Keskustelut Metsänhoito Taimikon perkauksen ajankohta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)
  • Taimikon perkauksen ajankohta

    Perin metsäpalstan, jolla on pari hehtaaria kuusen taimikkoa, jolle pitäisi tehdä taimikon perkaus. Kuusen taimikon pituus on jo 1,5-2,5 m ja seassa on reilusti lehtipuuta. Perkaus suositellaan tekemään juhannuksen jälkeen, jotta vesominen olisi vähäisempää. Kuinka suuri merkitys ajankohdalla on käytännössä? Minulla olisi paremmin aikaa tehdä perkaus nyt keväällä. Kannattaako se?

  • torppari

    paras ajankohta silloin kun on aikaa / intoa / kuntoa

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Olen torpparin linjoilla ajankohdan suhteen.Esimerkiksi nyt taimikossa hyvä näkyväisyys,eikä ole helle raivaajaa riivaa.Myös havupuiden kaatokannot ei altistustu itiöille,juhannuksen aikaan kyllä.

    Varhaisperkaustaimikossa lehtipuuvesakko kyllä juhannuksen tienoilla vesoo vähemmän,kuin nyt raivaten pukkaa vesakkoa jopa metrin syksyyn mennessä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Pääasia éttä perkaat sen tänä kesänä. Jos on sopivan kostea heinäkuu, niin ei se ero vesonnassa edes ole kovin suuri. Jos taas tulee juhannuksen jälkeen kunnon heinäpoudat niin kyllä ero on melkoinen.
    Ero on enemmänkin vesojen pituudessa kuin määrässä. Kahden vuoden kuluttua laskettaessa vesojen määrä on sama, mutta pituudessa merkittävä ero.

    Perkaa heti ja jos aikaa on niin tee ruotsalaisittain eli kaada ne vesat syksyllä ennenkun lehti kellastuu, niin pääset vesomisesta kunnolla eroon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tamperelainen tamperelainen

    Olen vetässyt ensimmäisen lehtipuuraivuun vähän pitkään kantoon.Seuraavana kesänä melko nopeasti katkoo vesoneet kannot. lyhyemmäksi.Sitten alkaa vesominen talttumaan ja kuusikkokin alkaa varjostaa

    Jätkä pätkät

    Kun kyseessä on vain pari hehtaaria ja kuusentaimikon perkaus, niin juhannuksen jälkeinen aika olisi ihanteellinen. Perkauhan tarkoittaa VAIN vesakon kaatoa, joten havupuun kannoista ei tarvitse olla huolissaan.
    Kun lehtipuu on täydessä lehdessä, on sen kasvuvoimasta suurin osa lehdissä ja kuoressa, katkaisemalla rungon, juuristo ei saa lehtivihreää talteen. Nyt kaikki voima on juuristossa.
    Pari hehtaaria, neljä päivää.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän Jätkän Pätkä totta puhuu tuossa ajankohdan valinnassa, mutta kun Suomen metsät jäävät hoitamatta jos se hoito keskitetään juhannuksen jälkeiseen aikaan.

    Väitän kyllä että näillä keskikesän raivuuta korostavilla ammattilaisten neuvoilla on huomattavan suuri osuus siinä että Suomen metsät, erityisesti taimikot ovat siinä jamassa kuin ovat.
    Kuuliainen kansa on ottanut nuo vuodenaika puheetliian tosissaan ja todennut että eihän sinne väärään aikaan saa mennä, niin empä mene ollenkaan.

    Kyllä pitäisi ammatilaiseksi itseään tituleeraavien ihmisten käsittää että oikea raivausvuosi on monta kertaa tärkeämpi asia kuin ” ns. oikea raivauksen vuodenaika”.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pikkutukki

    Tee nyt kun kerkiät . Lisäksi nopeampaa , kun hyvä näkyvyys . Taimetkin jo nuin pitkiä , ettei koivu kasva heti kiinni ja ohi kuten 0,7 metrisessä . Pääasia on homma tehdä ja miksipä sitä ei tekisi hyvällä säällä !

    satapii

    Taimikon varhaisperkauksen tekisin Juhannuksen jälkeen, jos kasvatettavat taimet on vielä alle metrin ja vesaikko nousee haittaamaan taimien kasvua vielä.
    Tuollaisen 2,5m pitkän taimikon perkaus ei ole niin paha vaikka vesoisikin jonkin verran. Kasvatettavat kuusen taimet kyllä jo ehtii kasvaa ja tukehduttaa vesat alleen.
    Ei muuta kuin raivaussaha käyntiin, saat hyötyä myös jo tämän kesän kasvuun, kun on perattu ennen kasvukautta. (eikä tule noita piiskattuja latvoja)

    Jätkä pätkät

    ”Kyllä pitäisi ammatilaiseksi itseään tituleeraavien ihmisten käsittää että oikea raivausvuosi on monta kertaa tärkeämpi asia kuin ” ns. oikea raivauksen vuodenaika”.

    Terveisin: Korpituvan Taneli ”
    Kaikki ajallaan. Kun töistä ei ole pulaa, niin kannattaa tehdä homma niin, ettei sitä tarvitse uusia. Kevät on istutusten aikaa, Seuraava vaihe olisi luonnonkierron mukaan kulotus ja kylvö. Vasta sitten täysilehtiseen vesakkoon. 1,5 – 2,5 metrinen kuusentapikko kestää vielä alkukesän ja on sen jälkeen pitkään vapaana kasvamaan.
    On ihan eri juttu, jos jo harvennetaan 1800-2000 r /ha tiheyteen. Siinä tapauksessa aika on otollinen nyt,
    On mielenvikaista läppää väittää metsäammattilaisia syyllisiksi nuorten metsien hoitamattomuuteen

    TOS

    Kyllä minäkin tekisin ja teen raivaushommat keväällä,etuna on hyvä
    näkyvyys,mukavampi työskennellä kun kesähelteellä,ei ole paarmoja
    eikä ampiaisten maapesiä.
    Jos on uusi metsänomistaja kannataa työt aloittaa 4-6 tunnin
    työpäivillä,kokemuksen mukaan pidennetään päivää ja vauhtia.
    Ammattilainen tekee sen 2ha neljässä päivässä mutta ensikertalaiselle ei ole häpeä jos menee viikko tai kaksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)