Keskustelut Metsänhoito Taimien nopea sulatus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
  • Taimien nopea sulatus

    Merkitty: 

    Poika ryhtyy lakkoon. Eli nyt pitäisi saada kuusentaimet nopeasti istutuskuntoon.

    Taimet on tänään otettu taimitarhalla pois pakkasvarastosta. Haen ne huomenaamulla mökille. Huomisen aikana pitäisi saada taimet suliksi eli istutuskuntoon. Tavoitteena tuollainen laiskan miehen päiväsatsi eli yhteensä kahdelle istuttajalle sellaiset 1200 tainta. Loput varmaan sulavat ilman temppuiluakin.

    Ajatuksia, miten se onnistuu. Itse järkeilin seuraavaa:

    Laatikot auki. Taimet vartiksi likoamaan ämpäriin ja sitten takaisin laatikoihin, mutta vain n puolet. määrästä per laatikko. Sitten laatikot aurinkoon ja osa peräti muutamaksi tunniksi pakun tavaratilaan aurinkoon. Illalla taimet sellaiseen paikkaan, etteivät enää pääse pakastumaan. Jos tarvis niin aamulla vielä toinen kylpy ennen istuttamaan lähtemistä.

    Onko vartin kylvystä haittaa? Voiko kylpy olla pitempi? Lämmintä vettä ei ole… Vai riittääkö laatikkoon perusteellinen kastelu? Silloin tosin siirtely tulee hankalammaksi, kun pahvilaatikot kostuvat kokonaan? Vaikuttaako taimien määrä laatikossa? Uskallanko levittää märät taimet ihan pelkästään aurinkoon soralle, jolloin kai taimi parhaiten sulaa.

     

  • Puu Hastelija

    Joskus laskin suihkusta pariin laatikkoon aikansa haaleaa vettä ja jätin laatikot pesuhuoneeseen lattialämmön päälle yöksi. Varmaan paakut oli +20°C seuraavana päivänä, kun tuli metsään lähtemistä alettua suunnittelemaan.

    Mihin aikaan muuten kylvösiementä (mänty) pitäisi laittaa? Nyt, kun lumet on pois, mutta vielä kylmää vai vasta kun maa on jo hieman lämmennyt?

    Lähinnä ajattelin,  täytyisikö kuitenkin ensin mennä kylvöhommiin ja alkaisi polttopuita vasta kylvöjen jälkeen tekemään,  mutta ennen taimien tuloa (toukokuun lopulla). Ne loput kuidutkin kohta ajaa täytyisi,  jos paperit löytäisi, voisi katsoa, mihin mennessä se kauppa piti taputeltuna olla.

    Metsänmies

    Jos ovat pahvilaatikoissa sulavat hitaammin. Sellaisissa koreissa, tai laatikoissa, missä lämpö pääsee jokapuolelta sulattamaan paakkuja tuo 36 tuntia riittää. Jos ei koko paketti sulanut, kerää ulkoreunoista sulaneita, sitä mukaa sulaa sisemmät taimet. Ei kuitenkaan jäisiä.

    metsänkasvattaja

    ei  kannata   pilata  hyvää  työtä  hätäilyllä .moninkertainen  työ  uusia  istutus  ja  hyvä  alkukasvu  menetetään

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kylvö mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin, koska myöhään kylvetyistä saattaa kuivuudelle herkkä sirkkataimi syntyä keskikesän helteisiin.

    Tiina Lietzén

    Voi kun joku olisi neuvonut, ettei kuusen taimien kanssa kannata hätäillä, ne lähtevät kunnolla kasvuun vasta lämpimässä maassa! Mikä ihmeen kiire istuttajilla nykyään on?

    Melkein 40 vuoden kokemuksella voin väittää, että parhaiten ovat lähteneet kasvuun kesäkuun alussa istuttamani kuuset. Väitteet siitä, että silloin menettää kevätkosteuden ovat puppua. Kun taimet kastelee valuvan märiksi, ne kyllä pärjäävät kuivanakin kesänä.

    Myös kylvösiemen lämpimään maahan eli varmaan toukokuun puolivälissä voisi aloitella. Tärkeää on saada työt tehtyä juhannukseen mennessä, se on onnistumisen kannalta takaraja.

    Jean S

    Tämä onkin tarpeellinen keskustelu, itse pitäisi viikon päästä aloittaa istutushommat, koska kalenterissa on siinä kohtaa varaus, vaikka sää ei oikein vielä suosikaan. Saa jännittää, uppoaako putki maahan.

    Sinänsä jos nyt on tällainen puolipilvinen päivä ja aukko ei ole muutenkaan aurinkoisessa lounaisrinteessä johon rätköttää koko päivän aurinko, niin en nyt tiedä, tapahtuuko siinä mitään kovin kriittistä jos taimet ovat istuttaessa jäässä.

     

    Gla Gla

    Taimien sulatuksesta en mitään tiedä, maallikkona hitaus tuntuu järkevältä.

    Tiinan kanssa samaa mieltä istutusajankohdasta. Nyt on etelässä maa kylmää, ellei jopa jäässä eli ihan rauhassa kannattaa odotella. Kesäkuun alku on hyvää aikaa istuttaa. Kuivuus toki on riskinä ja vaikka kuivuuteen istutetut säilyvätkin hengissä, melkoista juromista kasvu alussa on. Sopivan kostea kesäkuu kun osuu kohdalle, jo ensimmäisen vuoden kasvu on iloinen yllätys. Se myös jatkuu seuraavana vuonna, kun taimi on saanut juuristonsa hyvään malliin.

    Jean S

    ”Litseenin Tiina”: Sinähän olet heittääntynyt jo päätoimiseksi metsätalouden harjoittajaksi ja voit valita itse, milloin mitäkin metsissäsi teet. Lisäksi asut kai suunnilleen maittesi keskellä.

    Minulla ja alkuperäisen viestin kirjoittajallakin on vähän se ongelma, että silloin on mentävä, kun työvoimaa on saatavilla, ja minullakin on ollut tammikuun alusta asti varattuna ”loma” 11-15.5. ja majoitus metsäseudulla, ja siinä ajassa on sitten muutaman hengen porukalla hoidettava suunnilleen koko vuoden raivaukset ja istutukset, vaikka ajankohta ei ole välttämättä kumpaankaan asiaan täysin optimaalinen varsinkaan tällaisen lumisen talven jälkeen. Valitun ajankohdan etu on kuitenkin, että hyttysiä ei vielä ole 😉

    KeMeRat

    Tämä ei varsinaisesti asiassa auta, mutta mites aloittaja oli alun perin tämän operaation suunnitellut? Taimia tilatessa tiedossa, että homma toimii vain jos poika aloittaa keväällä lakon? Jännältä kuulostaa.

    Tolopainen Tolopainen

    Nyt on siitä hyvä tilanne, että maassa oli hyvin ohut routakerros ja sekin on jo sulanut lumien sulamisvesien ansiosta. Yleensä kesä tulee nopeasti toukokuun loppupuolella, joka yleensä on lämpimämpi kuin kesäkuun alku.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)