Keskustelut Metsänhoito Taimikon lannoitus.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)
  • Taimikon lannoitus.

    Tiedetään että paras korko lannoitukselle saadaan kun se tehdään harvennushakkuun jälkeen. Onko kukaan kokeillut lannoittaa taimikkoa esim. taimikonhoidon jälkeen. Kunka paljon nopeammin metsä saavuttaa ensiharvennusvaiheen, ja saako investoinnille positiivisen koron.

  • Puuki

    Ei ole kannatusta tuolla, jos ei ole kysymyksessä terveyslannoitus. Taimikothan saa kasvueväitä vielä lahoavista kannoista ja latvuksista. Lisälannoitus kasvattaisi myös oksien paksuutta ja osa ravinteista menisi valumina luontoon.

    Jätkä

    Joskus istutettiin ojitetulle avosuolle, jossa ripoteltiin ruokalusikallinen lannoitetta taimen ympärille. En ole käynyt katsomassa, mitä niille on tapahtunut. Ainakin kaksi kilometriä kannettiin taimia, lannoitteet oli ajettu moottorikelkalla suolle odottamaan.

    Heinähanko

    Istutuksen yhteydessä täsmälannoituksena voisi olla hyötyä?

    Mites toi puiden ravinteiden otto menee?

    Sanotaan että pienille puille riittää eväitä karummillakin paikoilla. Omasta mielestä kuusentaimi karummalla kasvupaikalla kasvaa aina huonommin kuin rehevällä, jos muuten olot ovat suht samat. Vesi, lämpö, pintakasvillisuus.

    pikkutukki

    Taimikossa vain lusikallinen ripsauttaa juuruksen ympärille . Käy ainakin kuuselle hyvin jos kehtaa tehdä . Määrä pitää pitää pienenä . Laitoin kerran mäntytaimikkoon keskipakolevittimellä mielestäni pienen määrän ja sain siihen kasvuhäiriöitä . Kannatta tässä asiassa ottaa selvää kuinka joulukuusia lannoitetaan siellä tietotaitoa pienemmän puun lannoituksesta .

    sitolkka

    Hämärästi muistelen joskus lukeneeni, että lisää kuusella lahoriskiä. Myös sijoituksen tuottoa laskettaessa huono juttu, kun päätehakkuu on niin kaukana tästä sijoituksesta.

    A.Jalkanen

    Taimikot: tarvittaessa suolle tuhkalannoitus ja kivennäismaan kuuselle boorilannoitus.

    Pete

    Soiden ojituksen yhteydessä jos tehtiin istutuksia, niin istutuskuoppaan laitettin raakafosfaattia. Siinä fosfori on veteen liukenemattomassa muodossa ja juuret eivät saa polttovioituksia. Raakafosfaatti eli apatiittimalmi taitaa olla ainoa lannoite jota voi/kannattaa laittaa suoraan juuriyhteyteen. Apatiittia voi ostaa maatalouskaupasta, minimitoimitus lienee luokkaa 40 tonnia.

    Boorilannoitus tietysti kannattaa taimikoissa jos niissä on boorinpuutos tai on selkeät ennusmerkit siitä, että boorin niukkuus tulee ongelmaksi.

    Typpilannoitus ei taimikoissa kannata ainakaan jos levitystyön joutuu ostamaan. Jos kuusikko ei jaksa kasvaa edes ensiharvennusmittoihin, niin sitten ennuste on heikko ylipäätään. Todennköisesti vedestäkin on sitten puutetta.

    A.Jalkanen

    Tuosta apatiittierästä riittää aika monelle taimelle!

    Kurki

    Laikkumätästyksessä maanpinnat tulevat toisiaan vastaan ja maatuessaan tämä kerros vapauttaa typpeä, joka antaa kuulemma kuusen taimille hyvän kasvuunlähdön eivätkä jää istutuksen jälkeen juromaan vuosiksi. Pitänee tehdä koelannoituksia kevyesti typellä noille omille juroville istutuksille, josko kasvuun lähtö vauhdittuisi.

    A.Jalkanen

    Juromisen syy on kai yleensä typen puute, joten sitä voi kokeilla taimille laittaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)