Keskustelut Metsänhoito Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

Esillä 7 vastausta, 91 - 97 (kaikkiaan 97)
  • Taimikon varhaisperkausta koneellisesti

    Taimikon koneellinen varhaisperkaus on tehnyt tuloaa jo kymmenkunta vuotta, mutta nyt taitaa olla tulossa sille oikea aika. Tähän mennessä koneet ovat olleet varsin keskeneräisiä, mutta olen päässyt näkemään uuden tulokkaa, joka sai ainakin itseni todella vakuuttuneeksi työnjäljestä, toimitavarmuudesta, sekä yksinkertaisesta rakenteesta. Koneella pystyy tarvittaessa vesakon kannot käsittelemään Purppuranahakkasienell. Koneella pystytään tekemään myös boorilannoitus, jos taimissa on boorin puutosta. En tiedä soveltuvatko käsittelyaineet yhtäaikaa kaytettäväksii, eli miten aineet reagoivat keskenään, mutta jompi kumpi on mahdollista levittää samaan aikaan, kuin tehdään perkaus. Työnjälki oli mielestäni todella hyvä ja puustovaurioita ei ollut kuin muutamissa taimissa ajouralla. Alueella oli hirvet näyttäneet tehneen enemmän tuhoja mäntyihin kuin kone. Koneen merkki on muuten ”Risupete”.

    Liitteenä videota laitteesta:

    http://www.youtube.com/watch?v=7MVX33k6sLc
    tai
    http://www.youtube.com/watch?v=_xpAi8Y16ZU

  • Visakallo

    Kun en mielestäni ole ketään yksittäistä henkilöä täällä leimannut, niin silloinhan ei kenenkään kannata otta sitä henkilökohtaiseksi ”ansiokseen”.
    Keskusteluissa vain tahtoo joskus käydä niin, että joku tai jotkut vetävät herneen nenään, vaikka siihen ei olisi mitään syytä.
    Antaa vain asioiden riidellä jos siihen yleensä tarvetta on.

    metsänvartija

    Ensimmäiset koneet taimikon hoitoon esiteltiin Ruotsissa jo 80-luvulla.

    Sieltä on kopioitu paljon Suomenkin metsätalouteen, kaikkea ei tarvitse kehittää itse.

    Ei ihme että Ruotsi on rikas maa.

    ——
    Metsänvartijan ammattinimike loppui jo aikoja sitten. Metsänhoito opitkin ovat 1900-luvun alusta ja 60-luvulta, joten aikamoinen aika ero on nyky aikaan.

    Tosin viljelykuusikoiden tuotokset puhuvat puolestaan 500-800 m3/ha ja kaikki tukkipuita. Lisäksi täystiheitä!

    A.Jalkanen

    Toinen kadonnut ammattinimike on ”metsätyömestari”, vai onko heitä vielä oppilaitoksissa?

    Tätä palstaa kun lukee, tulee sellainen vaikutelma, että taimikonhoito olisi jotenkin kriisissä. Tuskin sentään, eiköpä tuo kovin tarpeellinen työlaji jatku ilman kemeroitakin, koneilla tai ilman.

    Timppa

    Ei ainakaan meillä taimikonhoito ole kiinni tekijöistä. Meidän metsissä on viimeisen vuoden aikana raivaillut kahden MHY:n väkeä, yksityinen tekijä, ja vielä meikäläinenkin.

    Täällä on vedottu siihen, että yhtiöt tietävät miten homma onnistuu taloudellisesti. Sen kyllä uskon. Miten on sitten laadun tilanne. Koneellista varhaisperkausta en ole nähnyt, joten siihen en voi ottaa kantaa. Muuten kyllä joskus aika heikkoa jälkeä.

