Keskustelut Metsänhoito syrjitty leppä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 51)
  • syrjitty leppä

    Merkitty: 

    MT 5.2.18-tutkimusmatka osiossa johtavatutkija Aino Smolander pohtii lepän olemusta melkoisena typpikerääjänä.

    Tosiaankin sitä raivataan metsistä jopa joskus kerrottiin,että tauteja levittää.

    Jutun mukaan typen tuottoa olisi melkoisesti.

    Mielestäni olisi hyvä tutkia tuota luonnon omaa systeemiä.Tietysti säkkituotteista kerää voittoja joku lannoitefirma.Ja me maksamme kulut

  • Gla Gla

    Juttu on kirjautumisen takana, mutta kuten haapaakin, myös leppää olen koittanut säästellä niin, että siellä täällä metsässä olisi sekapuita.

    Paljonko jutun mukaan leppiä pitäisi olla, jotta sillä olisi jotain havaittavaa vaikutusta typpimäärään? Ja toisaalta, paljonko pelkkä typpilannoitus parantaa kasvua ilman muiden ravinteiden lisäystä?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei minulla ainakaan ole tietoa lepän levittämistä taudeista. Ennen vanhaan luultiin, että punkit vaanivat lepän lehdillä, mutta eivät ne niin ylös kiipeä.

    Kyllä varmaan olisi mahdollista jättää taimikonhoidoissa enemmän leppää sekapuuksi. Sen voisi kerätä myöhemmin pois korkealaatuiseksi takkapuuksi. Jos käsissä on alue jossa koivu-leppä sekametsä on päässyt jo isoksi, riittää kun sen harventelee niin alle syntyy kuusen taimikko. Toimii myös tyvilahon vaivaamilla alueilla seuraavan puusukupolven pioneerilajina, energiametsänä ja myös savimaan parantajana. Pyy kiittää myös lepän lisäämisestä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Vaikea on varmaan leppää lähteä elvyttämään, kun se ei haavallakaan onnistu, vaikka se on yksi parhaista kuiduttavan teollisuuden raaka-aineista.

    Lepällä (harmaaleppä) toki on monta muutakin hyvää ominaisuutta kuin tuo typen keräys.

    Leppä ei juurikaan kelpaa hirville. Ainakin tämä taimisuojia markkinoiva mies näin väitti. Toki en minäkään ole lepässä hirven hampaanjälkiä nähnyt, mutta esim. hevonen rouskuttaa lepän versoja halukkaasti.

    Leppä puulla on yksi erikoinen ominaisuus, jota ei tiettävästi ole muilla puulajeillamme. Leppä ei nimittäin kutistu kuivaessaan käytännössä ollenkaan, se tekee siitä tehnisesti mielenkiintoisen. Aikanaan puiset valumallit tehtiin tästä syystä pääasiassa lepästä. Nyt kun valutekniikat ovat muuttuneet, niin puumallia siellä käytetään hyvin vähän. Ominaisuus olisi hyvä koristeveistossa, voi veistää tuoreena, mutta ei juurikaan tule halkeamia.

    Muita lepän hyviä puolia on sopivuus savustukseen ja savusaunan polttopuuksi.

    Polttopuuksi leppä on tietenkin muutenkin hyvää. Nopean kasvunsa ansioista mainio ratkaisu kun muutaman hehtaarin kesämökkitontilta pitäisi saada mökin polttopuut näppärästi. Ei tarvitse isoa alaa ”istuttaa” leppäkeppejä kun puu riittää.

    Jos energiapuun kasvatus tuotantosuuntana löisi leiville, niin pitäisin leppää parempana vaihtoehtona kuin pajua.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Harmaaleppä on kaunis puu ja monet suosivat sitä saunan paneeleina ja jopa laudepuuna.

    Eräs poltto / energiapuukaveri vei leppärunkoja eläinpuistuun peurojen ja muiden kuorittavaksi, ne kuulemma tulivat varsin puhtaiksi, sitten sopivasti säädetyllä rumpuhakkurilla savustuspuruksi ja rannikon kalasavustamoille puruksi. Naureskeli, kun oti puheeksi, että ei ikinä saa panelina sellaista hintaa kuutiolta kui puruna.

    Savusaunan lämmityksessä viimeinen pesällinen harmaaleppää antaa täydellisen aromin. kiuas kuumennetaan tuohettomalla koivulla.

    Lepikko parantaa maan laatua vuosien saatossa, mutta kasvaa hyvin vain viljavassa maassa.

    Apli

    Tapana ollut muutama leppä jättää jos yleensä mahtuu kasvamaan, jotenkin se istuu sinne sekaan ja silmään…

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jätkä:

    ”……kasvaa hyvin vain viljavassa maassa.”

    tiedä siitä viljavuudesta, mutta vettä pitää olla. Parhaillaan olen lepän raipan nähnyt pituutta kasvavan laskuojan pohjalla olevassa ”hiekkasärkässä”, joka oli kesällä hiukan pinnan yläpuolella.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Tervaleppä vaatii kosteutta, hyvät lepikot olen nähnyt miltavassa, ns. hikevässä maassa. Lehdossa ja lehtomaisella kankaalla. Mt:llä kasvaa tyylikästä runkoa ja aika hennot oksat tyvipäässä.

    Lepästä on tehty myös huonekaluja, lipastoja ja ovellisia kaappeja.

    jees h-valta

    Minulla kyllä kasvaa jonkinverran harmaaleppää ojien varsilla harvennettuna ja suorarunkoisimmat säästäen. Kai se on hiukan sisäänrakennettuna etten juuri mitään puulajia pidä kovinkaan huonona vaan kasvatan aina siellä täällä. Hirvet kyllä kalvoivat mennä talvena lepän kuorta ehkä jopa kaikkein halutummin.

    hatelo

    Entisillä kaskimailla ja pellonlaidoilla on meillä petinteisesti riittänyt leppää. Nyt hyvällä metsänhoidolla ollaan saatu metsämaat suht leppävapaiksi. Leppähän on erinomainen polttopuu, herkkä lumituhoille hauraana puuna ja kelpaa ainakin täällä hirvelle talvialueilla. Siellä on melkein jokaisen lepän kylkiin kaluttu hampaan viiruja.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täällä tuli esiin tervaleppä, sehän on lähes jalopuu ja vähemmän hauraana puuna erinomainen nikkarin puu. Meilläpäin hankkivat isännät ennen tervaleppää tuolta Pohjois-Satakunnasta ja tekivät pyssyntukkeja siitä. Tervaleppä on kronkeli kasvupaikastaan vettä pitää olla, mutta ei seisovaa vettä.

    Minä olen tuolla edellä puhunut tästä yleisemmästä leppälajista eli harmaalepästä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 51)