Keskustelut Metsänhoito Taimien nopea sulatus

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)
  • Taimien nopea sulatus

    Merkitty: 

    Poika ryhtyy lakkoon. Eli nyt pitäisi saada kuusentaimet nopeasti istutuskuntoon.

    Taimet on tänään otettu taimitarhalla pois pakkasvarastosta. Haen ne huomenaamulla mökille. Huomisen aikana pitäisi saada taimet suliksi eli istutuskuntoon. Tavoitteena tuollainen laiskan miehen päiväsatsi eli yhteensä kahdelle istuttajalle sellaiset 1200 tainta. Loput varmaan sulavat ilman temppuiluakin.

    Ajatuksia, miten se onnistuu. Itse järkeilin seuraavaa:

    Laatikot auki. Taimet vartiksi likoamaan ämpäriin ja sitten takaisin laatikoihin, mutta vain n puolet. määrästä per laatikko. Sitten laatikot aurinkoon ja osa peräti muutamaksi tunniksi pakun tavaratilaan aurinkoon. Illalla taimet sellaiseen paikkaan, etteivät enää pääse pakastumaan. Jos tarvis niin aamulla vielä toinen kylpy ennen istuttamaan lähtemistä.

    Onko vartin kylvystä haittaa? Voiko kylpy olla pitempi? Lämmintä vettä ei ole… Vai riittääkö laatikkoon perusteellinen kastelu? Silloin tosin siirtely tulee hankalammaksi, kun pahvilaatikot kostuvat kokonaan? Vaikuttaako taimien määrä laatikossa? Uskallanko levittää märät taimet ihan pelkästään aurinkoon soralle, jolloin kai taimi parhaiten sulaa.

     

  • Per Ä Reikäs

    EDIT

    Normandy

    Dokkaan tänne kokemuksia, jos vaikka joskus jollekin on hyötyä.

    Taimet on nyt olleet pois pakkasesta n 24 h ja siitä meidän mökillä n. 6 h.

    Yksinään olevat potit tuntuvat sulilta puristettaessa.

    Sen sijaan kaikki 6 h sitten toisissaan kiinni olleet ovat edelleen kaikki jäätyneitä toisiinsa. Taimipottien pohjat tuntuvat sulilta, mutta yläreunassa on ainakin parin sentin paksuinen jääkerros, joka pitää taimet yhdessä. Olisiko niin, että taimet on kasteltu ylhäältä päin juuri ennen pakastamista?

    Taimia on nyt hankalampi irrottaa toisista (koska alaosa antaa periksi ja taimien tyvistä ei uskalla niin paljoa sorkkia).

    Vaikuttaisi siltä, että pahvilaatikossa kuuset sulavat hitaammin kuin vadissa / vakassa. Jota odottaisikin, kun pahvi kuitenkin vähän eristää.

    Lämpöä täällä saviseudulla on nyt vain +7 astetta eli lämpimämpääkin saisi olla.

    Hyvät meidän radion kuuntelijat, päätän raporttini täältä tähän.

    Normandy

    Nyt on taimet olleet sulamassa n. 30 h ja mulla mökillä n. 10 h.

    Lämpötila vaan +7 astetta. Mitään ei oikeastaan tapahdu. Taimet jotka ovat pienempinä erinä vakoissa jne alkavat hieman paremmin irtoamaan toisistaan.

    Kokeilin paria pientä satsia uittaa n. 2 min tuollaisessa +10 asteisessa vedessä. Sain kaikki huonot puolet (= turvepaakku alkoi pohjasta hajota) enkä mitään hyviä puolia (tuohon jäässä olevaan, kaikki yhteen liittävään pintakerrokseen ei tapahtunut mitään.

    Istutusalue on roudaton, mutta maa on kyllä kylmää.

    Tähän mennessä tiivistäisin tarinani näin.

    1) Käy kokeilemassa lapion kanssa istutusalalla tuntuuko jo nyt istuttaminen hyvältä idealta. Jos kyllä, niin taimien sulamista voi kiihdyttää seuraavasti

    2) pilkkomalla laatikon 90 kpl:n klönttejä pienemmäksi – aina 6 h välein voi ihmetellä josko saa vielä pienemmiksi klönteiksi

    3) tod näk lämpötila vaikuttaa paljon eli +14 tod näk sulattaa moninkertaisella nopeudella kuin täällä nyt oleva +7.

