Keskustelut Metsänhoito Tähtikirjaajat ja kirjanpainajat.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 59)
  • Tähtikirjaajat ja kirjanpainajat.

    Taitaa tulla toinen kesä perätysten että nämä menestyvät. Kuten metsälehden uutisissa oli niin nyt iskevät tähtikirjaajat kuusen latvuksiin.

     

    Muutama vuosi sitten sain lahjoituksena metsää. Eräs lohko oli noin 3ha kuusikko iältään siinä 60v. Tämä oli vain kerran harvennettu.  No käytin siinä yhtä ostoasiamiestä joka ehdotti tämän ja kahden muun lohkon harvennusta. No eikun vähän myöhemmin kilpailuttamaan.  Näillä tehtiin sitten harvennus viime vuoden helmikuussa.

    Tuo 3ha kuusikko on vielä pitkälti aukean reunassa. Pari muuta mäntyvaltaista lohkoa näiden takana.  Viime vuoden kevät myrsky kaatoi muistaakseni 13 kuusta. No nämä koitin tehdä minkä helteella jaksoin niin polttopuiksi.. Muutamaan viikkoon melkein kaikkiin tuulenkaatoihin ilmestyi otsikon ötökät. Pystyyn söivät vain yhden puun jota vasten oli sattunut kolmen tuulenkaadon rypäs. Tämän puun jätin sitten pystyyn koska oli jo syksy kun puu kuivahti.

    No toukokuussa tilanne näytti hyvältä. Ei lisää tuulenkaatoja talven jäljiltä. Parista puusta latva poikki. Nämä tehtiin polttopuuksi. Laitoin myös alueen reunalle 3kpl feromoni pyydyksiä kirjanpainajille. Yhteen pyydykseen meni arviolta maks joitain tuhansia kirjanpainajia. Kahteen muuhun maks muutama sata. Keskimmäiseen ei juuri ollenkaan.

    Nyt kiersin lohkon kertaalleen. Muutama pystyyn kuivanut puu. Aloittanut latvasta eli tähtikirjaajat ensin ja sitten alkanut runkoon vähäinen määrä mennä kirjanpainajia. Toinen mokoma puita joissa latva jonkin verran kuivahtanut.

    Reunalla on jokusia hieman kallellaan olevia puita. Sekä sellaisia joissa latva ”kenollaan” kallellaan hieman. Yhteen tälläiseen on tähtikirjaajat iskeneet. Nämä kaikki pysyi muuten elossa mutta miten käynee jatkossa?

     

    Nyt mietityttää missä menee raja että pitää alkaa miettiä koko lohkon hakkuuttamista. Tässä noin 8km päässä meni kirjanpainajan takia melkoinen pala metsää energiaksi takavuosina.

     

    Uutena metsänomistaja ei ollut älyä että tuo olisi ehkä viisain ollut jättää kokonaan harventamatta. Mut äkkinäisenä uskoin ammattilaista eli ostoasiamiestä. Nämähän ei muistaneet riskeistä mainita sanallakaan.

     

    Tuon lohkon takana on myös pienempi lohko hakkuukypsää metsää. Vielä vanhempaa, kuusivaltaista mutta pitäisin sekametsänä koska on haapaa, koivua ja mäntyä seassa. Luulisin että tuonne ei tuholaiset ehkä niin helppoon iske. Tämänkin päätehakkuu tulisi tehdä lähiaikoina. Mutta en haluaisi mennä 34%  pääomaveroja maksaa.. joten yhtäaikainen kauppa ei sovi..

    Kokemuksia tähtikirjaajan etenemisestä? Myydäkö vai odotella.. Kuvion vuotuinen kasvu on ump api mukaan 20 m3/v ja päätehakkuu 6-9v sisällä.

  • Petkeles

    300-vuotiaita kuusia sellupinoon, ilman niitä ei raaka-aine riitä. Miten se Glan sanonta menikään noin niinkuin vapaasti referoituna muutama päivä sitten?  ”Mitään välimuotoa ei ole…”.

    A.Jalkanen

    HS kirjoittaa uutisessaan tekoälysovelluksesta, joka huomaa kuivuvat ja kuolevat kuuset. Niiden määrä on noussut hälyttävän nopeasti etenkin aukkojen reuna-alueilla. Tutkija varoittaa: älkää nyt enää ainakaan istuttako puhtaita kuusikoita! Sekametsien kasvattamisessa on omat haasteensa mutta niitä kohti kannattaisi pyrkiä. Ja pitää hirvieläinkannat sellaisina että tämä on mahdollista.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000010363797.html

    puutuomas

    Douglasta laittaisin tilalle, saadaan Suomeenkiin kunnon puita sisältäviä metsiä.

