Keskustelut Metsänhoito Tähtikirjaajat ja kirjanpainajat.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 59)
  • Tähtikirjaajat ja kirjanpainajat.

    Taitaa tulla toinen kesä perätysten että nämä menestyvät. Kuten metsälehden uutisissa oli niin nyt iskevät tähtikirjaajat kuusen latvuksiin.

     

    Muutama vuosi sitten sain lahjoituksena metsää. Eräs lohko oli noin 3ha kuusikko iältään siinä 60v. Tämä oli vain kerran harvennettu.  No käytin siinä yhtä ostoasiamiestä joka ehdotti tämän ja kahden muun lohkon harvennusta. No eikun vähän myöhemmin kilpailuttamaan.  Näillä tehtiin sitten harvennus viime vuoden helmikuussa.

    Tuo 3ha kuusikko on vielä pitkälti aukean reunassa. Pari muuta mäntyvaltaista lohkoa näiden takana.  Viime vuoden kevät myrsky kaatoi muistaakseni 13 kuusta. No nämä koitin tehdä minkä helteella jaksoin niin polttopuiksi.. Muutamaan viikkoon melkein kaikkiin tuulenkaatoihin ilmestyi otsikon ötökät. Pystyyn söivät vain yhden puun jota vasten oli sattunut kolmen tuulenkaadon rypäs. Tämän puun jätin sitten pystyyn koska oli jo syksy kun puu kuivahti.

    No toukokuussa tilanne näytti hyvältä. Ei lisää tuulenkaatoja talven jäljiltä. Parista puusta latva poikki. Nämä tehtiin polttopuuksi. Laitoin myös alueen reunalle 3kpl feromoni pyydyksiä kirjanpainajille. Yhteen pyydykseen meni arviolta maks joitain tuhansia kirjanpainajia. Kahteen muuhun maks muutama sata. Keskimmäiseen ei juuri ollenkaan.

    Nyt kiersin lohkon kertaalleen. Muutama pystyyn kuivanut puu. Aloittanut latvasta eli tähtikirjaajat ensin ja sitten alkanut runkoon vähäinen määrä mennä kirjanpainajia. Toinen mokoma puita joissa latva jonkin verran kuivahtanut.

    Reunalla on jokusia hieman kallellaan olevia puita. Sekä sellaisia joissa latva ”kenollaan” kallellaan hieman. Yhteen tälläiseen on tähtikirjaajat iskeneet. Nämä kaikki pysyi muuten elossa mutta miten käynee jatkossa?

     

    Nyt mietityttää missä menee raja että pitää alkaa miettiä koko lohkon hakkuuttamista. Tässä noin 8km päässä meni kirjanpainajan takia melkoinen pala metsää energiaksi takavuosina.

     

    Uutena metsänomistaja ei ollut älyä että tuo olisi ehkä viisain ollut jättää kokonaan harventamatta. Mut äkkinäisenä uskoin ammattilaista eli ostoasiamiestä. Nämähän ei muistaneet riskeistä mainita sanallakaan.

     

    Tuon lohkon takana on myös pienempi lohko hakkuukypsää metsää. Vielä vanhempaa, kuusivaltaista mutta pitäisin sekametsänä koska on haapaa, koivua ja mäntyä seassa. Luulisin että tuonne ei tuholaiset ehkä niin helppoon iske. Tämänkin päätehakkuu tulisi tehdä lähiaikoina. Mutta en haluaisi mennä 34%  pääomaveroja maksaa.. joten yhtäaikainen kauppa ei sovi..

    Kokemuksia tähtikirjaajan etenemisestä? Myydäkö vai odotella.. Kuvion vuotuinen kasvu on ump api mukaan 20 m3/v ja päätehakkuu 6-9v sisällä.

  • reservuaari-indeksi

    ”..hakkaajat eivät pysy tuhojen edellä ja saisi korjattua kirjanpainajapuut ennen niiden kuivumista eli kyllä kuuset olisivat kestäneet kuivuuden ja jos ne ei kelpaisi kirjanpainajille mitään metsäkuolemia ei olisi.

