Keskustelut Metsänhoito Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 97)
  • Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

    Taimikon koneellinen varhaisperkaus on tehnyt tuloaa jo kymmenkunta vuotta, mutta nyt taitaa olla tulossa sille oikea aika. Tähän mennessä koneet ovat olleet varsin keskeneräisiä, mutta olen päässyt näkemään uuden tulokkaa, joka sai ainakin itseni todella vakuuttuneeksi työnjäljestä, toimitavarmuudesta, sekä yksinkertaisesta rakenteesta. Koneella pystyy tarvittaessa vesakon kannot käsittelemään Purppuranahakkasienell. Koneella pystytään tekemään myös boorilannoitus, jos taimissa on boorin puutosta. En tiedä soveltuvatko käsittelyaineet yhtäaikaa kaytettäväksii, eli miten aineet reagoivat keskenään, mutta jompi kumpi on mahdollista levittää samaan aikaan, kuin tehdään perkaus. Työnjälki oli mielestäni todella hyvä ja puustovaurioita ei ollut kuin muutamissa taimissa ajouralla. Alueella oli hirvet näyttäneet tehneen enemmän tuhoja mäntyihin kuin kone. Koneen merkki on muuten ”Risupete”.

    Liitteenä videota laitteesta:

    http://www.youtube.com/watch?v=7MVX33k6sLc
    tai
    http://www.youtube.com/watch?v=_xpAi8Y16ZU

  • markules markules

    Eikö liikkeelle vois lähteä raivuun koneellistamisessa siitä, että motolla sais ennakkoraivattua samalla kun hakataan. Nyt kehitellään ensimmäisenä sitä mikä metsurityönä on nopeinta, helpointa ja halvinta.

    Visakallo Visakallo

    Ymmärtänette nyt kuitenkin sen, ettei täällä lyödä pöytään kenenkään toisen metsänomistajatahon kustannuslaskelmia.
    Heidän laskutaitoaan meidän tuskin tarvitse epäillä, – vai tarvitseeko jonkun mielestä?
    Konekitkentää on jo tehty kohta kymmenisen vuotta, joten sen tulokset ovat jo melko laajasti nähtävillä.
    Kukaan ei ole väittänyt, että kitkentäkoneet olisivat jo loppuun asti kehitettyjä, eikä sitäkään ole väitetty, että konetyö olisi selkeästi edullisempaa, mutta se on selvää, että kokonaisuutena homma toimii ja kitkennällä säästetään vähintään yksi raivauskerta.
    Kukaan ei myöskään ole sanonut, että raivaussahatyö tästä maasta kokonaan loppuisi, mutta vähenee kylläkin nykyisestä.
    Muistan hyvin, kuinka paikkakunnallamme oli pelkästään yhdellä metsäyhtiöllä vielä 80-luvulla palkkalistoillaan nelisenkymmentä metsuria, nyt heitä on 1-2. Sillä porukalla ei määräänsä enempää metsiä vuodessa hoideta.
    Työikäluokat ovat pienentyneet puoleen menneistä ajoista, ja ne ovat samaan aikaan kaupungistuneet lähes kokonaan.
    Metsien hoito koneellistuu, olemme siitä sitten mitä mieltä hyvänsä.
    Esitän täällä vain tämän päivän käytäntöjä minulle tutuissa lähimetsissä, eikä niistä kannata kenenkään närkästyä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Istututuskoneita on 30 vuoden tutkimuksen jälkeen 20-30 väliltä metsissä ja näyttöä on, että 10% vähemmän työvoimatunteja tarvitsee se. Kannattavuudessa se ei pääse samalle tasolle. Jokainen varmaan ymmärtää miksi puheet työvoimapulasta ovat tärkeitä asialle. Jokunen vuosi sitten oli lehdessä kun metsäyhtiö haki kesätyöntekijöitä istutuksiin. pariakymmentä paikkaa haki yli tuhat, pääasiassa nuoria.

    Puun takaa heittää hatusta, että noita on eurojen takia tehty tai muutkin syyt on hänellä ilmeisen hämärän peitossa. Jos jotain säveltää niin kannattaa esittää tarkasti omina juttuina.

    Viime vuonna puun takaa sanoi, että hänen metsissään jatkossa tehdään kaikki taimikonhoidot fixterillä. Tänä vuonna on taas povannu energiabuumin olevan jo menneen talven lumia. Taidat tarttua jatkossakin raivaussahaan taimikonhoidoissa?

    suorittava porras suorittava porras

    Monta pitkäänkin kestänyttä kehitysprojektia on mennyt nutulleen .
    Vahvasti tuettuna toiminta saadaan näyttämään hyvinkin houkuttelevalta , mutta kun joudutaan markkinoiden armoille alkavat jyvät erottua akanoista . Esimerkkinä energiapuunkorjuu eri variaatioineen . Ketjun jokainen lenkki paljastui läpeensä
    ruostuneeksi , kun tukia alettiin vähentää .

