Keskustelut Metsänhoito Taimikoiden heinäys

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 95)
  • Taimikoiden heinäys

    Mikä teidän mielestänne on paras tapa taimikoiden heinäämiseen? Poljetteko heinät jalalla, vai käytettekö jotakin työvälinettä, vaikkapa sählymailaa?

    Olen tekemässä aiheesta juttua kuun lopulla ilmestyvään Metsälehteen. Jos tähän viestikeskusteluun tulee paljon vastauksia, koostan niistä oman osionsa jutun yhteyteen. Juttua varten olisi kiva kuulla perusteluita siitä, miksi käytätte juuri kyseistä työtapaa.

    Kiitos jo etukäteen! 🙂

    Terveisin Marianne Minkkinen/Metsälehti

     

  • arto arto

    Meillä aikoinaan istutetiin osa peltoa metsälle…Oli todella rehevä keto oli metrin mittaiset kukka/heinä/hiirenvirne  heinikko. sinne avojuuri taimet 3v laitetiin. Kertaakaan ei heinitty, keväällä pelastettiin taimet heinien alta kasvoivat normivauhtia, Samaa teki eräs isäntä oli ollut pellot ruokohelppillä kasvoi yli ihmisen mittaiseksi löi sinne taimet kesällä niitä ei löytänyt keväällä vasta nyt siellä hyvä kuusikko.

    Jätkä

    Koko kupletin juoni on:”Keväällä pelastetttiin taimet heinien alta.”

    Tuon tempun voi tehdä myös syksyllä, kun heinä ja muu kasvillisuus on ruskistunut.

    mehtäukko

    Tuossa edellä on kupletin juoni…

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kokemusta ei ainakaan itseltä tämän heinäys asian tiimoilta puutu.Monella konstilla on tehty,mutta kyllä raivausveitsi on yliveto ainakin meikäläisen heinävalikoiman kanssa toimiessa.Eihän sitä kyseillä välineellä jaksa montaa tuntia kerralla tehdä,mutta usempia löysi tuo työtulosta ajan myötä.  Samalla voi veitsellä poistaa liikalatvat ja haarat,joskus tukikepinkin tehdä.Myös vesakon perkaus taimen ympäriltä onnistuu.

    Taimi vaatii,etenkin koivu riittävän ison alan heinayksen,jotta siitä on apua.Pellon metsitykset ovat näitä heinäystalkkoomaita,muutoin olen suhteellisen pienialaisella heinäyksellä metsämailla selvinnyt.Metsissäni vadelma ja sananjalka ovat sellaisia ,jotka vievät taimilta kasvupuhdin.Jos taimi 5-10 cm vuodessa pituutta kasvaa heinänsisässä,niin kymmenen vuotta kuusentaimetkin silloin ovat heinänvangeja.Nopea uudistaminen hakkuun jälkeen paras lääke,ei ns, polttopuun kasausvälivuotta pidä pitää rehevillä mailla.

     

     

     

     

    Taimen ympäriltä on syytä pitkäheinä riittävän kaukaa poistaa,jolloin lopputulema paras.

    Risto Wallin

    Vanhat kunnon kiekkomailat Koho ja Titan puuvarrella ja erkkaa ei tarvi.

    Syksyllä kun heinät jo lakastuneet, niin eka kierros ja keväällä lumien jälkeen toinen. Vanhoille pelloille vielä booria, niin hyvään kasvuun ovatten näin harrastelijana kuuset lähteneet.

    Vanhaa viljelykasvia joka lähtöön korviin asti, niin ei sieltä taimia ilman niiden tallomista löydä helpolla kesäaikaan. Toki joka vuotista puuhaa kunnes joulukuusimitassa.

     

     

    Rane2

    Vanha jääkiekkomaila oli täälläkin käytössä kunnes hajosi.Tein raudasta sitten mailan mallisen työvälineen joka on kestänyt.Lapa on tässä hiukan pidempi kuin mallissa.

    Jätkä

    Kukaan ei ole kieltänyt teputtelemasta taimien kimpussa vaikka kolmeen kertaan joka kesä. Kuitenkin se heinikkö hoituu RoundUpilla taikka syyspelastuksella. Viimeistään keväällä päälle kaatunut heinä pois taimen päältä ja se on siinä.

    arto arto

    Koko kupletin juoni on:”Keväällä pelastetttiin taimet heinien alta.”
    Tuon tempun voi tehdä myös syksyllä, kun heinä ja muu kasvillisuus on ruskistunut……….Minkä takia keväällä….Jos heinä ja muu kasvusto yli 1m mittaista joutuisi syksyllä heinimään 2m kehän taimen ympäriltä.  Koska lumi kaataisi taimille muuten taas heiniä. Meillä taas tärkeämpääkin tekemistä kuin tyhjänpäiväistä hommaa tehdä siksi kevät.

    sikari

    Firman ostomies keväällä leimikkoa katsomaan kaveriksi ja samalla poiketa edellisen aukon kautta niin heiniminen joutuu puolet joutuisammin.

    Gla Gla

    Raivausveitsi ja ongelmallisimmissa paikoissa (hirvituhon takia valloilleen päässeen heinikon nujertaminen) myös glyfosaatti on käytössä. Ja pyrkimys nimenomaan on heinätä ennen kuin taimi hautautuu heinikkoon kärsimään varjostuksesta ja jossa varsinkin mänty nopeasti heikentyy. Sanotaan, että varjossa kasvava mänty on hirvien herkkua, lieneekö sama juttu pienempänä myös myyrille.

    Joitain luontaisia, ilman heinäystä kasvaneita kuusia myöhemmin harventaessani olen huomannut, kuinka lenkoja nuo ovat. Varjostuksen kasvutappioiden lisäksi laatu on riittävä syy tehdä heinäys ajoissa, eikä vasta syksyllä. Glyfosaatin osalta tuo hiukan työllistää, koska taimet pitää suojata. Helppoahan sekin on, mutta jos kohteessa on luontaisia taimia, vaarana on ruiskuttaa nekin. Mielummin harventaisin taimikkoa jollain toisella tavalla kuin glyfosaatilla heinäysvaiheessa.

     

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 95)