Keskustelut Metsänhoito Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 97)
  • Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

    Taimikon koneellinen varhaisperkaus on tehnyt tuloaa jo kymmenkunta vuotta, mutta nyt taitaa olla tulossa sille oikea aika. Tähän mennessä koneet ovat olleet varsin keskeneräisiä, mutta olen päässyt näkemään uuden tulokkaa, joka sai ainakin itseni todella vakuuttuneeksi työnjäljestä, toimitavarmuudesta, sekä yksinkertaisesta rakenteesta. Koneella pystyy tarvittaessa vesakon kannot käsittelemään Purppuranahakkasienell. Koneella pystytään tekemään myös boorilannoitus, jos taimissa on boorin puutosta. En tiedä soveltuvatko käsittelyaineet yhtäaikaa kaytettäväksii, eli miten aineet reagoivat keskenään, mutta jompi kumpi on mahdollista levittää samaan aikaan, kuin tehdään perkaus. Työnjälki oli mielestäni todella hyvä ja puustovaurioita ei ollut kuin muutamissa taimissa ajouralla. Alueella oli hirvet näyttäneet tehneen enemmän tuhoja mäntyihin kuin kone. Koneen merkki on muuten ”Risupete”.

    Liitteenä videota laitteesta:

    http://www.youtube.com/watch?v=7MVX33k6sLc
    tai
    http://www.youtube.com/watch?v=_xpAi8Y16ZU

  • suorittava porras

    Rane mainitsi sanat ”tuottava työ ”. Koneellinen taimikonhoito ei ole ollut sitä vielä tähän päivään mennessä, ei lähelläkään . Kortistosta saattaa löytää kelvollisen raivaussahan käsittelijän , mutta taitavat konekuskit ovat kyllä oikeissä töissä pöllejä tekemässä . Tuskin monikaan toisaalta laskee taimikkoonsa joka puolelta öljyä tihkuvaa , ”vähän käytettyä” metsäkonetta , jota ohjastaa niukasti kokemusta omaava kortistosta repäisty sattumakuski .
    Rahalla saa koneita ja työn laatua , mutta raha tuntuu olevan se niukkuusartikkeli monen taimikonhoitoa mielivän kohdalla .

    Metsäkoneyrityksissä ollaan viime vuosina ruvettu suhtautumaan varsin kriittisesti ”työllistäviin” lisälaitteissiin . Käytännössä kitkijät ja perkuulaitteet jätetään tämän vuoksi hankkimatta ja laitetaan kuljettajat hiljaisiksi ajoiksi kylmästi lomalle . Harva lisälaiteinvestointi on hankkinut hintaansa . Myös erilaisten tukien väheneminen tai loppuminen vähentää kiinnostusta tuottamattomia lisälaitteita kohtaan .

    metsänvartija

    Taimikonhoito on ainoa työlaji metsässä joka MV;n mieleen. Vapaampaa työtä ei ole, ei työaikalakia, saa tulla ja mennä miten haluaa.

    Samoin uudet sahat, esim. Sthil 193, ovat keveitä ja mukavia käyttää.

    Harmi että hirvikärpäs allergia lopetti risusavotan teon parhaaseen aikaan vuoden aikaan, syksyllä.

    Tosiaan raivaussahan ääntä ei metsästä kuulu, hiljaista on.

    Risusavottamiehet on hävinneet, metsänomistajista osa raivailee. Hirvittävää puskaa joka paikassa.

    60-luvulla nähtiin taimikonhoito tärkeimpänä työlajina. Silloin myös päädyttiin loppu tulokseen että viljelymetsät kannattaa kasvattaa täystiheinä.

    Samoin luontoelämykset mitä risusavotta työstä on saanut ovat unohtumattomia. Aikaiset kesä aamut, syys pimeillä hämäryyden laskeutuminen.

    Jätkä

    Hyvät konekuskit tuskin ovat kortistosta löydettävissä. Kaljakuppiloissa on ”hyviä” ammattilaisia, mutta he ovat suunnilleen kaikki niitä, jotka ovat jo käyneet kykynsä näyttämässä kaikille lähitienoitten urakoitsijoille.
    konekoulun kuljettajalinjoilta tulee oikeita kuskeja vain parikymmentä prosenttia, niistäkin osa hakeutuu paremmin palkattuihin ja siistimpiin hommiin.
    Kimmoke tulee helposti senkin kautta, kun konekuskille pitää järjestää ajokortti, jolla saa ajaa kuljetusautoa – jopa lavettia.
    Taimikonperkauksessa menettelisi kyllä jo ikääntynytkin moto, koska siinä ei tarvita uusinta tekniikkaa eikä elektroniikkaa.
    Näin ollen kitkentäkone olisi ehkä edullinenkin rakennella. Käyttökustannukset ovat tietenkin kohtalaisen korkeat.