    No nyt tuloo paikallisten olo suhteiden (kin) erikois asian tuntijalta niin vahvaa settiä että näköjään vähän livettää. Ei pitääsi ihan aamusta alkaen lähteä eeronkaan viinan kanssa läträämään, jos saksa-statementit on mielessä. Ainakin pitäs muistaa syörä välillä.

    L

    #jkkuivattaa #stopilmastonmuutossalaliitoille

    KeMeRat

    ”Keski-Euroopan metsätuhot ovat tulleet juuri kuusikoiden jatkuvan kasvatuksen metsiin ja siitä on seurannut, että kaikki metsät sitten tuhoutuu, kun metsät ovat vanhoja samanikäisiä.”

    Juu, korkki kiinni.

    #kylläei #söinkakunjasäästinsen

    Metsuri motokuski

    Eihän tuo kurjen linkittämä linkki ole hänen päätelmä. Eikös tuo ole tullut paikallisilta tahoilta tuo lausunto. Joten turhaa kai tuosta on nälviä.

    Kurki

    Kuusethan olisivat selvinnet kuivuudesta, mutta kun kuoriaistuho etenee uusille alueille voimalla, joka alkoi jo vuosia sitten ja nyt sitten näitä kuusikoita hakataan juuri kuoriaistuhojen vuoksi.

    Makarov

    Komppaan kyllä Timppaa tuossa että liian vanhoja kuusikoita ei kannata mennä yleensäkään harventamaan. N.50-60 vuotta on maksimissaan viimeinen hetki. Perustuu omalta osalta ihan käytännön kokemukseen, Säästyy paljolta harmilta. Uudistaminen on helppoa ja onnistuu hyvin eikä tarvi tapella tuulituhojen kanssa.

    A.Jalkanen

    Keski-Euroopassa jatkuvaa kasvatusta vai ei kuusikoissa? Pienaukko ei ole poimintahakkuuta.

    reservuaari-indeksi

    MM, ei olekaan, mutta kirjoittamansa tulkinta on. Kurjella taisi mennä kroki väärään kurkkuun, ja ysköksiä alkoi tulemaan, tuosta linkin kohdasta:

    ”..elättelemään toiveita, että kuusikoiden pahin kurimus olisi jo ohi. Tätä Hlasny ei usko. ”Jotta voitaisiin sanoa, että pahin on ohi, pitäisi myös ilmastonmuutos saada pysäytettyä. Siihen asti pahin ei todellakaan ole ohi.”

    Siitä sitten lähti liitoon tasaikäiset jk:t ja kuivuuden olisivat kestäneet -humpat.

    Tässä kukaan nälvi, kun yritän kannustaa eliittiä edes vähän ajattelemaan ennen kirjoittamista. Isänmaan asialla ;).

    L

    @rannantaikaa

    Kurki

    AJ on kyllä oikeassa.

    Rannantaikaa näyttää nyt Helsingin alkuvuoden lämpötilan 0,9 astetta kylmemmäksi kuin viimeisten 15 vuoden keskiarvo.

    Minä katson joka päivä Helsingin lämpötilakehityksen tästä linkistä. Koko viime vuonna Helsingin keskilämpötila oli 0,6 astetta kylmempi kuin 15 vuoden  keskiarvo.

    Leenallekin voi suositella, että pysyy ajan tasalla.

    https://rantai.fi/author/erakkodlc-fi/

    Rukopiikki

    Kirjanpainajat on luonnon vastamyrkky liikaa kuusettumista vastaan. Tulee muillekin puille tilaa. Lehtikuusihan oli ennen jääkausia suomessa puuna. Miten sekään olisi täällä voinut kasvaa jos kaikki metsät olisivat kuusta.

    Pohjoisessa ei kirjanpainajaiset ole onkelma eikä kuivumistakaan niin tapahdu yläharvennuksien jälkeen. Tosin kuuset alkavat latvasta kuivaa ja kelottua tuossa 300 vuoden iässä. Usein ovat pystyyn kuivinakin sisältä täysin terveitä. Etelässä on sitten se laho onkelma pahempi.

    Nostokoukku

    Saksassa oli 2018 tammikuussa suurmyrsky joka kaatoi puuta 17 miljoonaa kuutiota. Korjuu oli hidasta ja huomattava osa puusta jäi korjaamatta. Samana kesänä kirjanpainajatuhot Saksassa kaksinkertaistuivat.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 59)