Keskustelut Metsänhoito Taimikot, kolme kuviota

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Taimikot, kolme kuviota

    Tämän kesän projektina on kolme eri vaiheessa olevaa taimikkoa. Ensimmäinen on 2019 talvella hakattu ja kesällä istutettu kuusikko. Taimena oli 1,5 v keskipaakku. Kasvu on ollut reipasta, suurimmat on jo reilusti yli metrisiä, mutta vaatimatontakin kasvua löytyy, liekö syynä kuivempi kasvualusta vai mikä. Tasottunee ajan mittaan, jos ei muuten, niin sahalla ainakin. Tähän saakka ei ole ollut heinäystarvetta, mutta tämän kesän ryönän määrä yllätti. Heinääminen on paikoin sen verran myöhässä, että horsma ja vattu on ehtinyt peittää taimen ja hyydyttänyt tämän kesän kasvun. Ensi kesänä osa taimikosta pääsee jo yli heinien korkeuden. Loppujen osalta heinäys pitäisi saada tehtyä viimeistään kesäkuun toisella viikolla, juhannuksena on jo myöhäistä: taimia joutuu etsimään ja kasvu hyytyy. Kepit harkinnassa pienimmille taimille.

  • Ukkopekka

    Toinen kohde on tänä kesänä peltoon istutettu koivikko. Pelto on käsitelty glyfosaatilla ennen istutusta. Istutus yksisiipisen auran palteeseen. Taimet oli vain n. 10 cm pitkiä, tämä varmaankin pelasti ne pahimmalta kuivuudelta. Vain muutama piti paikata. Heinäämistä riitttänee tässäkin kohteessa, jo nyt puskee uutta heinää palteen päälle. Kepit harkinnassa tässäkin, tosin palteesta taimet löytyy muutenkin helpommin.

    Ukkopekka

    Kolmas kohde on alkutekijöissään: metsittynyt pelto on raivattu viime keväänä, puustona leppää, pajua, koivia ja raitaa. Näitä kasvoi sarkaojissa ja jonkin verran myös väleissä. Kantovesan määrä on järkyttävä. Aukkoisimmilla paikoilla kasvaa enimmäkseen horsmaa, pisimmillään yli 1,5 m. Jälkiviisaana voi sanoa, että myrkytys on myöhässä, vesakko olisi ollut helpompi ruiskuttaa jo viime kesänä. Nyt sillä on mittaa jo yli 3m. Suunnitelmana on nyt alkuu ruiskuttaa pelto glyfosaatilla kauttaaltaan ja viimeistään syksyllä raivurin kanssa kaikki matalaksi. Keväällä uusi ruiskutus koko alalle ennen mätästystä ja kuusen taimet mättäisiin heti sen jälkeen.

    Gla Gla

    Heinäysohjeet tuntuu olevan pielessä, kun usein neuvotaan heinäämään loppukesällä. Perusteena, ettei heinä lakoa taimen päälle. Toki näinkin, mutta osa kasvukaudesta menee hukkaan. Ja vaikka pituuskasvu onkin jo loppunut, juuristo kasvaa edelleen. Se luo edellytykset ensi kesän kasvulle.

    Tuollaisissa kohteissa glyfosaatti on mielestäni perusteltu. Itse jätin pari kuviota viime kesänä ruiskuttamatta, kun ”eihän sitä normaalissa uudistamisessa tarvitse”. Nyt sitten heinään ensin mekaanisesti (ja sen jälkeen poistan punkit iholta), koska taimet ovat kasvaneet jo yli ruiskutussuojasta ja lopuksi vielä Tricon ruiskutus. Tämä kierre jatkuu pari vuotta, jonka jälkeen pelkkä Trico riittää. Koivikon alle istutettavat täysennyskuuset (ei luontaista tarpeeksi) olen ruiskuttanut ja siinä kerta tuntuu riittävän. Vain, kun istutus on tehty liian kylmään maahan tai istutuksen jälkeen on ollut liian kuivaa, taimet ovat juroneet ja heinikko ehtinyt palautua ennen taimien päästyä kasvun vauhtiin.

    Tolopainen Tolopainen

    Nii oikke, hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.

    Visakallo Visakallo

    Vaikuttaa vähän siltä, että kunnalta oli päässyt vuonna 2017 istutetun muistokuusikon hoito kokonaan unohtumaan. On voinut lippusiimakin painua kokonaan maahan. Vastaavia esimerkkejä löytyy kyllä muualtakin. Niittäjää on tietysti helppointa syyttää, mutta eipä ne taimet ole pitkän heinän seasta juuri traktorin koppiin asti näkyneet.

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5d73499c-fda4-46cf-871e-da55775514f1

    Raivaaja

    Itsellä heinääminen oli auttamattomasti myöhässä kun tein työn syksyllä. Kesällä ei ehtinyt tehdä tuota.  Tiheä heinikko jonka seassa taimet taistelee tilastaan. Osasta taimista tuli heikkorunkoisia jotka ei enää pysyneet pystyssä talven jäljiltä. Heinääminen olisi pitänyt tehdä kasvukautena jotta olisi kasvunergiaa mennyt muuhun kuin pituuskasvuun. Korjasin kyllä tukikepeillä tilannetta jotta pysyisivät pystyssä.

    Apli

    3 metsittynyt pelto, kävikö mielessä että antaa kasvaa ja sitten kaikki energiaksi jonka jälkeen uudistaminen..

    metsänkasvattaja

    tänä  kesänä  kuusentaimet  ovat  kasvaneet  hyvin . kosteutta  oli   alkukesästä  riittävästi . heinäystä  on  tullut  tehtyä  myös  paljon , noin  viikkoa  ennen juhannusta  ekakerta ja  myöhemmin  toinen , siten  varmistaa  että  taimi on  vapaa   heinästä  ennen  lumen tuloa

    Ukkopekka

    Kävin tarkistamassa tuon ensimmäisen kuvion kesäkuun alussa. Silloin ei ollut heinä vielä pahasti kasvussa. Muiden kiireiden vuoksi ehdin taimikolle uudelleen vasta juhannuksen jälkeen ja totesin tuon tilanteen. Ensi vuonna pitää yrittää ajoittaa heinääminen erityisesti pienimpien taimien osalta aikaisemmaksi.

    Kolmatta kuviota tarjosin energiaksi heti alkuun, mutta ei kelvannut. Oli liikaa pajua ja raitaa, mikä ei ilmeisesti toimi energiana isossa määrin. Näisssä oli paksuutta ranteen verran ja leppää/koivuakin oli reilusti. Kokonaiskertymä ei vaan ollut riittävä. Isommat sahattiin sitten polttopuuksi ja loput raivurilla tonttiin. Kun olisi vaan ymmärtänyt ruiskuttaa glyfosaatin heti nousseen kantovesakon päälle. Olisi päässyt paljon helpommalla. No, ensi kerralla ollaan viisaampia ja onneksi kuvion kokokin on vain reilu hehtaari.

     

    Ola_Pallonivel

    Ei riitä useimmilla aika moneen kertaan kesässä heinäämään. Silloin se on järkevintä tehdä syksyllä. Lisäksi se on saattanut antaa tänä kesänä suojaa kuivuutta vastaan, varsinkin kuusilla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)