Keskustelut Metsänhoito Taimien kuljetus istutus paikalle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)
  • mehtäukko

    ”..Päijänteen ympärikin ajo onnistuu crossipyörällä..” ,hyvä vertaus ja kuormassa taimilaatikoita pottiputkineen?

    Ja Mikko kun rötkähti ”haavoittuneena” laverille, taisi hymähtelyjen perusteella nousta samalla poiskin.

    Sulli

    Pinnapyörät on huonot kun tuppaa menemään kapuloita rattaisiin.

    Kokenut kaiken tietää

    En minä tuota kokeilematta tuomitsisi, se metsäkoneen ja kaivurin ajama reitti monesti on sellainen, että jompaa kumpaa raidetta pitkin pääsee kulkemaan tuollakin varmaan ok. Paikassaan varmasti hyvä. Sillä mönkijälläkin on aika paljon onnettomuuksia sattunut, varsinkin kun kuorman kanssa annetaan pahassa paikassa runtua. Mutta sillä ojitusmätästetyllä aukolla, josta risujakaan ei ole kerätty, taimien kuskaaminen on joskus työn takana. Onnistuuko se mönkijällä? Hirviä on vedetty, ja aika riskillä siinäkin monesti mennään, ja porukkaa tarvitaan monesti auttamaan.

    mehtäukko

    Kun luet linkin utopia-höpinät perusteena ja näet ukkelin pyöräilynäytöksen, joku muu taiteilija tarvitsee moisen vekottimen kuin mo.

    Kun kaivinkone käy muokkaamassa aukon, miksi mo ei maksaisi varsitien kantojen poistosta ja tasauksesta sen pienen korvauksen, että reitti on hyvä kulkea myöhemminkin?

    mettämiäs

    Juuri näin; raivaussahareissut ja boorin sekä Tricon levitykset onnistuvat luontevasti ilman seikkailuja joillakin härpäkkeillä…

    ate

    Käytännössä mönkijä kulkee ajokoneen renkaanjäljen levyisellä uralla. Kaivurilla muokkaville kohteille olen merkinnyt muokkaamatta jätettävät ”renkaanjäljet”, joista muodostuu samalla taimenistutukseen sopiva mönkijän ”uraverkosto”. Jos jätettävällä uralla sattuu olemaan hankala kanto tai kivi, niin sen sivuun nostamiseen kuskilta ei monta sekuntia mene. Ideana on se, että uraverkosto on sen verran tiheä, että taimilaatikoita ei työmaalla kanniskella, vaan mönkijä ja taimikuorma siirtyy työn edetessä.

    Nostokoukku

    Jos viljeltävänä on kooltaan keskiverto yksityismetsän aukko, samapahan tuo on millä ne taimet sinne aukon reunaan kyyditsee. Ajoin aikoinaan joka kevät muutaman rekkakuorma taimia istutuskohteille. Suurin aukko oli vähän yli 150 ha. Silloin ei riittänyt enää, että taimet sai aukon laitaan. Välivarastoja oli tehtävä pitkin aukkoa. Ei varmasti olisi onnistunut sähköpolkupyörällä. Ajoin isohkolla mönkijällä, tukkikärryyn rakensin lavat jolloin sain taimilaatikoita kahteen kerrokseen. 18 laatikkoa, näitä muovisia alustoja, meni kerralla.

    140ärrä

    Kovin on negatiivista ollut näkemykset. Eihän tuo tietenkään mikään ammattimiehen urakkalaite ole, ja polkupyörällä vetämistä kyllä epäilen itsekin – paino tai pikemminkin sen vähyys, ja varsinkin renkaan kuviointi rajoittaa kyllä käytettävyyden varsin helppoihin maastoihin. Jos sellaisia on, niin kyllä tuo kantamisen voittaa, ja sellaisen vaihtoehtohan tuo mielestäni onkin. Pienmetsänomistajia on monenlaisia, mönkijää ei todellakaan ole kaikilla, ja vaikka olisikin, sellaisen vetäminen pelipaikalle jarruttomassa kärrissä vaatii vetoautolta riittävän vetopainon. Jos ennestään on sopiva kaksipyöräinen, niin kyllä tuolla tavarat liikkuu. Omissa metsissä on sellaisiakin maastoja, että mönkijälläkin olisi tekemistä, varsinkin jos henkeä ja terveyttä ajattelee.

    Kokenut kaiken tietää

    Juu, alle 5 ha aukkoja itsellä ollut. Se Konstan ajatus, että laitetaan 900 tainta hehtaarille, kun ensiharvennuksessa poistettavia ei kannata istuttaa. Sai ajattelemaan, että kun nykyään kaikilla on taskussa aika hyvät paikannuslaitteet, niin kannattaisi varmaan muokkausvaiheessa jo merkitä maastoon ne tulevaisuuden ajourat ja huoltokäytävät, jättää niihin kalliit taimet laittamatta, tasata tai jättää muokkaamatta, että pääsee traktorilla tai mönkkärillä kulkemaan. Kasvattaisi sitten luontaista taimiainesta niissä. Sillloin 900 istutettua tainta on jo paljon. Minusta järkevänpi, kuin rivikasvatus, josta oli jokin aika sitten juttua

    Metsuri motokuski

    Ne ajourat tahtovat vain pusikoitua ja niiden auki pitäminen se vasta työlästä on. Kyllähän ensiharvennuspuusta saatava korvaus kumoaa kuitenkin taimen hinnan,istutuksen ja muokkauksen siltä kohtaa.  Joten ei kai se kannattavaa ole alusta saakka pitää jotain tiettyä osuutta avoimena.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)