Keskustelut Metsänhoito Taimikonhoitoa moottorisahalla

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 40)
  • Taimikonhoitoa moottorisahalla

    Taimikonhoidossa hehkutetaan raivaussahaa,225/230 terää.Tein tossa männä viikolla kuusentaimkon jkv myöhästynyttä perkaus-raivuuta.Oli isoa leppää ja koivunraippaa,joista 3-4 kiintoo olisi tullut pinoon.Aluksi vähän putsailin raivurilla matalia puskia ja kaikki kuitukokoiset ja vähän pinemmätkin moottorisahalla.Olen ehkä jkv huono raivurimies,ainaskin homma kävi nopsasti,erityisesti kaatojen suuntaus oli 100%Sahana oli hommaan vähän raskas Stihl 241.Jatkossakin otan moottorisahaa mukaan isompaan puustoon
    Jostakin syystä raivurin kaksipuolisiisa sahauksissa kaadon suuntaus ei aina onnistu nappiin

  • Gla Gla

    Jees:” MUTTA, kun nyt ollaan 2016 ja yhtään kuusta en sille palstalle ole istuttanut, mäntyjä kyllä. NIIN, ei liene mitään neljänneksen heittomahdollisuutta iässä olemassa jos luontaisesti syntynyt kuusikko on tällä aikavälillä syntynyt aloilleen. Siis-95-2016 Joku yksittäinen kuusi on näin tosiaan varmasti ollut, mutta suuremmassa mittakaavassa ei.”

    Olet oikeassa. Alun perin väitit kuviota n. 15 vuotiaaksi ja se osoittautuikin n. 20 vuotiaaksi, joten tuosta tulee minun laskutaidollani (20-15)/15*100 = 33% heitto.

    Minä joudun arvioimaan tilannetta kuviesi perusteella ja kun kuvassa olleen kuusen iäksi pystyi laskemaan tuolloin ainakin 25 vuotta, ero vain kasvaa. Mutta jos tuota kuusta verrataan nyt yhteisymmärrykseen päästyyn n. 20 vuoden ikään, jää siitä eroa mainitsemani neljännes. Toki keskiarvoa kannattaa kuvion tarkastelussa käyttää. Kuviin tuskin keskiarvoa edustavia kuusia päätyi. Veikkaan niiden olleen kuvion suurimpia.

    jees h-valta

    2016-1995 aikaväli on nyt vasta noin 20 vuotta ja siitä keskustelusta on aikaa jo ainakin pari-kolme vuotta. Se 15 oli silloin yhtä pätevä noin kuin nyt tuolle välille ajoittunut kuusikon kasvu joka ei todellisuudessa vielä nytkään ole keskiarvoltaan kahtakymmentäkään vuotta. Metsään.fi määritti sen vielä viimeksi katsoessani kuviona kaksitoistavuotiaaksi joten aika laajaa on aikajana metsässä. Pitääpä illalla kurkata onko muuttunut inventoinneissa.

    Burl

    Kukin tyylillään. Ergonomia ei kyllä ole paras mahdollinen, kun vitelikkoa selkä vääränä moottorisahalla lakoon niittää.

    Jätkä

    Pienimuotoisempaa taimikonhoitoa varten – varsinkin jos joukossa on ylisuurtakin puuta, taikka energiapuun siirtelykaatoa, eli oksineen kasoille,- on olemassa kätevät ja helppokäyttöiset kaatokahvat, joiden avulla voi kaadon suorittaa suorin vartaloin, mutta kuitenkin lyhyeen kantoon.

    Jos siirtelykaatokahvoihin asentaa pienehkön sahan ja siihen mieleisensä teräketjun, sillä voi pienempää vesakkoa katkaista suunnilleen niittämällä, kunhan käyttää turvallisuuden takia vain vetävää terää.

    Jos pitää kaataa ja katkoa isompaa puuta, – ja myös karsia sitä, kannattaa kaatokahvat irroittaa siksi aikaa ja asettaa ne paikoilleen pienempien puiden kaatoa varten.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Oma kokemukseni on n. 5 v takaa. Oltiin kolme ukkoa menossa raivaamaan ja 2 raivuria. Laitoin m-sahaan 15 tuuman laipan että saa niitettyä ”enemmän kerralla”.

    Ei ollut kaatokahvoja eikä muita apulaitteita vaan Burlin mainitsemalla epäergonomisella alueella menin. Se epäergonomia ei ollut suurin murhe vaan jopa vaarallisuus. Ketju putosi kesken niittämisliikkeen n. kerran tunnissa ja kierrokset oli silloin tietenkin täysillä. Ei tullut silmille mutta ei paljon puuttunutkaan. Ei ollu edes kypärää/visiiriä mukana vaan lippis&Peltorit.

    Sitten menein raivaussahakauppaan ja nyt on kolme raivuria, joista tosin yksi 70-luvun alun malleja.

    lintumies

    Minulla on ollut tyylinä ja tavaramerkkinä kaulata moottorisahalla koivuja pystyyn, jos alla on esim. kuusitaimikkoa . Melkein samalla vaivalla puun kaulaa kuin suuntakaataa. Tänä vuonna olen kaulannut koivukuitukokoisia koivuja ainakin 10 kuution edestä pystyyn, ehkä noin 100 kpl yhteensä. Ei kuitupuita kannata vaikeista paikoista myyntipuiksi tehdä. Jokaisen metsässä on tällaisia paikkoja, jossa metsänhoitoa pitäisi välttämättä tehdä mutta jonne on liian vaikea koneella pienen puuerän takia mennä.

    tamperelainen tamperelainen

    Tuo lintumiehen esittämä koivujen kaulaus on ihan järkevää joissakin kohteissa nykyhinnoilla.Olen joskus vekkuraisiin hieskoivuylispuihin laittanut glyfosaattitaskutuksen.Taytyypä kokeilla joskus koivuiinkin tuota ,m-saha kaulausta,ettei yksin haapoihin.
    Tosin kaadettaessa koivu ei tee niin pahaa jälkeä kuin jäykkäoksaiset haapa ja leppä

    suorittava porras suorittava porras

    Näytti Finsilvakin käyttävän moottorisaharaivausta tamikoissa , joissa kasvoi harvakseltaan etukasvuisia koivuja . Samaa konstia käytettiin männyntaimikossa , johon oli hakkuun yhteydessä jäänyt aluskasvos kuusia . Nyt 100 litran kokoon kasvaneet kuuset kaadettiin sahalla
    nurin . Tästä laitoin joskus kuvankin palstalle . Ihan hyvä konsti , jos kertymä on vähäinen .

    jees h-valta

    Hulluutta on monenlaista.

    suorittava porras suorittava porras

    Totta ! Hulluahan se on paikkailla moottorisahalla tehtyjä virheitä .
    Tästä oppineena Finsilva ei jätä enää nykyisin uudistusalalle yhtään aluskasvoskuusta kasvamaan ja toisaalta taimikoiden varhaisperkauksessa poistetaan kaikki lehtipuu .

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 40)