Keskustelut Metsänhoito Tähtikirjaaja vai kirjanpainaja?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Tähtikirjaaja vai kirjanpainaja?

    Eli kyseessä on tien varrella oleva todella vanha kuusi. Sen vieressä vasemmalla puolella oleva kuusi on kuihtunut, vain alalehdissä on ”eloa”. Mielestäni nämä tuhot tapahtuivat kesän mittaan, koska en talvikävelyillä huomannut näissä puissa mitään erikoista. Kumpi tuholainen on kyseessä, vai molemmat? Pahoittelut kuvanlaadusta, oli pilvinen päivä.

  • Kurki

    Kirjanpainaja reijittää kuusen niin alhaalta kuin mahdollista kuoren mukaan. Vanhan kuusen kaarna tyveltä on liian vahva mennä läpi, joten reijitys ei näy tyveltä tiirailemalla, sillä se onnistuu vain ohuemman kuoren alueella ylempänä. Nuoressa kuusessa reijitys onnistuu tyvelläkin kuoren ollessa vielä pehmeä.

    pv

    Kurki – tuo on todella hyvä tieto!
    Kiikarit ovat olleet paras ystävä noita tuhoja tutkiessa.

    A.Jalkanen – kyllä se taitaa se tauti olla.

    ”Taimikossa nuoret männyt kuolevat nopeasti jopa yhden kasvukauden aikana. Latvuksen koko neulasto ruskettuu samanaikaisesti.
    https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/540892/tietokorttityvitervas-paino.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Nyt vielä selvittelen kuivuuteen kuolleiden ja kirjanpainajan tappamien kuusien eroa. Molemmista irtoaa kaarnaa ja puu halkeilee.

    Löysin siis muutamia kuolleita kuusia lisää. Ne ovat keskellä muuten ihan tervettä kuusikkoa. Ovatko kuivat kesät koituneet kohtaloksi…

    Metät kunnossa!

    Männyt eivät mielestäni ole tyvitervaksen uhreja, koska latva ei ole harsuuntunut ja rungot kuolleet yhdessä kasvukaudessa (puut eivät ole taimikkoa). Joku muu vaiva?

    Kuusissa sitten taas olen edellä olevien kirjoitusten kanssa samaa mieltä. Tähtikirjaaja taitaa nykyään aloittaa tuhoja enemmän ja kirjanpainaja sitten viimeistelee lopputuloksen. Tästä syystä en enää istuta yhtään kuusta.

    kuusenkiertäjä

    Ottaa sahan völjyyn kävelylle ja kaataa malliksi vaikka toisen puun. Siitä pääsee sitten äkkiä tutkimaan kuoren alle.

    pv

    Katselin järven rannalla kuivaneita kuusia. Niissä oli kaikki kaarna tallella. Eli tältä periaatteessa näyttää jos kuusi kokee luontaisen kuoleman.

    Vertaa taas vaikka tähän kuuseen, taitaa olla aika selvä kirjanpainaja tapaus?

    Mutta kuten ketjussa mainittiin, paksujen kuusien kohdalla kaarnaa ei syödä tyveltä. Kiikareilla olen nähnyt kaarnan syömäjälkiä pitkin yläpuuta. Joten eiköhän tällä seudulla kirjanpainajia liiku…

    Kurki

    Liian tiheässä elinvoimansa menettäneitä iänvanhoja kuusia. Ei mikään ihme että ovat kuolemassa tavalla tai toisella.

    Visakallo

    Samaa mieltä kuin Kurki. Jos tuon ikäisiä ja -kokoisia kuusia kasvattaa noin sakeassa, niin luonto aloittaa harventamisen tai jopa uudistamisen tavalla tai toisella.

    A.Jalkanen

    Samaa mieltä edellisten kanssa; on suojelukohde tai päätehakkuukohde.

    pv

    Se on valtion maita. Toivon että hakkuuttavat tuon kuvion ensi vuonna. Ilmoitin kirjanpainaja-havainnoista heille.

    pv

    Nyt ei tarvi enää spekuloida kirjanpainajista.
    Korjasin naapurin metsästä tuulikaadon. Se oli täynnä kirjanpainajia. Pääasiassa nuoria oransseja kirjanpainajia sekä toukkia. Mustia täysikasvuisia vähiten.

    Paloittelin puun ja poistin kaarnan käsin. Nyt mulla on tynnyrillinen kirjanpainajia… Onko suosituksia mitä tehdä tuolle tynnyrille?
    Lämmitin saunan ja heittelin sinne kaarnaa. Hidasta oli ja sain ehkä kymmeneksen kuormasta poltettua.
    Voisin myös teipata tynnyrin suun kiinni, kansi päälle ja antaa kirjanpainajien kuolla tynnyriin, mutta niillä on paljon syötävää siellä.

    Toinen kysymys, noita puita hakatessa yksittäisiä kirjanpainajia tai toukkia pääsi putoamaan maahan. Onko tuollaisista muutamasta yksittäisestä kirjanpainajasta tuhovaaraa? Nehän toimivat niin että feromoneilla houkuttelevat kumppanit paikalle. Se tuulikaato oli kilometrin päässä, joten siellä ne ”kaverit” ovat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)