Keskustelut Metsänhoito Taimikot, kolme kuviota

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Taimikot, kolme kuviota

    Tämän kesän projektina on kolme eri vaiheessa olevaa taimikkoa. Ensimmäinen on 2019 talvella hakattu ja kesällä istutettu kuusikko. Taimena oli 1,5 v keskipaakku. Kasvu on ollut reipasta, suurimmat on jo reilusti yli metrisiä, mutta vaatimatontakin kasvua löytyy, liekö syynä kuivempi kasvualusta vai mikä. Tasottunee ajan mittaan, jos ei muuten, niin sahalla ainakin. Tähän saakka ei ole ollut heinäystarvetta, mutta tämän kesän ryönän määrä yllätti. Heinääminen on paikoin sen verran myöhässä, että horsma ja vattu on ehtinyt peittää taimen ja hyydyttänyt tämän kesän kasvun. Ensi kesänä osa taimikosta pääsee jo yli heinien korkeuden. Loppujen osalta heinäys pitäisi saada tehtyä viimeistään kesäkuun toisella viikolla, juhannuksena on jo myöhäistä: taimia joutuu etsimään ja kasvu hyytyy. Kepit harkinnassa pienimmille taimille.

  • Puuki

    Tuo kuivuus on ollut haitolla kuusille varsinkin. Hyvä suoja useimmissa tapauksissa on taimitassu jonka avulla heinäystarve jää vähemmäksi ja rinko ei paista suoraan mättäälle.  Heinät suojaa jonkin verran varjostamalla. Parempihan se on että taimi selviää kuin että kasvaa ensin hyvin ja sitten kuivuu.

    Pajukot voi olla  hankalia metsityskohteissa. Ilman myrkytyksiä pitää raivata 2-3 kertaa jos peltoheitolle istutetaan puun taimia. Pari ha tehtiin n. 15 vuotta sitten sitä hommaa.  Suunnilleen kaikki taimet lähti kasvuun ja ra-koivikko varsinkin selvisi nopeasti pajuistakin . Laikkumättäät auttaa aluksi myös.

    Gla Gla

    Pajua ei tarvitse raivata joka vuosi. Heinää voi joutua raivaamaan, muuten on vaarana taimen tukahtuminen.

    Varjostuksen vaikutus maaperän kosteuteen on kiinnostava kysymys. Kuivaako aurinko tehokkaammin kuin vettä kuluttava kasvusto?

    Puuki

    Jos taimen tyvellä on suoja , esim taimitassu, se estää heinän kasvun taimen lähellä.  Etäämmällä oleva kasvusto tietysti haihduttaa jonkin verran vettä mutta suojaa myös suoralta auringon paisteelta ja kosteuskin säilyy vähän paremmin maanpinnalla.  Sitä mieltä olen että suurempi kuivattava vaikutus on useimmiten suoralla auringon paisteella.  (Pitkää heinikkoa/horsmikkoa voi joutua heinäämään myös taimisuojia käytettäessä. )

    Jänkhäjoonas

    Tuossa työskennellyt tuollaisen heitteille jätetyn taimikon parissa. Masentavaa… mäntyjä siellä täällä, mutta en yhden ainutta ehjää ole vielä nähnyt. Hirvet popsineet parempiin suihin. Satunnaiset kuuset pärjäävät hyvin, mutta muuten tässä kuvio täynnä hieskoivua

    Mettämakuri

    Hirvikärpäsiä taitaa olla kuitenkin riittävästi?

    Jänkhäjoonas

    Ei täältä pohjoisesta sellaisia löydy. Liekö olen ikinä edes nähnyt sellaista

    kyllä nämä lämpimät kesät vaikuttavat hurjasti kasvuun täällä ylempänä. Tuolla kuviolla on hyvä maapohja, jossa kuusikin venyy lähes etelän malliin viidesosan hinnalla.

    Ukkopekka

    Päivitystä: puolet ensimmäisestä taimikosta ehdin tehdä kesällä, loppu jäi syksyyn. Heinää on sen verran, että pakko ne loputkin on pelastaa ennen talvea. Voi sitten myöhemmin vertailla kasvua, kun toinen laita on huonommin heinätty.

    Koivutaimikko näyttää hyvältä. 10 cm taimista pisimmät on jo polven korkuisia, uskomattoman rivakka startti. Kuivuus tappoi vain kourallisen. Kokeilin kuivimpaan aikaan palteen alta, niin kostea oli. Ilmeisesti saa siis riittävästi vettä ja taimen pieni koko esti pahimman kuivumisen.

    Kolmas kohde on aikamoista tuskaa. Ruiskutus näytti tehonneen epätasaisesti: parissa viikossa osa oli ruskeana ja osassa lehdet oli täyrin vihreitä ilman minkäälaisia merkkejä ruiskutuksesta. En jäänyt hämmästelemään, vaan kaadoin kaikki raivurilla alas. Heinä pitää ruiskuttaa kuitenkin keväällä, tuoreet kantovesat menee siinä samalla.

    Ukkopekka

    Hämmästelin aiemmin koivuntaimien kasvua. Kun nyt tarkistin tilanteen, pisimmät oli n. metrin mittaisia! On kyllä reipas kasvuunlähtö, jos vaan selviävät talvesta eikä myyrät syö, niin ensi kesänä kasvavat jo heinää karkuun. Itse asiassa heinikko varmaan pitää maan paremmin kosteana, eli ei kannata varmaan laittaa glyfosaattia ollenkaan keväällä. Keppejäkään ei tarvita.

    Puuki

    Ukkopekka :

    Käytitkö myyräsuojia ?  Ra-koivut kasvaa tosiaaan ripeästi eikä heinäntorjuntaa tarvi yleensä metsissä ainakaan tehdä.

    Arnold Layne

    Heinäykseen lähtöä olen mielessäni pohtinut. Horsmaa on kuusen ja männyn ympärillä että riittää. Taimet on saman mittaisia kuin horsmat. Nämä jätän luonnon hoitoon. Lähtisittekö itse laittamaan horsmaa lakoon?

    Heinää on samalla tapaa paikoitellen. Siellä sama homma. Heinän ohi kasvaa ensi kasvukautena.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)