Keskustelut Metsänhoito Taimikon perkauksen ajankohta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • Taimikon perkauksen ajankohta

    Perin metsäpalstan, jolla on pari hehtaaria kuusen taimikkoa, jolle pitäisi tehdä taimikon perkaus. Kuusen taimikon pituus on jo 1,5-2,5 m ja seassa on reilusti lehtipuuta. Perkaus suositellaan tekemään juhannuksen jälkeen, jotta vesominen olisi vähäisempää. Kuinka suuri merkitys ajankohdalla on käytännössä? Minulla olisi paremmin aikaa tehdä perkaus nyt keväällä. Kannattaako se?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jätkän pätkät:
    ”On mielenvikaista läppää väittää metsäammattilaisia syyllisiksi nuorten metsien hoitamattomuuteen ”

    Jaahas se tuli taas esiin se oma minä siellä kirjoittelussa.
    Enpä ole kuullut täällä vielä ketään mielenvikaiseksi sanottavan. Sanojan maineen tuntien sekin on mahdollista.

    Kyllä tuota Juhannuksen aikaista raivuuta on toitotettu niin tehokkaasti että minullekkin joku ihan tosissaan sanoi, kun syksyllä raivasin, että aivan väärään aikaan olet raivaamassa.
    Kyllähän se on pääasia että raivataan, ei se mihin aikaan vuodesta. Tässä on vielä sekin että lehdettömänä aikana homma on paljon turvallisempaa taimille ja samalla nopeampaa. Tässä ei raivata havupuuta, mutta silloin kun sitä pannaan nurin niin on vielä se tautivaarakin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä pätkät

    Möläyttele sinä vaan, mielenvikaiseksi ei sinua ole VIELÄ kukaan TÄÄLLÄ sanonut.
    Nimittelystä muualla en sano mitään, mutta…

    Gla Gla

    Itse pyrkisin perkaamaan parimetrisen kuusikon kylmänä vuodenaikana. Vaikka vesominen olisikin muulloin tehtynä vähäisempää, tuon kokoinen kuusikko pääsee jo hyvin vesakolta karkuun. Toki se täytynee raivata uudestaan vielä vähintään kerran ennen ensiharvennusta, mutta todennäköisesti se olisi edessä joka tapauksessa. Puuston sulkeutumiseen on vielä aikaa, joten vesakko ehtii päästä vauhtin ennen sitä.

    Jos ja luultavasti kun taimikossa on lehtipuiden lisäksi myös poistettavia kuusia, juurikääpäriski alkaa kasvaa kesällä. Lisäksi lehdettömään aikaan näkyvyys on parempi, joten työ on sekä nopeampaa, että tarkempaa silloin ja raivurin lipsahduksista tulee kuusiin vähemmän haavoja.

    Itse pyrin siis rytmittämään työt taimikoissa siten että talviaikaan raivaan ja kesällä heinään. Mutta jos ajasta on pulaa ja työt pitää tehdä kiireellisyysjärjestyksessä, tärkeintä on taimikon raivatuksi tuleminen vuodenajasta riippumatta. Kunhan vain välttää kesällä kuusten harventamista. Lähekkäin kasvavat kyllä ehtii vähän myöhemminkin ottaa pois.

    pihkatappi pihkatappi

    Minulla kun on mahdollisuus, niin teen taimikonhoidot ja varhaisperkaukset nykyisin lähes poikkeuksetta lehdettömään aikaan. Kesällä on usein turhan lämmin ja vielä itikat tauolla kiusana, eikä sieltä lehtipuiden seasta erota niitä säästettäviä puita niin hyvin. Esimerkiksi toukokuu – kesäkuun eka viikko on napapiirin korkeudella parasta metsätyö aikaa, ei mitään ötököitä, valoa piisaa ja aamusta kun alkaa, niin saa tehdä mielyttävän viileässä. Tänä vuonna oli täällä etelämmässäkin hieman pitempään lunta, joten taimikonhoidot alkoivt vasta huhtikuulla, viime vuonnahan pääsi tekemään jo maaliskuussa lumettomaan maastoon.

    Ja minusta puolihehtaaria päivässä on ihan hyvä määrä jo enempi sahanneelle. Kyllä 2 hehtaarin varhaisperkaukseen voi kuluttaa kuusikin päivää, jos työskentelyyn ei ole liiemmin kokemusta, nopeammin se kuitenkin käy, kun tekee ennenkö lehtipuut ovat lehdessään ja heinikko estää näkemästä mihin jalkansa laittaa. Kuuden tunnin päivä on jo ihan maksimi, jos ei mitään ruoka tunteja pidetä, joskus nuorena tein 8 tuntisia raivauspäiviä ja kävin vielä illalla juoksulenkillä, ei siinä kunto ehtinyt kasvamaan saati tilipussi lihomaan. Sanoisin että 6 tuntia on järkevä määrä ammattilaiselle ja 4 tunnin päivä on jo aloittelijalle hyvä saavutus.

    15 ha

    Päätin tehdä perkauksen nyt keväällä, aloittelen ensi viikolla. Kuvio on lisäksi aika kivinen ja monttuinen, kulkeminen on nyt keväällä on helpompaa, kun heinää ei ole ja näkee mihin astuu. Ja raivaussahan käytön opettelu lienee parempi aloittaa tuolla kuviolla, kun poistettava puusto on suht pientä.

    Metsuri motokuski

    Kun työkseni kierrän noita raivuuhommia niin olen huomannut että maan vesitaloudella on eniten vaikusta vesottumiseen. Vaikka kuinka lehden aikaan raivaa niin taatusti vesottumista on yhtä paljon kuin lehdettömään aikaan jos maassa kosteutta pisaa.

    Nytkin on työnalla 7,4 ha perkausta josta osan isäntä on itse perannut parisen vuotta sitten. Sen tiedän että hän perkasi sen syksyllä lehdettömään aikaan. Joissain kohdissa on kantovesat 10 cm ja joissakin painanteissa lähentelee metriä.

    Petkeles Petkeles

    Eellä maenittu on totinen tosj. Meleko palakihtovvoo kun märemmät muat on muutennii vaekeeta kulukee ja kaapan piälle tulloo risut noppeemmin takasin.

    pikkutukki

    Muistappas hakea kemeratuki ennen kuin aloitat työt !

    Metsuri motokuski

    Joo niin on tehty. Sen takia muuten joudun koko kuvion mennmään läpi. Jos raivaan vain ne raivaamattomat alueet ja sitten isännän jätän tekemättä niin ei varmaan mene tarkastuksesta läpi. Kuvio sattuu olemaan hyvän tien varressa niin uskon että tarkastuksen menee. Vielä kun isäntä jätti älyttömän koivikon taimien päälle niin uusiksihan se menee.

    Planter Planter

    Kyllähän juhannuksen jälkeinen aika on raivaamiseen vesomisen kannalta edullisin. Huono näkyvyys, kuumuus, ötökät tekevät työn kuitenkin tuskalliseksi. Ei kovinkaan monella ole kesäloman matkakohteena pöheikkö.
    Pääasia, että raivaa ajoissa ja silloin kun työ maittaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)