    4) Levittämällä laatikoita niin, että jäiset keskittymät ovat mahdollisimman pieniä. Kantopannat pois, joko torneja tai laatikot ihan oikeasti levälleen pihalle tai varastoon. Vielä paremmin jos saa taimia muuallekin kuin laatikoihin

    Huomenna on + 13 eli sitten voi tapahtua enemmän. Mutta otin opikseni – en tule toistamaan tätä harjoitusta 🙂

    Metsäkupsa

    Yöllä ilmanala laskee ilmeisesti pakkaselle, joten ulkona olevat taimet saattavat jopa hetkellisesti jäätyä lisää. Huomenna iltapäivällä kyllä sulaminen edistyy hyvin, jolloin sulaa tavaraa alkaa piisata edellä tehtyjen toimien ansiosta.

    Ukkopekka

    Ei auta tässä hommassa, jos taimet on jo hommattu, mutta omien vähäisten kokemusten perusteella taimi kasvaa tosi hyvin, kun sen istuttaa lämpimään maahan: vielä juhannukseltakin ehtii tosi hyvin. Maa voi olla kuivempi, mutta jos paakku on märkä, niin eloonjäämisprosentti on hämmästyttävän hyvä, vaikka maa olisi rutikuiva. Ja kasvaa hyvin, vaikka menettäisi sen 1/2 – 1 kk ensimmäisen kesän kasvuaikaa. Tämä kokemus siis kuusella.

    Koivuilla testasin pienialaisesti kastelua, kun oli käytössä lapsityövoimaa: istutuksen jälkeen vettä kannulla jokaiselle taimelle ja tiivistys vasta sitten. Tämä kovalla helteellä ja kuivalla. Jälleen hyvä tulos. Olisi varmasti säilyneet hengissä ilman eri kasteluakin, mutta nut tuli ainakin hyvä eloonjäämisprosentti ja reilu kasvu. Helle ja kosteus tekee ihmeitä.

    Per Ä Reikäs

    Missään nimessä mikroaalto uunissa sulattele, ennemmin pers vaosssas kantojesi päällä istuen, muurahaisten avustamana, taimiasi sulattelet hakkuistasi saamillasi jätti tuloillasi.

    ???️

    Jean S

    Joo no niihin taimiin varmaan tulee jotain soluvaurioita jos ne hirveän nopeasti lämpenee. Uittamisen sijaan voi tietysti ehkä harkita lämpimällä vedellä kastelemista, mutta paha sanoa, onko siitäkään järjettömästi apua. No, aamuun on vielä aikaa ja kyllä ne siellä työmaallakin tietysti jatkavat sitä sulamistaan.

    A.Jalkanen

    Välttäisin vedellä sulattamista. Sanotaan että lämpimällä vedellä voi rikkoa autonsa tuulilasin. Ehkä sama voi käydä taimissa jos lämpötila nousee liian nopeasti.

    Normandy

    lisää merkintöjä sulamisesta

    Heti mökilletulon jälkeen (Pois pakkasta + 20 tuntia) pienempiin ryhmiin vakkoihin jne laitetut taimet olivat tasaisessa +10-+12 lämmössä sulivat helposti vuorokaudessa.

    Koko laatikot liiterissä (levitettynä jokainen erikseen, kansi auki) eivät ole vielä sulaneet 20 h pinossa ja 48 h levitettynä. Lämpötila on ollut +10-12 päivälämpötilaa ja 0-+3 yölämpötilaa. Kulmista ja päältä saa kuitenkin jonkin verran sulia taimia eli jos kovasti polttelisi, niin jotakin istutettavaa saisi, mutta hankalasti.

    Yhteenvetona yksi ylimääräinen käsipari ei tehnyt istuttamisesta kannattavaa, koska jokaista taimea joutui monta kertaa erikseen käsittelemään – laatikosta vakkaan sulamaan, sulamisen varmistaminen, sulien taimien etsimistä laatikoista jne. Seuraavalla kerralla odotan niin, että taimet rauhassa sulavat laatikoissaan ja menen istuttamaan vasta, kun saan keskittyä istuttamiseen eikä säätämiseen.

     

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)