    Visakallo

    Metsäyhtiöiden, ym. suurmetsänomistajien ansioksi on luettava niiden merkittävä vaikutus puunkorjuun ja metsänhoidon yleiseen kehittymiseen.
    Heillä on ollut motivaatio ja riittävästi voimavaroja löytää, kokeilla ja kehittää uusimpia työmenetelmiä.
    Jossain vaiheessa nämä uudet menetelmät ovat sitten siirtyneet myös yksityismetsien pienemmille työmaille.
    Näin on tapahtunut koko ajan sitten moottorirahan käyttöönoton.
    Kaikille uusille menetelmille on kautta aikain löytynyt epäilijänsä ja vastustajansa, mutta kehitys on siitä huolimatta jatkunut ja jatkuu edelleen.
    Tulevaisuudesta ei kannata olla kovin huolissaan, sillä ihmisillä on luontainen kyky ratkaista ja selvitä eteen tulevista ongelmista.
    Menneisyyden haikailu ei auta ketään, eikä vie asioita yhtään eteenpäin.

    Visakallo

    Uusi teknologia tuottaa joskus aika yllättäviäkin seurauksia:

    Elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn on korvannut Kiinassa kymmeniätuhansia työntekijöitä roboteilla.
    Foxconn valmistaa muun muassa iPhone-puhelimia.
    Yksin Dongguanissa tehtaat ovat sijoittaneet satoja miljoonia teknologiaan työntekijöiden korvaamiseksi.

    Samaan aikaan urheiluvälinevalmistaja Adidas suunnittelee automatisoidun tuotannon aloittamista Etelä-Saksassa Anspachissa. 20 vuotta sitten Adidas lopetti tuotannon Saksassa ja siirsi valmistuksen Aasiaan.
    HS

    A.Jalkanen

    AR:lle: en tunne metsänhoitopisneksiä, kun olen hoidellut vain omia metsiä ja olin mhy:n valtuustossakin vain yhden kauden. AR:n kommentista päätellen ketjutus on vaikeaa käytännössä, kun metsänomistajien aktiivisuus vaihtelee. Kun metsaan.fi palvelua perustettiin, oli kai yhtenä ajatuksena se että palveluja olisi helpompi markkinoida ei-aktiivisille metsänomistajille, kun hoitoa tarvitsevat taimikot näkisi palvelusta. Tällainen metsävarojen julkisuus kyllä palvelisi metsänomistajia.

    Rane

    Tuossa Suorittavan ja Jätkän(ent.pätkä?) kommenteista tulikin selväksi miksi kehitellään konenäköä ja itsenäiseen työskentelyyn pystyvää robottiteknologiaa.Tarvetta selvästi on.

    suorittava porras

    Monta taimikkoa menee pilalle sitä odotellessa . (Rane)
    Omatoimisuuden lisääminen olisi varteenotettava vaihtoehto tekniikan kehittymistä odotellessa . On kuitenkin hyvä pitää mielessä , että huipputekniset laitteet vaativat varsin steriilit olosuhteet toimiakseen tuottavasti . Pusikoitunut taimiklo voi olla ylivoimainen haaste viisaallekin robotille .

    Korpituvan Taneli

    Vaikka tulinkin leimatuksi tunnekuohuiseksi fossiiliksi kun uskalsin epäillä kitkentäkoneen taloudellisuutta, niin näen kyllä konenäön ja robotiikankin hyvin käyttökelpoisina tulevaisuuden motoissa.

    Päinvastoin kun Suorittava sanoo ettei konenäöllä pärjää pusikoissa, uskoisin sen juuri olevan niinpäin että vaikeisiin näkemä olosuhteisiin voisi tulla parannusta.
    Laserin ja ultraääneen perustuvilla sovelluksilla saatetaan päästä näkemään risukon läpi ja puun taaksekkin. Ultraäänellä pystyttäisiin näkemään puun sisäisiäkin vikapaikkoja ja apteeraus voidaan tehdä ne huomioon ottaen. Tämä voisi olla ihan motokuskin apuvälinekkin. Ei se edellytä vielä ropotiikkaa.
    Sama tilanne olisi sitten ropotiikankin suhteen. Tietenkin sovellukset pitää tehdä ensin tasaisille ja helpoille alustoille, mutta kyntensä ne näyttävät vasta sitten kun ihmisen taidot eivät enää riitä. Robotiikan avulla me saatamme nähdä vielä todella toimivan kävelevän koneenkin metsässä. Luontohan on täynnään mitä ihmeellisempipiä ja maastokelpoisia kulkijoita, eikä kuitenkaan yhdelläkään ole kumipyöriä tai teloja alla vaan jalkoja yhdestä parista kymmeniin pareihin. Pitää vain olla tarpeeksi kehittynyt ohjausjärjestelmä jalkoja käyttämään, se tietenkin edellyttää tehokasta ja. Luotettavaa anturiverkostoa, jonka tietoihin perustuen toimitaan.

    Sitten kun se kone kävelee kalliosessa ja rinteisessä maastossa, niin suorittavakin saa siirtyä robotiikan kehityksen asiantuntija ja testaustehtäviin, häntä kun ei enää motossa tarvita.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    metsänvartija

    Poliitikkojen aiheuttama kustannuskriisi näkyy sitten tärkeimmässäkin metsänhoidollisessa toimenpiteessä.

    Isoilla aloilla puhuu iso raha. Kun ekonomiset tekijät vaikuttavat metsänhoidon suorittamiseen ollaan väärillä poluilla.

    Tekijöitä, saati rahoitusta ei taimistonhoitoon löydy.

    Onneksi luonto, ilmainen työmies hoitaa metsät.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 97)