Keskustelut Metsänhoito Taimista/mätästyksestä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)
  • Taimista/mätästyksestä

    Merkitty: 

    Hakkuu takana ja taimien hankinta olisi ajankohtaista. Mhy:n kautta kuusen taimet 0,22 pikkupaakku – 0,25 keskipaakku. Äkkiseltään vähän kalliille kuulostaa. Toki tuosta omansa haluavat välistä vetää, mutta mielessä kävi myös se, että yrittävät kusettaa. Mätästyksen hinta oli 420e/ha. Googlaamalla en ole oikein saanut järkevää käsitystä käyvästä hinnasta, vaihtelua tuntuu kuitenkin olevan.

  • jees h-valta

    En kumpaakaan. Heinittyvä alue kertoo rehevyydestä ja rauduskoivu on siihen paras niin heinän kuin kasvunkin suhteen. Ja saa pieninä pottitaimina ja on erittäin nopea ja ärhäkkä kasvamaan. Ja tosiaan, niitä harhaluuloisia tuntuu piisaavan. Taimitarhalle jää aina taimia joten se ei ole ihme jos tulee kaksivuotisia. Ylivarautumista aina tehdään jos vain siementä on ollut hyvin. Itse en enää huoli missään puulajissa kuin yksivuotisia. Eipä niitä isompia kovin aktiivisesti enää kaupatakkaan.

    tamperelainen tamperelainen

    Koivun pottitaimet on kyllä kätevia,mutta jos koivu ei hirvien takia menesty,niin voisitteko vähän perustella,miksi 1v kuusentaimi on heinikossa parempi kuin vanhemmat

    Metsänmies

    Ei mettämiähen kannata itseään vähätellä. itsekin olen vain vanhanajan kansakoulun käynyt. Enkä kehu kolusaavutuksillani, totesin vaan, että olen perehtynyt asioihin ja laitoin tuhon, mihin se perustuu. Erilaisia mielielipiteitähän meillä voi kaikilla olla.

    Menninkäinen

    Jos heinäämiset hoitaa syksyllä, iso on helpompi löytää.

    1 vuotias lähtee kasvuun paremmin. Se on sitten jokaisen itse arvioita miten heinäämiset hoitaa, vai tekeekö niitä ensinkään. Itse laittaisin 1 vuotiasta kun uudistus hoidetaan ilman välivuosia. Ja heinäys tarve kesällä.

    Metsänmies

    Laita tamperelainen isompaa. Ikä ei ole niinkään ratkaiseva, vaan koko. Joskus yksivuotinenkin on riittävän suurta. Tosin sekään ei ole yksiselitteistä. Jos on kuokittu jumalattoman isot mättäät, kyllähän siellä pienempikin pärjää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Komppaan Metsänmiestä. Ratkaiseva on hyvä maanmuokkaus, taimen koko vähemmän ratkaiseva, koska ne ovat nykyisin pääsääntöisesti kaikki melko hyviä. Suuntaus on selvä eli kohti lyhyempää kasvatusaikaa ja ’vanhat’ taimet ovat väistyvä myyntiartikkeli. Täydennysistutuksiin ne puoltaisivat paikkaansa, mutta niistä ja myös heinimisistä pitäisi pyrkiä kokonaan pois eli kerralla valmista. Jos vatukko tai kastikka kasvaa märkänä kesänä yli metriseksi, niin silloin voi kyllä olla pakko heiniä.

    pikkutukki

    Eikös iso mätäs ole huono , ei lähde nopeasti kasvuun kun on jo tullut vähäravinteistä maata mättääseen .

    Puuki

    Liian syvältä kaivettu mätäs on huonompi kuin pintamaasta raapaistu lätty, jolloin potin juuret yltää  humukseen asti.   Taimet joissa juuriston koon suhde puun pituuteen on suuri, kasvaa parhaiten.   Jossain pahasti heinittyvillä kohteilla voi olla pidemmät ja tanakammat taimet valttia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Iso laakea (!) mätäs on lämmin ja ilmava eli hyvä kasvualusta juurille. Parhaassa tapauksessa siihen on sekoittunut humusta joka alkaa hajota tarjoten ravinteita taimelle.

    Timppa

    Ylivoimaisesti paras on kääntömätäs.  Siinähän se ”lätty” käännetään takaisin kuoppaansa kuten lätty pannussa.  Siinä ei siis synny kuoppaa, joka haittaisi myöhempää perkausta.  Kuivana kesänä, kuten viime vuonna, ei kuiva kuten laikkumätäs.   Hyvin näyttävät taimet lähtevän kasvuun vaikka pintamaata onkin vähemmän kuin laikkumättäässä, jossa se ”lätty” siis käännetään ottopaikkansa viereen.   Laikkumättäässä saadaan lisäriesaksi enemmän perattavaa maan paljastuttua enemmän.

    Tietysti leveämpi mätäs on parempi niin pintakasvillisuuden kuin tukkimiehentäiden torjumisen vuoksi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)