Keskustelut Metsänhoito Taimikoiden laatua parannettava

  • Tämä aihe sisältää 74 vastausta, 23 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 74)
  • Taimikoiden laatua parannettava

    Katri Himanen muistuttaa Metsälehden kolumnissaan 27.10. taimikoiden heikosta laadusta, joka on jo pitkään näkynyt valtakunnan metsien inventoinneissa ja alan toimijoiden omavalvonnoissa.

    Luonnonhoidon laatua ja harvennushakkuiden laatua valvotaan. Metsäsertifioinnin henkeen kuuluu että metsänuudistamisesta huolehditaan. Pitäisikö metsänuudistamista valvoa nykyistä tiukemmin, vai voidaanko ongelma poistaa kustannustehokkaammin toimijoiden omaa toimintaa kehittämällä? Kiertoajan alussa tehdyt virheet kertautuvat koko kiertoajan vahingoksi.

    Jos peilaa taimikoiden inventointeja hirvikannan hoidosta käytyyn keskusteluun, jää epätietoiseksi. Puhutaan taimikonhoitorästeistä ja keppimetsistä, ja siitä että hirville jätetään rehua vääriin paikkoihin ja väärään aikaan, kun taimikoita ei hoideta ajoissa. Toisaalta VMI-tulokset väittävät, että taimikot ovat jääneet liian harvoiksi ja maanmuokkaus vajaaksi.

    Kokonaiskuva taimikoista on siis sumea, mikä voi estää meitä valitsemasta oikeita lääkkeitä ongelman ratkaisuun. Kuka tai mikä on syyllinen, kenen tulee korjata toimintaansa ja miten: me metsänomistajat, metsänuudistamisen kaupalliset toimijat vai metsästystoimijat? Kaikki kolme ovat jossain määrin ilmiössä mukana.

     

  • Tolopainen

    Kun suhteellisuudentaju on kadonnut, voidaan puhua mitä sattuu. Talouskasvua pitäisi olla, kun halutaan lisää ostovoimaa ja ilmaisia palveluja valtiota. Sitten kun pohjoisesta löytyy 100mrd malmi esiintymä jonkin jänkhän alta, jossa porot käveleskelee, malmiota ei saisi hyödyntää. Kyllä tämä kansa on näillä asenteilla tuhoon tuomittu.

    Enpä muista viime vuosilta yhtään taimikkoa, jota en olisi täydennysistuttanut. Nykyisin, kun tehdään äestyksiä, jätetään 5 m aukon reunasta käsittelemättä. Pakko ostaa mätästys urakoitsijat, yhtiön teettämä työ on niin luokatonta.

    mehtäukko

    Aplin 03:07 on kohdillaan.

    Jos valtio on avustanut mitenkään mo:ajaa, oma osuus on tietysti hoidettava.

    Myyttekö autojanne,taloanne yms. romuksi pidettynä? Se ei kuulosta järkevältä mitenkään, jos tuo on tyyli. Miksi metsä tekisi poikkeuksen?

    Orfeus

    Jalkaselta hyvä ja tärkeä avaus taimikonhoitoon, tärkeään keskusteluaiheeseen. Toivottavasti keskustelut pysyvät asialinjoilla tässä aiheessa – Orpon kysymyksiin on tullut vastaajuksi sellaisia änkyräkirjoituksia, joilla ei ole vessanseinän kirjoitusten vertaa! Olisi mukava tietää henkilöitä tämän harvennusaiheen nimimerkkien takanakin jatkokäyttöä ajatellen.

    A.Jalkanen

    Kiitos Orfeus. Olisi hyvä saada selvyyttä kahteen, jotta voidaan tehdä korjaavia toimia: 1. taimikoiden yleistilaan, eli jakavatko muut toimijat VMI:n tilannekuvan, ja 2. puutteiden takana vaikuttaviin syihin.

    R.Ranta

    Kun metsän tuotossa olosuhteista riippuen on 5 tai 10 kertaisia eroja, niin jokaisen vähääkään taloudesta jotakin käsittävän luulisi ymmärtävä, että panostukset eivät voi olla samansuuruisia.

    Siksi pelkkä tuotosajattelu on aivan älytöntä. Sitä olen yrittänyt omissa tarinoissani tuoda esiin, mutta huonolla menestyksellä

    En tiedä yhtäkään muuta talouden alaa, jossa taloudellinen ajattelu olisi niin hakoteillä. Jos olisi, niin seurauksena olisi ollut konkurssi.

    mehtäukko

    Kentällä katsoen kolme suurta ja ainakin joilla on hoitosopimukset, toimivat kuten pitääkin. Samoin ne mo:t, jotka ovat ymmärtäneet jatkumon tärkeyden. Pienet toimijat,sahat ja kulassit…!

    RR. Miksi leikkiin on yleensäkään lähdettävä, jos siinä on hirttäydytty vain saama- puolen osaan?

    Jalmari Kolu

    Esimerkki hoitosopimuksesta ison toimijan kanssa:

    25ha tila, päätehakattavaa 8ha. Hakattu. Ei uudistamistoimia koska mo pitää kalliina ja ilmeisesti on jo antanut periksi. Taimikoita em. tilalla 10ha. Ei hoidettu koska kallista ja heikosti uudistuneita. Loput joutomaata ja 02:sta hajallaan. Ei kannattavaa hoitaa.

    mehtäukko

    Niin, toimija kyllä ehdottaa, sillä muutoin pää tulee monen vetävän käteen. Mo- änkyröitä on moneen lähtöön, vaikka on takana lakikin olemassa.

    A.Jalkanen

    On silläkin hintansa, jos uudistamistoimet ja taimikonhoito jätetään tekemättä. Investoinnit kannattaa (tietenkin) mitoittaa ennustetun tuotoskyvyn mukaan.

    Jalmari Kolu

    No jokainen tehköön mitä lystää. Mutta jos sekä ymmärrys ja halu eivät ole riittäviä, niin lopputulema on heikko. Ja tämän mo-ryhmän määrä on jyrkässä kasvussa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 74)