    Timppa

    Tässä kommentti Hesariin:

    Kysymys kuuluu, miksi Taavetin eteläpuolella maanomistaja ei ole reagoinut kirjanpainajatuhoihin vaan on antanut metsänsä pilaantua. Hoidan erään yhteismetsän asioita. Kesällä 2022 havaittiin eräässä kuusikossa muutama kirjanpainajan tuhoama kuusi. Tuhon alkusyy oli ilmeisestikin myrskyn metsän sisällä kaatama muutama tyvilahokuusi. Emme jääneet odottamaan. Kesäkuussa 2023 oltiin tehty paikalle 2,5 ha:n aukko.

    Metsänkäsittelyllä on suuri vaikutus kuusikoiden tuhoihin. Mediassakin on käsitelty Jyväskylän virkistysalueilla jatkuvan kasvatuksen hakkuiden seurauksena tapahtuneita kuusikkotuhoja. Vuonna 2018 Metsälehti julkisti Joutsassa jatkuvan kasvatuksen seurauksena tapahtuneesta tuhosta videon. Vaikka tällaiset riskit tiedetään, niin jatkuvaa kasvatusta markkinoitiin juuri tässä lehdessä Erkki Lähteen suulla.
    Omakohtainenkin kokemus on n vuodelta 2000. Teetimme kuusikkoon voimakkaan yläharvennuksen, minkä seurauksena jätetyt kuuset alkoivat kuivua. Kiireesti moto töihin ja aukoksi. Tämän jälkeen päätimme, että yli 50-vuotiaita kuusikoita ei harvenneta vaan aikanaan aukoiksi.

    Kuusikoita ei saa käsitettä riskialtteilla hakkuutavoilla. Niitä pitää tarkkailla ja siinä tuo keinoälysysteemi pitää saada yleiseen käyttöön. Tuhoihin on reagoitava välittömästi riittävän voimakkailla hakkuilla.

    Hakkuut pitää pyrkiä suunnittelemaan sitten, ettei metsään jää pitkäaikaisia auringon paahteelle altistuvia reuna-alueita. Muutama kuollut kuusi ei haittaa, koska sertifikaattikin vaatii niitä

    Sekapuuston kasvatusta tulee suosia, mikä parantaa myös kasvua. Valitettavasti tämä ei aina onnistu. Yhteismetsämme mailla on alueita, joilta hirvet ovat syöneet männyn- ja koivuntaimet. Vain kuuset ovat jäljellä.

    Kertauksena. Tuhot eivät johdu vain ilmastosta vaan paljolti vääristä metsää koskevista toimintatavoista.

     

     

    Timppa

    Hyvä kommentti Hesarin keskustelussa:

    Minulla kävi niin, että kun jatkuvan kasvatuksen lohkolla suoritettiin harvennushakkuu, jäljelle jätetyt kuuset saivat liikaa valoa, alkoivat kuivaa ja kirjanpainaja iski niihin. Piti tehdä aukko, että loput kuuset ehdittiin saada pois ennen lisätuhoja. Olisiko niin, ettei jatkuvan kasvatuksen lohkoille kuuset sovi lainkaan? Kuuset eivät näytä kestävän nykyilmastossa muiden puiden poistoa läheisyydestään vaan alkavat kuivaa. Kuusia voi ilmeisesti nykyilmastossa kasvattaa vain valoisuudeltaan muuttumattomassa ympäristössä, eli puupellossa, mihin tehdään varovaisia harvennuksia ja lopuksi kaikki kuuset kaadetaan kerralla pois.

    Timppa

    Vähän tilastotietoa ja muuta:

    Katsopa Toni kuvaa ”Taavetin eteläpuolella” . Missä näet avohakkuun vaikutuksen? Edellä kertomani omakohtainen esimerkki oli n 90-vuotiaasta metsästä, joka lienee syntynyt entisen kaskialueelle syntyneen koivikon alle.

