Keskustelut Metsänhoito Taimikon suojaus sähkö- tai muulla aidalla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
  • Taimikon suojaus sähkö- tai muulla aidalla

    Jees H-vallan uraa uurtava työ sähköaitojen kanssa ansaitsee kerätä omaksi ketjukseen. Taas tuolla metsälakiketjussa tuli lisää tiedonmuruja asiasta.

    Tarvikkeiden saatavuus ja hinta. Rakentaminen
    – Riistakeskus
    – Omarahoitteisena

    Huolto akuilla / aurinkopaneelilla.
    – Akun kesto per lataus. Latausten lukumäärä per akku
    – Kustannukset akuista?
    – Niittohuolto

    Aidan pelotevoima, eli pitääkö aina olla sähkö?

    Muut aitaratkaisut, miten ”kova” aita tarvitaan että hirvi pysyy pois.

    Tietoja ratkaisuista, ei Jees taatusti ole ainoa, joka on kokeillut.

    Sovitaan niin että tässä ketjussa puhutaan vain aitaamisesta, ei mistään haju ym. hommista, elleivät ne ole oleellinen osa aitaa.
    Varsinaisen hirvipolitiikan voimme hoitaa muissa ketjuissa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Jani

    Ootkos Jees muuten käyttännä sähköaioissa aurinkopaneeleita? Nykyäänhän ne on nii halapoo tavaroo tuolla Saksan mualla… Kulutushan nuissa paimenissa ei mikään hirmunen taia olla, nii meleko pienellä kustannuksella sais keväästä syksyyn toimimaan sähköaian paneeleilla.

    jees h-valta

    Pitkällä olevassa olen käyttänyt. Ihan kotimaasta ostettu ja maksoi 25,00 euroa. Pitää kohtuullisen varauksen. Ehkä pikkasen enemmän kannattaa satsata. Katselin juuri Kone-Glansin sivuilta ja siellä sitten löytyikin jo paljon teholuokkia.

    jees h-valta

    Juuri olin aidan sisällä H-vallan tiluksella päivän kuusikossa nuoren metsän hoidossa. Kun ajelin sinne naapuri siinä jo varoittelikin että viisi hirveä pelätti taimikostaan pois. Olivat käyneet muutaman kymmenen metrin päässä aidasta ja kiertäneet siitä Nakkilan suuntaan. Aita on kylmä joten aivan hyvin toimii ”ohjurina” ohikulkumatkalla olevillekkin laumoille. Naapuri syötti mäntytaimikkoaan jälleen kerran ja haavikko alle sadan metrin päässä selvisi jälleen nollatuho-toleranssilla. Se miksi myös kuusikko on aidan sisällä johtuu helpommasta aidan muodosta kun ruveta mäen syrjiä myöten kiertelemään. Kannattaa aina pohtia myös hirvien ”logiikkaa” noiden kulkusuuntien suhteen jos aitaa. Hirvi väistää helposti, takaisin palaa erittäin huonosti.

    Jani

    Ja jos pääsee muoviaian sissään, nii ei taho uskaltaa tulla sieltä poikkeen -> oli kierrelly aitaa ympäri melekosen monta kertoo sisäpuolella. Sitten oli vissiinkin yön nukkunna aian sisällä kun lumi oli osittain sulanna muahan asti ja vahingossa noussu aian toiselle puolelle ja jatkanna matkoo. Voi olla että sama hirvi ei tule ihan heti aian lähelle uuvvestaan 😉

    tamperelainen

    N 15v sitten minulla oli pieni raudusistutus metsän keskellä hirvituhoalueella.Aitasin aluksi yhdellä keltaisella muovisella hirvinauhalla.Siitä elukat kävelivät läpi ja aita oli toistamiseen poikki.
    Sitten pistin kolme nauhaa päällekkäin ja aita piti senjälkeen täydellisesti.Tuommoinen muoviaita n aika tuuli – ja lumiherkkä.
    Kolme nauhaa päällekkäin vaatii jo tukevat tolpat, kulmatreevat ja aita muutenkin työläs rakentaa

    Iron Man

    Todella törkeetä tuollaanen aitaus,torennäköisesti hirvet valittaa eu-tuomioistuimeen ja ihan aiheesta.
    Aitaajilta tukka pois ja linnaan.

