Keskustelut Metsänhoito Taimikoiden laatua parannettava

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 74)
  • Taimikoiden laatua parannettava

    Katri Himanen muistuttaa Metsälehden kolumnissaan 27.10. taimikoiden heikosta laadusta, joka on jo pitkään näkynyt valtakunnan metsien inventoinneissa ja alan toimijoiden omavalvonnoissa.

    Luonnonhoidon laatua ja harvennushakkuiden laatua valvotaan. Metsäsertifioinnin henkeen kuuluu että metsänuudistamisesta huolehditaan. Pitäisikö metsänuudistamista valvoa nykyistä tiukemmin, vai voidaanko ongelma poistaa kustannustehokkaammin toimijoiden omaa toimintaa kehittämällä? Kiertoajan alussa tehdyt virheet kertautuvat koko kiertoajan vahingoksi.

    Jos peilaa taimikoiden inventointeja hirvikannan hoidosta käytyyn keskusteluun, jää epätietoiseksi. Puhutaan taimikonhoitorästeistä ja keppimetsistä, ja siitä että hirville jätetään rehua vääriin paikkoihin ja väärään aikaan, kun taimikoita ei hoideta ajoissa. Toisaalta VMI-tulokset väittävät, että taimikot ovat jääneet liian harvoiksi ja maanmuokkaus vajaaksi.

    Kokonaiskuva taimikoista on siis sumea, mikä voi estää meitä valitsemasta oikeita lääkkeitä ongelman ratkaisuun. Kuka tai mikä on syyllinen, kenen tulee korjata toimintaansa ja miten: me metsänomistajat, metsänuudistamisen kaupalliset toimijat vai metsästystoimijat? Kaikki kolme ovat jossain määrin ilmiössä mukana.

     

  • Makarov

    Kyllä näissä uudistustöisäkin olisi parannettavaa firmojen toimesta reippaasti. Aika paljon minullekin tulee ihmettelyä käytännössä vuosittain joistakin taimilaatikoista jotka saattaa ajella jossakin tien varressa auringossa kuivumassa ilman kastelua viikon tai pari. Samoin istutuksen laadussa olisi reilusti parantamista. Mhy:kin kouluttaa muutaman tunnin nuoria ja sitten käytännössä ilman valvontaa päästää ne istutustyömailla. Naapurin isäntä kävi muuan vuosi sitten lopettamassa yhden n.30ha työmaan jonka nuoret olivat alottaaneet ja sitä liki kuukauden tehneet. Taimet aukolle valmiiksi jaettuna kuivuneet, liekkö kukaan kertaakaan kastellut. Tunnollisena ja ammattitaitoisena ihmisenä sitten yritti taimia ojissa juottaa ja istuttaa niitä.

    Makarov

    Tuossa vielä kun tein metsänhoitotöitä muille niin kävin joitakin firmojen järjestämiä kursseja. Siellä kerran yritin herättää keskustelua uudistöiden kokonaisvaltaisesta hoitamisesta. Olin huomannut kun metsää ihan kohtuullisesti omistan ja kun työmaita lähinnä raivasin niin paljon puutteita niiden toteuttamisesta. Aukkoilla olisi voinut esim. puulaji suhteita tarkemmin miettiä, yksi parannus olisi koskenut huoltourien tekemisiä uudisaloille. Ne olisi palvelleet omistajia ja työntekijöitä eikä olisi muokkauksen yhteydessä maksaneet paljoa. Ei firman henkilöillä riittänyt keskusteluun into, tärkeämpää oli keskustella jättöpuista (haapaa) ja riistatiheiköistä. Nehän ne tietysti nykyään tärkeimpiä ovat ja tuovat metsänomistajille tuloa. No nyt harrastetaan paljon sekaistutusta että on se tuonut tuohon puulaji asiaan parannusta. Silloin kun kursseja kävin niin sitä ei vielä harrastettu vaikkei siitä niin kauan ole.

    Rukopiikki

    Täälläpäin näin valtion maalla sekaistutettua taimikkoa jo 20 vuotta sitten.

    e-salo

    Eikös Lapissa metsahallituksen mailla harrastettu männyn ja kuusen sekakylvöä jossain vaiheessa. Onkohan jollakin tietoa minkälaisia kokemuksia siitä oli ?

    Perko

    Paljaaksihakkuun laatijat erehtyivät miten 70 v:ssa työkustannukset  ja metsänomistajan oikeudet  saattavat muuttua ja jopa lapsityö estetään. Eivät  halunneet laskea  metsänomistajalle tuloa. Nyt on  tulos nähtävissä.  Hyvääkin on tullut, hevosia ei enää rääkätä metsässä, no  tamppaajista ei ole niin väliä.

    Kerran on metsäyhtiö luonut hyvinvointia Suomeen. Se  oli silloin kun Nokia ja Kalle Isokallio vaihtoi  VC paperin tuotannon kännyköiksi.    Silloin syntyi muutamassa vuodessa miljonäärejä yli valtakunnan. On jotenkin outoa,   mo;n oma metsäyhtiön  hallintoneuvoston ”sisäpiiri”  jakaa miljoonat yhdelle.

    Makarov

    Melko kyynisen oloisia nuo Perkon ulostulot välillä. Voihan sitä asioita hieman positiivisemminkin ajatella.

    Hakametsä

    Makarov nosti asiallisen oikean ja tarpeellisen asian farmille.

    Taimikoiden huoltourat tulisi kuulua uudistamisessa, maanmuolkauksessa normi asiana. Kustannustehokkuus jokaisessa työvaiheessa lisääntyisi.

     

    Metsuri motokuski

    Mihin nykyiset keskimäärin 2 ha aukot tarvitsevat huoltouria ? Huoltourat ovat pois kokonaispinta-alasta. Samoin urat vesakoituvat kahta enemmän joten taas ylimääräinen urakka pitää urat avoinna.

    mehtäukko

    Perkohan ei ole saanut omille tamppauksilleen ymmärrystä yhtään, ja sekös risoo. Sillä hän kapinoi aina tilaisuuden tullen joka käänteessä. Mutta kun pakinansa ovat niin höttöistä kauraa, tussahtaa kuin märkä ruuti…

    Jovain Jovain

    Mehtäukon näkemys on yksipuolinen ja sitä hän jaksaa toistaa. Valtakunnan metsien tila on paljon heikompi, mitä väitetään ja sen tämäkin keskustelu on osoittanut. Ei auta mehtäukon ja muutaman muun todistelu, vaikka oikeassa ovatkin. Ei voida yleistää, kun Suomen metsien tila on aivan muuta ja pahenee koko ajan. Sitä se vapaus teettää – karrikoiden. Suomen metsät ovat kymmenessä vuodessa tulossa putsatuiksi ja ovat hoidon puutteessa pusikoitumassa. Tätä vuosikymmenta voidaan pitää tamppaajien vuosikymmenenä, joka ei voi olla näkymättä valtakunnan metsien inventoinnin tuloksessa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 74)