    Sama on havaittavissa koneellisessa taimikoiden perkaamisessa .
    Kone voittaa metsurin vasta , kun kohde on ”riittävän” huonossa kunnossa . Biologisesti ja samalla taloudellisesti oikea taimikon hoitoajankohta on ohitettu jo vuosia aiemmin . Työ on kuitenkin katsottu edulliseksi tehdä , kun siihen saa tukea ja se voidaan tehdä
    koneella . Kustannuksista ei tässä vaiheessa tunnu kukaan välittävän eikä myöskään mahdollisista työn aiheuttamista vaurioista , joiden seuraukset on nähtävissä vasta vuosikymmenten kuluttua . Samaan aikaan tuskailaan maannouseman kanssa , jonka leviämistä jokainen kesällä tehty koneellinen operaatio metsässä edistää . Juuriin ja juuren niskoihin ei torjunta-ainetta kulkeudu vaikka sitä perkauksen yhteydessä palstalle levitettäisiinkin .

    Ja sitten tämä työvoimapula . Koneellistaminen ei siihenkään vaivaan auta , jos yksi henkilö saa raivausahalla käsiteltyä saman pinta-alan , kun koneen kopissa istuva kollegansa . Motolla pystytään tekemään kymmenen miehen työt , mutta perkauslaitteilla suhde on valitettavasti 1/1 useimmissa tapauksissa . Minä ainakaan en kokemuksieni valossa jäisi odottelemaan tulevaisuuden
    ihmelaitteita , jos taimikkoni vaatii perkausta juuri nyt .

    Nimetön

    MINÄ EN OLEN VIELÄN PANTUT,SAHOJA MYNTIIN A1KON PAINAA TÄYSILÄ L0PUUN ASTIN.ONKON METURI TYÖN ALAS AJO,ALKANTUT KEMIRAT LYÖTIN JÄIHIN SEKÄN,NYT K0NE TUOTUN RAVUULEN.METURIT TAHTOTAAN LYÖTÄ P0LVINLEEN SEKÄN,YHTES KUNTAN ELÄTIKSI.HINTOHISA TULEE K0NE RAVUU E1KÄN,MYÖSKÄN PÄRIÄÄKÄN LAATUSA METURILEN.KUKA TÄMÄN LYSTIN MAKSAA TÄÄLÄN PÄIN,ON HINTAN TIETONSET ISÄNTÄT E1.TULE KONE NÄIHIN METIIN MINULA,ON TYÖN MA1TA ENEN MÄN KUN,EHTIN TEHTÄ.

    jees h-valta

    Suorittavalla sitten on kova halu mollata energiapuukauppaa.
    Se ei ole mistään kohdin kuollut eikä kuopattu eikä ruosteessa ole kuin suorittavan työhalut. Kun ajat ottaa taas tuulta kera öljyn hinnan uuden nousun on taas aivan ok- kauppaa. Ja taas tehdään sen kun keritään. Kummasti niitä koneita ja tekijöitä silloin ilmestyy kun homma on taas tapetilla. Ja niin pitääkin olla.

    suorittava porras suorittava porras

    Ja tästä osoitteesta lisää koneellisesta ja manuaalisesta taimikonoidosta :
    http://www.puuntuottaja.com/taimikonhoidon-koneellistuminen/”

    Erittäin realistinen ja asiallinen kirjoitus aiheesta . Vaikka artikkeli on vuodelta 2011 , ei mitään suurta läpimurtoa koneellistumisessa ole tapahtunut sen jälkeen . Syytkin selviävät , kun lukee jutun
    ajatuksella .

    Metsuri motokuski

    Jesse: Energiapuu korjuu ei ollut edes kannattavaa silloinkaan kun öljyn hinta oli korkealla. Ainostaan voimakkaalla valtion tuella saatiin puuenergia sellaiseen hintaan että työ kannatti. Jos jatkossa energiapuuta ei tueta samassa mitassa niin öljy saa kallistua todella paljon että toiminta on kannattavaa.

    Uskon myös että metsäteollisuus lobbaa energiapuun hakkuun sellaiseksi ettei se ole kannattavaa jatkossakaan.

    Visakallo Visakallo

    Tulin juuri työmaalta, jossa omistamani 19-vuotias kylvömännikkö oli harvennettu motolla erinomaiseen kasvukuntoon ja talon korkuiset energiapuukasat olivat tienlaidoissa.
    Matkan varrella oli useampia metsäyhtiön koneistutettuja taimikoita, jotka todennäköisesti konekitketään lähiaikoina.
    Mikäli joitakin kirjoittelijoita täällä olisi uskominen, ei siellä seudulla pitäisi metsiä enää olla olemassakaan, mutta niinpä vain on, ja hyviä metsiä onkin!
    Jo 1960-luvulla siellä alkoi koneita metsään ilmestyä, eli konehomma on seudulla jatkunut jo lähes 50 vuotta.

    Jätkä

    Metsänhoitotyöt, niin viljely kuin taimikonhoitokin on sellaisia töitä, että niissä ammattitaidottomuus ja huolimattomuus näkyvät ja kostautuvat.
    Huonolaatuiset taimet, huonosti tehty muokkaus ja huolimaton istutustyö maksavat työn arvoon nähden suunnattomasti.
    Meilläkin oli pari kuviota, jotka tilapäistyöntekijät istuttivat ja niin kehno oli työn jälki, että 6 – 7 vuoden kuluttua lakaisin istutustaimet alas ja tein metsän luontaisista männyntaimista.
    Tuli hyvälaatuinen metsä, harmitti vaan hukkaan menneet rahat.
    Taimikon harvennus on taitolaji sinällään, eikä tälläkään palstalla hilluvista metsäläisistä monikaan pysty tekemään kerralla oikeaa runkolukua (2000 kpl / ha) – puhumattakaan epätasaisen taimikon puiden valintaa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 97)