    Kurki

    Minulla on ollut 15 vuotta akkukäyttöinen paimen ja yksinauhainen aitalanka alueella, joka on noin 1,5km päässä. Nyt langalla on pituutta n. 1 kilomerin verran ja sisällä on noin 5ha männyntaimikoita. Dieselin-henkilöauton akku kestää 4 viikkoa. Kannattaa olla tarkkana, että akku ei pääse kokonaan tyhjenemään, saattaa näet mennä pilalle. Lumien sulettua, kun autolla pääsee aidalle laitan aitaan virran ja syksyllä taas ennen lumien tuloa haen paimenen ja akun pois. Lisäksi saippuoin aitalankaa kerran kuukaudessa kahdessa rexona-saippualla. Talvella saippuoin lankaa sitten parin kuukauden välein.
    Tänä talvena, kun tuolla alueella on ollut toimintaa ja joka viikko käytyä, niin aitaa en ole saippuoinut. Lisäksi hirvet ovat nyt parin viime vuoden aikana vähentyneet siinä määrin, että ei niitä ole näkynytkään.
    Menneinä vuosina mielestäni aita on suojannut männyntaimikot hyvin ja nyt parin vuoden sisällä poistan aitaa ainakin 3 ha alalta vanhoja jo yli viisimetrisiä taimikoilta, joille hirvet ei voi enää mitään. Joudun kyllä lisäämään saman alan uutta taimikkoa aidan sisään jo ensi vuona.
    Ajatuksena tuolle saippuoinnille on, että hirvi haistelee turvallaan nauhaa ja saa sähköiskun ja sitten pimeälläkin haistaa aidan paikan ja osaa varoa.

    Jani

    Iron: tukka lähti eilen illalla, mutta linnaan ei oo vielä kuhtua tullu -> satutko tietämään että millonkahan ne sieltä ne kuhtuliput postittelloo? Pitänee sitten lähtee puvun ostoon. 😉

    jees h-valta

    Pieni talvitiedote Pohjois-Satakunnan h-haapataimikoiden aitauksilta. Kuljin ne lauantaiaamupäivällä siellä ympäri ja totesin että aidat talvehtineet hyvin vaikka hiukan haasteellinen talvi onkin ollut. Pari paikkaa oli painunut alas kun hanki oli jäätynyt kovaksi ja alin nauha oli jäätynyt aika syvälle lumen alle. Vapautin ne ettei muovitolpat luonnu luokalle. Muuten hyvin säilynyt ”kylmänä” ja vain jänikset hiukan napsineet jokusen haavan poikki.
    Ilvekset ovat vasta nyt jäljistä päätellen ilmestyneet maisemaan joten tietää ”jusseille” kovia aikoja.
    Helppo keikka ja pääasia oli päästä ”praakaamaan” motokuskin kanssa. Mukava nuorimies ja olisi ottanut hyttiinkin mutta lähdin H-valtaan iltapäiväksi vielä hiukan sahahommiin. Komea uusi iso Ponsse ja tuntui menevän kuin sukkasiltaan ison kallion päälläkin.
    Ja eihän ne konetyöt kannata, eihän?

    mehänpoika

    Tietysti kokemukset metsätaimikoiden aitaamisesta hirvien varalle ovat ihan tarpeellisia.

    Kuitenkin tuntuu hullun hommalta lähteä virittelemään vuokramiesten harrastuksen turvaamiseksi sähköaitoja metsiin. Kaikkea sitä keksitäänkin.

    Tuloksenahan voisi teoriassa olla hirvenlihantuottamisen lisääminen, koska hirvivahinkoja olisi saatu aitaamalla taimikot vähenemään. Tähän en kuitenkaan usko.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)