    En kyllä ymmärrä sitä, kuinka koneellisesti tehty reikäperkaus voisi olla taloudellista, jos laatuvaatimuksena pidetään metsurityötä. Jäähän konetyössä ne taimen viereiset vesat poistamatta ja sitten niiden ”reikien” väliset osat perkaamatta. Tämä tarkoittaa, että 2-3 vuoden kuluttua metsurin täytyy perata alue uudelleen. Suurin piirtein samalla vaivalla perkaisi koko alueen.

    Vaikeassa maastossa istutustaimien tuhoutuminen taitaa olla melkoinen ongelma. Meillä pyritään hyvin suurella osalla metsiä kasvattamaan kuusi-mäntysekametsiä, joiden perkauksiin kone ei soveltune lainkaan.

    Timppa

    Annelille tiedoksi, että tällaisia ”metsätyömestareita” vielä löytyy. Ainakin meikäläisen tuttavapiiriin kuuluu eräs Kari, jolla on tällainen arvo. Se edellyttää käytännön kokemuksen lisäksi jonkin verran opiskelua ja siihen kuului myös metsänomistajille järjestetty metsätapahtuma, jossa tämä ”mestarioppilas” esitteli erilaisia metsään liittyviä asioita, joista sitten keskusteltiin ja lopuksi kouluttajat antoivat kokelaan taidoista lausunnon.

    Esimerkiksi tämä Kari on tyyppi, joka pystyy tekemään kaiken mitä metsänomistaja osaa pyytää ja lisäksi nopeasti ja suurella ammattitaidolla.

    Korpituvan Taneli

    Jos tällä metsätyömestarilla tarkoitetaan metsämestaria, niin eikös meidän Miisu suorittanut juuri muutama vuosi sitten sellaisen tutkinnon?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Nimetön

    MINÄ ALK0ITIN RAVAUS HOMAT VESURI,URAKOLA SEN JÄLKEN TULI ENSINMÄISET,RAVAU SAHAT NE OLI PA1NAVIA MURKIKOTA.MUISTAN KUN NE ENSIN ALKUUN,TEHTIN SAHA URAKAT VESURI TAKSOLA OLI,TILIN PUSISA PITELEMISTÄ RAHAA TULI KUN,SUO KUOKALAN.TILI PÄINÄNÄ RIITI KAVERIA SEKÄN,SELKÄÄN TAPUTELIJOTA NE LIIKAT,RAHAT HUUHTELTIIN MIES P0RUKALAN KURKUSTA ALAS.MINÄ PÄÄSIN HETIN SINUKSI RAVAU,SAHAN KANSA HYVIN TULI ALUETAN A1KANSEKSI.KUN OLIN VIELÄ NUORIKIN SEKÄN,OLIN HUIPU TIKISÄ.VANHAT VESURI JERMUT E1 ENÄÄN,OPINU SAHAN KÄYTÖÄ KUNTONLA NIITEN,TUOTOSKET JÄIVÄT MELK0N PIENISKI.KOVA OLI VESURI JERMUILAN SE,KATEUTEN SEKÄN KATKERUUTEN MÄÄRÄ KUN,NUORI NÖÖSIN P0IKA TEKI KOVAA TILIÄ.MINÄ EN HIRVINTYT NIILEN TILI PUSIA,NÄYTÄÄ KUN OLISIVAT TULTEET PÄÄLEN.K0VASTI ON RAVAU SAHATKIN KEITYHITYNEET,NIISTÄ A1KOISTA LIEKÖN PAINOKIN,PUTONTUT PUOLEEN.SEKÄN LÖYLYÄ ON TULTUT,MELKON PALIONKIN LISÄÄ.EN TIETÄ JOSKON VIELÄN,TULEN TEKENÄÄN RAVAUS HOMAA K0NEEN,KANSAKIN VA1KAN.OLEN JO ELÄKE IKÄN OHITANTUT KUN,TUNTUU TYÖN MA1TA OLEVAN ENEMÄN KUN,EHTIN TEHTÄ.

Esillä 7 vastausta, 91 - 97 (kaikkiaan 97)