ja juuret ovat jopa koholla maan pinnasta, on kyseessä lähes aina sangen vaativakin talvileimikko. Kasvukauden aikaan jo kävely metsurisaappailla rikkoo kuorta juurien päällä, kun kuori on ”nilellään”.

    metsä-masa metsä-masa

    Luminen talvi on ainut turvallinen puunkorjuu aika kuusikoille, jo 30 cm :n kuivapakkaslumi kerros ja hakkuutähteet tarvittaessa uralle puituna saa uran jäätymään kun maasta haihtuva kosteus ja pakkanen jäädyttää uran.

    Kevättalven täysin nuoskalumi  tekee kantavan uran jo ensimmäisellä ajo kerralla, moto. Tämä ihannekeli on joskus metsässä vappuun asti, mutta autokuljetustien kelirikko voi lopettaa myös hakkuun, ( pilaantuvapuutavara )

    Timppa

    Kerran kävi kevätalvella niin, että ajokone rikkoontui ja ajo siirtyi pari viikkoa kevääseen.  Lunta oli vielä runsaasti, mutta ilmat tosi lämpimiä.  Ajourat olivat jyrkissä rinteissä.  niin sitten kävi niin , että vesi juoksi näihin uriin pehmittäen ne.  Lopputuloksena kunnon jäljet maastossa.

    Apli

    Masan kanssa täysin samaa mieltä, nykyinen korjuukalusto on sen verran sanotaanko isoa että vaatii sitä lunta ja hakkuutähdettä ja osaavan korjuuhenkilöstön… Talvet tulee olemaan lyhyitä ja kuusikon harvennuksia niitä riittää, ei tule kuidusta puutetta, kunhan kelejä olisi vaan ja ostajia. En tiedä pystyykö ottamaan tai haluaako uusi Äänekoski kuusikuitua?

    Visakallo Visakallo

    Aika moni saa pitää kuusensa itsellään, jos pitää tiukasti kiinni siitä, että lunta pitää olla kuusikossa 30 cm, kun sitä ei ole monena talvena niin paljoa missään. Kuiva kesäkeli on kantavilla mailla monesti se vuoden paras korjuukeli.

    Gla Gla

    Kannattaa tosiaan ottaa huomioon tuo fakta kuusikon tai oikeastaan minkä tahansa puuston kasvatusketjua suunnitellessaan. Harvennusten määrä on myös yksi huomioitava asia tähän liittyen. Itselläni on täällä etelässä kahtena viimeisenä vuonna ollut korjuukelien säilyminen tiukilla. 30 senttiä ei tainnut missään vaiheessa olla lunta. Edellisvuotena paikoin mahtavat urat tulikin kevään plussakeleillä, mutta onneksi paikkaan, jossa ajoura on periaatteessa tarpeettoman leveä. Tuolloin ajokoneen tulo viivästyi pari viikkoa syystä tai toisesta (virallisella selityksellä ei niin ole väliä).

     

    Visakallo Visakallo

    Eihän metsätaloudesta kannata itse asettamillaan rajoilla tehdä vaikeampaa kuin se on.  Olen neljättä vuosikymmentä harvennuttanut käytännössä kaikki kuusikkoni kesällä ilman ongelmia. Suurin ongelmien aiheuttaja on useimmiten metsänomistaja itse.

    Visakallo Visakallo

    Suurin osa maailman kuusikoista kasvatetaan maissa ja alueilla, missä lumitalvea ei ole ollenkaan tai se on vain muutaman viikon pituinen. Siitä huolimatta puita kasvatetaan ja korjataan siellä aivan normaalisti. Suomessa tahtoo olla taipumus tehdä ongelmia asioista jotka eivät edes ole ongelmia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)