Keskustelut Metsänhoito Syökö hirvi metsänuudistamisen monimuotoisuuden?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 106)
  • Syökö hirvi metsänuudistamisen monimuotoisuuden?

    Tuolla otsikolla löytyy verkosta ainakin kaksi eri juttua aiheesta keskustelun pohjaksi.

    Heli Viiri on ne tuottanut.

  • Anton Chigurh

    Porsas se vain parantaa juoksuaan.

    Kysymyshän on sorkkaeläinlaiduntajien järjestämästä uudesta biotaloudesta, jossa kuusta voi viljellä kuusen perään, ilman että juurikääpäinen kuusi vaihdetaan väkipakolla joka toisella kasvatuskierrolla koivuksi.

    Kuusi ohitti männyn istutuksessa jo 1993.

    Vuonna 2010 kuusen osuus keskisen suomen viljelyalasta oli 72%, männyn 25% ja koivun peräti 3%.
    Vastaavat luvut kallioisessa lounais-suomessa olivat 61%, 36% ja 3%.

    Jos viljely olisi suoritettu ekologisesti ja samalla ekonomisesti ainoalla kestävällä tavalla, niin hirvituhot OLISIVAT ainakin kaksi miljoonaa (2000000) hehtaaria.

    n-merkki

    Hirvet tekevät vahinkoa viljellyissä taimikoissa.
    Taimikko on hirven ruokaa – jos sitä on runsaasti niin hirvet kyllä lisääntyvät. Ei se ole hirven vika vaan luonnon laki.

    suorittava porras

    ”Kuusi ohitti männyn istutuksessa jo 1993.”

    Jo oli aikakin. Hirvillä eikä hirvimiehillä ei tosin ollut asian suhteen osaa eikä arpaa . Tuolloin oli havahduttu vain siihen , että oli yritetty tunkea mäntyä väärälle maapohjalle . Palaaminen kuusivoittoiseen uudistamiseen oli järjen voitto. Koko Suomea ei haluttu täyttää räkämänniköillä.
    Mäntyä valitettavsti istuteltiin aikoinaan perehtymättä maaperän koostumukseen ja viljavuuteen . Päätehakattu kitulias jätekuusikko (aiempaa harsinnan tulosta) oli antanut väärän kuvan maaperän viljavuudesta. Yllätys olikin suuri , kun männyntaimet muutaman vuoden kuluttua pinnistelivät valoa kohden sakeassa heinikossa.Osa taimista menehtyi ja osa jatkoi kasvuaan monivääriksi paksuoksaisiksi ”rehupuiksi”. Nämä virhearvioinnin tuloksena istutetut vajaalaatuiset männiköt lienevät suurempi uhka luonnon monimuotoisuudelle , kuin hirvi on ollut koskaan ja missään.

    hemputtaja

    Hiukan huono homma.. Etten sanoisi.

    Jos Koivun ja männyn taimikoita vähennetään kuusta suosimalla, käy vähille mänty- ja koivutaimikoille vielä huonommin.

    Tuo metsästäjien vanheneminen ja poistuminen ei nyt taida olla mikään erityinen ongelma.

    Jos harrastemetsästäjät loppuvat, palkataan muutama ammattilainen tai myönnetään saksalaisille hirvenmetsästysluvat. Johan alkaisi pauke käymään.

    jees h-valta

    Sehän tässä ongelmaksi tuppaakin kun lehtipuun ja männyn haku kerää niitä näihin taimikoihin kuin hunaja karhuja.
    Näillä hirvitiheyksillä varmasti pärjättäisiin jo erinomaisesti mutta kun mantra on vuosikymmenet ollut että hirvi syö, älä laita.
    Nyt se sitten oikeasti syö ne vähentyneet lehtipuu ja mäntytaimikot. Mutta olen myös vahvasti liioitellun hirviongelman vuoksi ”käärmeissäni” julkimetsätalousneuvojille laidasta laitaan.
    Nyt sitten on harvassa alat joihin ilman aitaa voi enää laittaa.
    Sitä onneksi saa ja taas lehtipuu lähti parin lisähehtaarin voimin kasvuun.