    Kirjanpainajien lisääntymiseen vaikuttaa lähinnä kolme syytä:
    – Väärät metsänkäsittelytavat, siis jatkuva kasvatus.
    -Kuusikoiden ikääntyminen
    -Runsas puusto, joka helpottaa massaesiintymisten syntymistä
    -Lämmennyt ilmasto

    Todettakoon, että VMI1 1921-24 kertoo, että Suomessa oli kuusta silloin 399 miljoonaa m3 eli n 29 % kokonaispuumäärästä 1385 miljoonaa m3. VMI 12/13 2018-22 kertoo, että kuusta oli tällöin 763 miljoonaa m3 eli n 30 % kokonaispuumäärästä 2550 miljoonaa m3. Kuusten osuus on siis säilynyt lähes ennallaan viimeisen 100 vuoden aikana. Kokonaispuusto on lisääntynyt 84 %. Eipä voi puhua mistään metsäkadosta.

     

    A.Jalkanen

    Minäkin pistin lusikkaa soppaan.

    ”Selvästi ihan eri alan ihmiset heittelevät täällä omasta mielestään hyviä parannuksia metsänhoitoon – esimerkiksi sanotaan että luonnonmetsä on parempi tai että avohakkuista pitäisi luopua. Vaikka nyt puhutaan talousmetsien hoidosta eikä luonnonmetsistä, ja talousmetsiin kuuluu avohakkuu.

    Talousmetsissä on sekä abioottisia että bioottisia tuhoja, ja niiden kunkin välttämiseen soveltuvat keinot riippuvat tuhon tyypistä. Esimerkiksi avohakkuualueelle syntynyt taimikko tai nuori metsä muodostaa luonnollisen leviämisesteen vanhoihin suuriin puihin iskeytyville kaarnakuoriaisille.

    Jos haluaa lukea mitä mieltä tutkijat asiasta ovat, voi katsoa artikkelin Metsätieteen aikakauskirjasta: Kirjanpainajatuhojen riskeistä erilaisissa metsissä ja niille altistavista tekijöistä.”

    https://www.hs.fi/talous/art-2000010363797.html

    Kurki

    Keski-Euroopan metsätuhot ovat tulleet juuri kuusikoiden jatkuvan kasvatuksen metsiin ja siitä on seurannut, että kaikki metsät sitten tuhoutuu, kun metsät ovat vanhoja samanikäisiä. Siellä joudutaan siirtymään kuusella pohjoismaiseen uudistamiseen avohakkuilla kuusikoissa, sillä nuoret kuusikot alle 20 vuotta kestivät hyvin kaarnakuoriaisten hyökkäykset. Saksassa metsien kasvu on parempaa kuin Suomessa, joten jo 40 vuotias kuusikko on saavuttanut saman kuutiomäärän kuin Suomessa 60 vuotias. Kun kuusikko on aukkoilla perustettu eri-ikäistä mosaiikkia, niin kaarnakuoriaisten tuhot on helppo pitää kurissa avohakkuilla 20 vuoden jälkeen tarpeen niin vaatiessa eli kasvattaa kuusikoita niin pitkään kun pystyy. Näin tuhot jäävät enintään pienialaisiksi.

    A.Jalkanen

    Kuivuus ja tuulituhot on nimetty Keski-Euroopan kuoriaistuhojen merkittäviksi alkusyiksi ja niitä tulee tarkkailla meilläkin. Lämpimät kesät edesauttavat kuoriaisten lisääntymistä ja viileät hillitsevät sitä.

    Jälleen asiantuntijalausunto Hesarissa: metsätuhot voidaan melkein välttää vesien hallinnalla, sekapuustoisuudella ja ennakoinnilla. Kyllä kannattaa lukea Hesaria niin oppii metsänhoidon perusteet! En sitä sano ettei noista hyötyä olisi, ehdottomasti on.

    Kurki

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/metsalehti-saksassa-kuusikot-tekevat-kuolemaa/#5dfaa1a5

    Tuossa linkissä sanotaan, että hakkaajat eivät pysy tuhojen edellä ja saisi korjattua kirjanpainajapuut ennen niiden kuivumista eli kyllä kuuset olisivat kestäneet kuivuuden ja jos ne ei kelpaisi kirjanpainajille mitään metsäkuolemia ei olisi. Kyllä ne heikentyneet puut viime kädessä kirjanpainaja tuhoaa.

    Pyökkiä kasvatetaan ilman aukkoja ja kuusienkin pienaukkojen kautta 0,5 ha uudistaminen on erääänlaista jatkuvaa kasvatusta. Kuuset kasvatetaan tiheämmässä kuin Suomessa, joten puiden latvukset ovat pienentyneet harventamattomissa istutustiheydellä 2500 kpl/ha ja ikä 30 vuotta, joita noissa tuhokuvissa näkee, eivätkä pysty erittämään pihkaa riittävästi torjuntaan pitkään runkoon, vaikka vedestäkään ei olisi ollut puutetta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 59)