Keskustelut Metsänhoito Taimikoiden heinäys

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 95)
  • Taimikoiden heinäys

    Mikä teidän mielestänne on paras tapa taimikoiden heinäämiseen? Poljetteko heinät jalalla, vai käytettekö jotakin työvälinettä, vaikkapa sählymailaa?

    Olen tekemässä aiheesta juttua kuun lopulla ilmestyvään Metsälehteen. Jos tähän viestikeskusteluun tulee paljon vastauksia, koostan niistä oman osionsa jutun yhteyteen. Juttua varten olisi kiva kuulla perusteluita siitä, miksi käytätte juuri kyseistä työtapaa.

    Kiitos jo etukäteen! 🙂

    Terveisin Marianne Minkkinen/Metsälehti

     

  • oksapuu

    Härmän taonnan pikkuviikate on kyllä ollut kovassa käytössä…

    Se pikkuterä pitää vaan ympätä kahdenkäden viikatteen pitkään varteen ja kiinnittää kunnolla. Niitä pikkuteriä katkeilee, varaterä pitää olla repussa ja liippakivi…

    Puuki

    Paljaalla silmällähän ne tuottoerot havaitsee ukko kuin ukko . Ihan hyvin  kristallipallostakin näkee tulevaisuuden paljaalla silmällä, jos pää on ”siinä” kunnossa.  Joka paikassa ei ole sitä sopivaa, ed.puusukupolven aikaan maanmuokkauksen avulla saatua alikasvosta olemassa eikä muutenkaan edellytyksiä jk:lle.   Silloin on vaikea tehdä semmosta päätelmää silmällä tai laskemalla, että jk olisi hyvä vaihtoehto , ellei ole jonkin jk-firman osakas.  Silloin (jos on) saattaisi nähdä heti vaikka p-silmällä, että jk:han se sopii tuohonkin kuin hajuvesi lihapullaan.

    Tontit on jostain syystä hinnoiteltu kalliimmiksi kuin pelkät metsäpalstat.  Ja pienten palstojen ha-hinnat on yleensä keskimäärin korkeampia kuin suurempien.

    Jos on vesomista taimikossa , niin Raivalla onnistunee hyvin heinääminenkin samalla kulkemisella.

    Gla

    Kiitos Revalle linkistä Planterin kuvaan.

    Tuossa oli siis tutkittu kuusta yhden kasvukauden ajan. Sehän ei kerro vielä mitään puun kasvusta. Evoluutio on muokannut pituuskasvun alkukesään, jolloin heinikko ei vielä nitistä taimea. Juuristo kasvaa koko kauden ajan. Kun puolet kesästä taimi on heinikossa, juuristo ei kasva yhtä hyvin kuin valossa ollessa. Se vaikuttaa seuraavan kauden rungon pituus- ja paksuuskasvuun.

    Kuusi myös kestää paremmin varjoa kuin mänty, joka heikkenee jo yhden kesän aikana hennoksi ja talven rasituksia huonosti kestäväksi.

    Planter

    Tietysti heinäkuu olisi taimien kannalta optimi, mutta tänä vuonnakin se oli joka tavalla tukala ajankohta.  Muistin virkistämiseksi tällaisen jutun tämä ketju tuotti:

     

    Tolopainen

    Tornator ei tietenkään heinää taimikoitaan. Se tulisi niin kalliiksi, että veisi sijoituksen tappiolle koko puuston kiertoajaksi. Vain omistajan ilmaisena työnä heinääminen on kannattavaa.

    Menninkäinen

    Maapohjat vaihtelee. Usein se heinäystä tarvitseva alue kuviolla ei loppujen lopuksi ole iso kokonaisuutta ajatellen. Jos ei siis puhuta mistään pellonmetsityksistä. Ennemmin käyn kesällä hoitamassa homman kuin syksyllä katsomassa ja miettimässä menikö kesän kasvu hukkaan.

    Pitää laittaa kuva kunnon mättää vaikutuksesta heinää vastaan. Täälläkin kun on aina välillä puhetta, istuttaako muokkaamattomaan maahan

    puhveli

    Minä käytän motonetistä ostettuja härmän käsisirppejä heinäyksessä. Minulle tehokkain työväline. Tänäkin kesänä  7,8 ha heinättyjä pellonmetsitys kuusikoita. Kaikista tärkein asia on maanmuokkauksen onnistuminen eli ns ylisuuret mätästyslaikut. Silti pahimmissa paikoisssa heinän ja vadelman korkeus on noin 1,4 m (toissa vuonna muokatuissa aloissa).

    oksapuu

    Jeps, säästää vaan kummasti selkää kun naittaa sen terän vähän pidempään varteen…

    Toinen vaihtoehto, raivaussahaan laitettava V-Klinga terä mikä on tarkoitettu juuri vitelikkoon ja heinään. Kumpaakin on tullut käytettyä ja aina välillä tulee myös silpaistua poikki se säästettävä taimi…

    mettämiäs

    Sananjalkoja olin tänään tuhoamassa raivaveitsen kanssa kylvötaimikon päältä. Mielestäni ihan soiva peli, samalla voi katkoa myös ainakin yksittäisiä puuvartisia tapauksia käsittelyalueelta. Varsinainen varhaishoito sitten raivurilla joko ensi tai sitä seuraavana kesänä.

    Gla

    Härmän taonnalle ja Raivan valmistajalle ilmainen vinkki/pyyntö. Tehkää raivausveitsestä versio, jossa on nykyiseen raivausveitseen verrattuna pituudeltaan 1,5-2 kertainen terä. Se voisi olla hyvä heinäyksessä, kun väliin tulee alta sormenvahvuisia puitakin poistettua. Usein taimia pitää etsiä ja veitsellä saa myös tarkasti aivan taimen vierestä napattua ryönän pois ilman vaaraa taimen vahingoittumisesta. Ja onhan mukavaa, kun ei tarvitse kuulosuojaimiakaan käyttää, saa kuunnella luonnon ääniä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 95)