Keskustelut Metsänhoito syrjitty leppä

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 51)
  • syrjitty leppä

    Merkitty: 

    MT 5.2.18-tutkimusmatka osiossa johtavatutkija Aino Smolander pohtii lepän olemusta melkoisena typpikerääjänä.

    Tosiaankin sitä raivataan metsistä jopa joskus kerrottiin,että tauteja levittää.

    Jutun mukaan typen tuottoa olisi melkoisesti.

    Mielestäni olisi hyvä tutkia tuota luonnon omaa systeemiä.Tietysti säkkituotteista kerää voittoja joku lannoitefirma.Ja me maksamme kulut

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Riippuu missä päin Hiluxin räyhäkät puut ovat. Noin järeät tervalepät ehdottomasti paneeliksi tai huonekaluiksi. Fiskarsissa ostanee Fiskarin Laatupuu (http://laatupuu.fi) tai Liperissä Erikoispuu Parkkinen. Muitakin ostajia varmasti löytyy runsain määrin googlaamalla ympäri Suomea. Kuution tai oman mhy:n kautta markkinointi voisi myös onnistua.

    Todennäköisesti lepät kannattaisi myydä pystyyn, jolloin ostaja saa pätkiä ja sahata ne mieleisekseen. Toinen vaihtoehto olisi sahata tuppeen, kasata uudelleen ja sitten laittaa kuivumaan taapeliin katon alle, tai vielä mieluummin sisätiloihin. Sisätiloissa saadaan suoraan puusepänkuivaa tavaraa. Tukin päät kannattaa PuuProffan mukaan sivellä jo ennen sahausta parafiinilla tai liimalla.

    http://www.puuproffa.fi/PuuProffa_2012/7

    http://www.puuproffa.fi/PuuProffa_2012/7/kuivaus/lautatarha

    oksapuu

    Tervaleppä on hieno puu…

    Itse sahautin paksua 4″ lankkua, niin leveää kuin vain tuli. Lankut tapuliin ilmavasti katon alle muutamaksi vuodeksi ja sahaus vannesahalla laudoiksi. Tyven halkeilu kuivuessa on tosiasia, pitää jättää reilusti tasaus varaa jos käyttökohde on tiedossa. Tuli muuten komeaa paneelia 🙂

    Vaihtoehtona myös Metso tai ymppi sopimus jos on Tervaleppäkorpi…

    Jätkä

    Lautojen ja lankkujen päiden halkeamisen estämiseksi tuo vahaus on hyvä keino, mutta myös keinoksi on suositeltu sitä, että kun laudat pannaan ”rimanippuun”, niin niiden päiden suojaksi pannaankin neljän tuuman laudanpätkä riman asemasta ja jos nippu on ulkona, osa laudan reunasta ulommas, jolloin se varjostaa lautaa / lankkua.

    Puusepänliikkeessä laittoivat tuoreen sahatavaran kuivausuuniin. Silloin tavara ladotaan umpivarveihin ja nipun molemmat päät tehdään tasaisiksi.

    Peräseinässä ja etuovessa oli paksut superlonit, joilla päät suojeltiin liian nopealta kuivumiselta.

    Oikein vaativaan tarkoitukseen sahatavara suojataan auringonpaisteeltakin – pannaan heti uuniin. Ettei tule hiushalkeamia. Paras kuivausuuni on lauhdekuivaamo, jossa ei synny turhia halkeamia lautoihin tai lankkuihin.

    Tervaleppä, Haapa ja Koivu pitää sahata koivun mitoille, koska kuivumisvaraa pitää olla paljon enemmän kuin Männyllä tai Kuusella.

    Tolopainen Tolopainen

    Kauppalehdessä on juttua uudesta puun käsittelystä, jolla puusta saadaan lähes yhtä lujaa ja kovaa kuin teräksestä. Vastaa ominaisuuksiltaan hiilikuitua mutta on paljon halvempaa. Vaatii kemikaalikäsittelyn ja kuumennuksen paineessa. Voidaan käyttää jopa panssarisuojana, koska pysäyttää luodin. Vaikuttaa lupaavalta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Harmaalepästä sanottiin jossain, että se ei muuta paljoa mittojaan kuivuessaan. Ihmeellinen on tuo luonto, etenkin monimuotoisuudessaan.

    Jätkä

    Sekään ei ole Suomalainen keksintö. Toivottavasti saamme alkaa sitä tekemään.

    Hiluxmetsuri

    Kiitokset vinkeistä. Ovat puut melko pehmeässä kohdass jossa virtaa hissukseen vettä ja lienevät juurikin siksi jääneet luontoarvoiksi. Kasvakoot minun puolestani siihen saakka kunnes muut hakkuut tulevat ajankohtaisiksi ja josko niitä sitten kehtaisi tarjota jollekin sahurille. Itselläni ei ole aikaa niiden kanssa turata eikä leppäpuulle tarvetta.

    En ole kyllä nähnyt muualla tuollaisia, ihmeellisintä niissä on puiden suoruus, eivät ole sellaisia vänkyröitä niinkuin tavallisesti. Järeydestä ei ehkä voi puhua, mutta eipä ne nyt ihan kukkakeppejäkään ole, mutta en ole mitannut.

    6 m3 6 m3

    Tuohon kun törmää metsäkeskuksen tai myhistyksen väki niin pistävät kymppipykälän kohteeksi. Äkkiäkös paperilla vääntää tuon kosteikon tervaleppäkorveksi. Hae äkkiä puut sahalle.

    Järeää harmaaleppää sahuutin tuppeen ja höylyytin. Oiskoon ollu jotain kuuskyt juoksumetriä. Kun höylärin pihalla lastasin lautoja kärryyn niin paikalle tuli henkilö joka halusi ostaa satsin. En myynyt kun niille oli jo käyttö suunniteltu.

    Uusmetsäläinen

    Tuo lepän typpivaikutus on ollut vanhaa perimätietoa ainakin meidän suvussa. Sitä vastoin tuo lepän pelko punkkipuuna lienee enemmän urbaanilegenda.

    Kuten aiemmin täällä on todettu leppä on hieno huonekalu- ja sisustusmateriaali. Yllättävän harvassa ovat kuitenkin lepän ostajat. Sama ostajien vähyys vaivaa pihlajissakin.

    Itse voisin tarjota pystykaupalla ensiharvennuksen yhteydessä rekkakuormallisen tukkipuun mitoissa olevaa harmaaleppää, mutta Kymenlaaksosta en ole löytänyt lepän ostajia edes googlettamalla. Jos tietoa on ostajista tuolla alueella, niin kiitän etukäteen.

    Burl

    Olen sahauttanut kymmeniä kuutioita lähinnä harmaaleppää tuppeen ja paneeliaihioksi. Kuivuu helposti ja kutistuu kovasti. Niinpä päät varsinkin tuppilankuissa tahtoo halkeilla ensimmäiseen välirimaan asti. Tästä viisastuneena satsiin korkeintaan kahta pituutta, jolloin välirimat saa päätyjen tasalle joka kappaleella.

    Olen ajatellut sellaisen koeviljelmän perustamista, mihin tulisi puolet kuusta ja puolet leppää. Ensiharvennuksessa lepät energiapuuksi ja pahimmat laatuvikaiset näreet. Lepän viljelymenetelmä on vielä auki. Siemensyntyisenä voisi edetä tasatahtiin kuusen kanssa, mutta mistä kylvösiemenet? Alkaa lepät olla omilla maillakin vähissä siemenien keruuta ajatellen.

     

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 51)