Keskustelut Metsänhoito taimikon raivaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 64)
  • taimikon raivaus

    Merkitty: 

    Katselin kuvaa kun toimittaja aloitteli raivausta.Kivasti terä vingahti kun sivalsi risukkoa pois.Opastaja tietysti vierellä selvitteli tilanetta ja työn jälkeä.

    Tuli mieleeni mitä jos noita pusikoita ei raivattaisi.Ehtisikö ne kovasti kasvua haitata ennen kunnes ensiharvennus olisi tehtävissä?

    Toinen aiheeseen liittyvä aloitus jutusta -Keveämpiä metsäkoneita harvennushakkuille.Olisi varmasti pehmeämpää jälkeä kuin näillä melkoisilla motoilla tehtynä.Tietysti nämäkin koneet joita nyt saataisi ovat kalliita hankkia mutta moni asiakas mielellään metsiinsä sallisi.

  • Visakallo Visakallo

    Eihän koivulle uudistaminen istuttamallakaan kovin kallista ole. 1200 kesäkoivua putkella lyötynä muokattuun maahan ei ole työnäkään kovin kummoinen, ja luonto hoitaa kyllä lisätaimia ilmaiseksi. Eikä ole ongelmia siemenpuista. Täälläpäin viimeksi ollut puhuri kaatoi aukoista lähes kaikki säästöpuiksi jätetyt koivut ja haavat.

    jees h-valta

    Mieluummin istuttamalla koivua mättäisiin kuin läpitunkematonta siemensyntyistä. Siinä kyllä Visan linjoilla. Silti kyllä raivattavaa piisaa.

    r.ritva r.ritva

    Hienoa,että asia kiinnostaa.Arvioin kuvan kaltaista tilanetta jossa raivattava risukko on tietysti syntynyt istutuksien jälkeen myöhemmin.Eikö ne jäisi vanhemman eli istutettujen varjoon.Tietysti lehtipuu on sukkelampaa venymään.

    Hakkuuta ennen taas raivataan maahan.Nämä tietysti tuovat lisäkustannuksia omistajalle.Sen jälkeen motoketju tekee melkoisen väylän useampaan kohtaan.Lisänä vielä energiapuuksikin kelpaavaa rytöä pohjalla.

    Vielä on joukko joka ajaa ns.ennallistamista.

    metsäntapsa metsäntapsa

    Aloittajalle. Jos ei koivikkoa ota pois mäntytaimikosta ajoissa, ei ensharvennuksella montaa kasvatuskelpoista mäntyä ole jälellä. Koivun kasvu on niin kovaa, että 5-vuotta jos meet myöhässä kuviolle, on homma jo toivottoman työläs urakka ainakin isäntälinjan raivaajille.

    mehtäukko

    Ei ”todellakaan jää istutettujen varjoon”. Mäntyjen ja raudusten käy kuten edellä, ja kuusista tulee muotopuolia romuja. Kyllä se on kallista taloutta.

    Timppa

    Saarijärvellä naapuri istutti kuuset OMT-pohjalle kuten mekin.  Ei raivannut pusikkoa toisin kuin me.  Jossain vaiheessa naapurille tuli energiapuuhakkuu.  Kaikki pois. Lehtipuuta ja joku luontaisesti syntynyt mänty oli kasassa.  Kuuset olivat kuolleet.  Voihan sitä metsää tietenkin kasvattaa noinkin.

    Joskus vesakko alkaa kasvaa niin nopeasti, että on perattava ennen kuin männyt ovat edes puolimetrisiä.  Tässä meillä mennään silloin kolmen perkauksen taktiikalla.  Tulee aikanaan laatumäntyä.  Joskus taas yksi perkaus riittää.

    Ajoissa tehdyillä perkauksilla on kaksi positiivista vaikutusta,  Havupuut kiihdyttävät kasvuaan, koska paljon haihduttavat lehtipuut ovat poissa.  Pieninä kaadettujen lehtipuiden uudelleen vesominen on hidasta.

    Makarov

    Minä suosin kanssa semmoista etupainotteista linjaa, ennemmin aikaisin kun myöhään. Joitakin alueita joutuu käymään useampaan kertaan joskus mutta työ on joutuisaa kun poistettavaa on kohtuullisesti ja läpimitaltaan puut ovat myös kohtuullisia. Toiset perkkuut tulee joskus niin äkkiä että ei niihin kemeroita kannata odotella, menee metsän ehdolla. Eikö se metsämiehen hyvä ohje ole kun metsäammattilainen arvioi että taimikkoon pitäisi kohta mennä niin ollaan jo myöhässä

    Tolopainen Tolopainen

    Ei risukon poisto ole mikään ongelma. Mutta kun on heinää yli metrin pituudelta, horsmaa ja vatukkoa. Tekee mieli luovuttaa, perkaus on tehtävä joka vuosi, mieluiten kaksi kertaa kesässä

    r.ritva r.ritva

    Mites kun on jätetty siemenpuita ja käsiteltymaapohja samalla kun vieressä alue oli mätästetty istutuksia varten.Miten nopeasti nuo sienetäjät ovat taimettuneet ja milloin olisi aika raivata.

    Istutus-alue oli nopeammin raivattavissa.Entä tämä siemenpuu ala?Ihan vain mielenkiinnosta kokeneilta kyselen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Varhaisperkaus ehkä keskimäärin 10 vuoden kohdalla, mutta ajankohdan vaihteluväli on laaja johtuen puulajien, kasvupaikkojen ja kasvunopeuden vaihteluista Suomen eri osissa. Riippuu siitä uudistaako siemenpuilla mäntyä vai koivua. Kun vesakko on selvästi suurempaa kuin kasvatettava puulaji, sitten perkaamaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 64)