Keskustelut Metsänhoito taimikon raivaus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)
  • taimikon raivaus

    Merkitty: 

    Katselin kuvaa kun toimittaja aloitteli raivausta.Kivasti terä vingahti kun sivalsi risukkoa pois.Opastaja tietysti vierellä selvitteli tilanetta ja työn jälkeä.

    Tuli mieleeni mitä jos noita pusikoita ei raivattaisi.Ehtisikö ne kovasti kasvua haitata ennen kunnes ensiharvennus olisi tehtävissä?

    Toinen aiheeseen liittyvä aloitus jutusta -Keveämpiä metsäkoneita harvennushakkuille.Olisi varmasti pehmeämpää jälkeä kuin näillä melkoisilla motoilla tehtynä.Tietysti nämäkin koneet joita nyt saataisi ovat kalliita hankkia mutta moni asiakas mielellään metsiinsä sallisi.

  • suorittava porras

    Höh!

    Perkaus tehtävä ennen ,kun ei halutun puulajin latvukset ohittavat kasvussa kasvatettavan puulajin. Myöhemmät perkaukset tehtävä tarpeen mukaan. Reikäperkaus ei ole osoittautunut toimivaksi menetelmäksi. On ainoastaan hidastamut taimikon kehitystä ja aiheuttanut enemmän työtä  ja jopa jatkuvan raivauskierteen myöhemmin.

    Tehdyistä virheistä on syytä oppia eikä toistaa samoja virheitä vuodesta toiseen. Hoitorästejä on jo aivan riittävästi tälläkin hetkellä. Miksi siis lisätä työtaakkaa siirtämällä hoitotoimet myöhemmäksi.

    mehtäukko

    Kyllä noin. Vesakon tiheys parantaa mä-laatua, mutta niiden on pysyttävä ”aliskasvoksena”.

    arto

    Mutta mikä kasvutappio. Meillä männiköt kasvaa ilman vesakkoa. Silti laatu hyvää.

    pihkatappi

    Jos Mt-pohjalla männyn taimikko kasvaa 2000 runkoa/ha tiheydessä ja risut niitetään joka vuosi alta pois, männyistä tulee paksuokaisia ja sahatavaran laatu on huono. Ihan sama, ollaanko Savossa vai Pohjanmaalla tai vaikka Rovaniemellä.

    Tolopainen

    Pohjanmaalla kasvatetaan laatua. Ei sellaista räkämäntyä kuin etelässä.. Ensiharvennukselle tulee kiire, jos runkoja on 2000kpl/ha, tulee ongenvapoja ja niistä maksetaan huonosti.

    suorittava porras

    Kyllä ne oksat karisevat ,kun puut ovat alunalkaen tasaisesti sijoittuneena ja kaikki kehittyvät samaan tahtiin. Ei se lehtipuu edistä karsiintumista ,kun se enimmäkseen karkaa pieksämään havupuun taimien latvat huonoon kuntoon. Tästä on seurauksena laatuvikoja tyvitukkiin ja tuloksena paksua kuitua.

    Edelleenkin kiinnitetään liian vähän huomiota siihen ,että ylitiheys taimivaihessa johtaa heikosti kehittyneisiin ja heiveröisiin juuristoihin. Puut myöhemmässä vaiheessa erittäin alttiita luonnontuhoille. Tämä on se näkymätön uhka , joka realisoituu ensiharvennuksen jälkeen. Siis kaikki  ajoissa pois ,mikä hidastaa kasvua!

    Timppa

    Männikön harvennusajan arviointi on joskus hankala tehtävä.  Eivät oikein karsiinnukaan, mutta eivät kunnolla kasvakaan.   Tuntuu, että ovat kuin pystypainijat, odottavat, että kaveri antaa periksi.  Silloin tarvitaan harvennusta.

    Jätkä

    Männyilläkin on sama käyttäytyminen kuin rauduskoivulla. Oksien latvat eivät saisi koskettaanaapurin oksien latvoihin, puhumattakaan tiiviimpää olotilaa.

    Tämä siis silloin, jos halutaan järeyttää runkoja. Alikasvospuut (kuusi ja lehtipuut ) saavat aikaan alaoksien kuolemista ja karsiutumista ”harjaamalla” runkoja kuin Soini aukoinaan Persuksiaan.

    Apli

    Metsuri-Motokuski kiteytti hyvin miten asia on, tätä olen itsekkin noudattanut, aika paljon on nyt ampiaisten maapesiä ja äkäisiä ovat eilen pisti kolme, pitää olla vähän varovaisempi tai odotella pakkasia.. Muuten taimikoiden kasvu on ollut kyllä hyvää tänä vuonna vaikka alkukesä oli kuivaa..

    Makarov

    Aarre lehdessä oli aika erikoinen juttu hirvialueiden taimikonraivauksista, suositeltiin männyntaimikoihin reikäperkkauksia ja lehtipuun jättöä. Perustui muka tutkimustieto, epäilen että hutkimustietoon. Omat pitkälliset kokemukset kyllä suosittelevat että kannattaa kaikki lehtipuu poistaa(ainakin varhaisperkkauksissa, täytöksi voi jättää varsinaisessa taimikonhoidossa). Se nimenomaan vähentää tuhoja kun ne eivät silloin mene taimikkoon jos siellä ei ole monipuolista ravintoa niille. Kärkkäisen Matti jossakin kirjassa kertoi että ruotsissa on tehty useita tutkimuksia aiheesta ja nekin osoittivat että hirvituhoja oli vähempi täysin lehtipuista perkatuissa taimikoissa. Onkohan hirvien sielunelämä muuttunut.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)