    tamperelainen

    Kyllä menetetään hirvilaidunnuksen vuoksi metsien monimuotoisuus.Rauduskoivu katoaa monin paikoin.Jos suomalaisten metsäsätäjien fyysinen ja henkinen kunto alkaa olla huono,niin kyllä ulkolaiset metsästäjät ovat aina kiinnostuneita,kun riistakannat ovat hyvät.Alkaa tuo suomaisten metsästäjien ainainen itkuvirsi jo kyllästyttää,että metsästäjät eivät enään hoitaisi velvoitteitaan.Olisiko jo aika pistää metsästysoikeudet ja velvoitteet uusjakoon?Eihän suomalainen nuorimies saa nykyisin edes aseenkantolupaa

    Pete

    Suorittava porras on tällä kertaa väärässä. Kyllä mänty on ihan suomalaiseen metsän sopiva puulaji. Mänty hakkaa alkukehityksessä kuusen ja sitä pääsee harventmaan vähintään viisi vuotta ennen kuusikkoa. Tämä siis jos hirvituholta onnnistuu välttymään. Mänty on muutenkin oivallinen puulaji, se sopiii energiasta tukiksi toisin kuin vaikkapa kuusi joka ei ole niin monikäyttöinen. Nykyisellä taimiaineksella mänty sopii myös mt-pohjille, taimet ovat edullisempia ja kasvuun lähtö tosiaan nopeaa. Ainoa ongelma ovat nämä hirvet. Mänty pärjää myös tulevaisuuden vaihtelevassa ilmastossa kaikkein parhaiten, se ei kärsi kuivista kesistä kuten kuusi ja koivu. Biojalostukseen se taitaa olla paras puulaji näistä kotimaisista.

    Udistaisin kaikki kuvioni istutusmännylle rehevimipiä mt ja tietysti omt pohjia lukuunottamatta jos se vain olisi mahdollista. Istutusmännyn laatua täällä taivastellaan 70-luvun taimiaineksen perusteella ja silti suurin osa ”räkämänniköistäkin” on silkkaa tukkia päätehakkuussa.

    mehänpoika

    Millähän valtuuksilla hirvenmetsästysorganisaatio laatii yksityismetsiin hirvenhoitosuunnitelmia. Ei metsästysmaan vuokrasopimuksessa lue mitään asiaan viittaavaa. Hirvikanta velvoitetaan pitämään niin pienenä, etteiu sanottavia vahinkoja tule. Ovatko nyt paljastuneet 1 000 000 hehtaarin metsätaimikkovahingot ja pelkkä kuusen istutus karuhkoillekkin maille hirvimiesten mielestä vielä kohtuullisia?

    Hirvi syö metsänomistajilta juuri sen marginaalin, mikä tarvittaisiin metsäpääoman tuotoksi. Metsäluonnolta se vie monimuotoisuuden.

    suorittava porras

    ”Petelle”
    En suinkaan vastusta männyn istuttamista /kylvöä sopivalle mapohjalle . Tarkoitukseni oli todeta , että väki säikähti paljon enemmän vänkyräisiä taimikoita kuin hirviä konsanaan. Virheen oikaisuliike saattoi olla liian voimakas .

    Nykyinen hirvien määrä ei ole enää merkittävä uhka taimikolle , jos sen varhaishoidosta on huolehdittu . On syytä muistaa , että vain 10%:lla uudistusaloista varhaishoito on tehty asianmukaisesti .

    Kannattaa seurata VMI:n tilastoista myös metsienhoidon kehityksen suuntaa rinnan hirvikannan kehittymisen kanssa . Voidaan varsin selkeästi osoittaa , että samalla , kun taimikot ovat jääneeet vähemmälle huomiolle , on hirvikanta kasvanut . Kasvuun on toki osaltaan vaikuttanut heikosti toiminut kannan arviointisapluuna , jota käytettiin vielä 90-luvulla. Tämän ovat tutkijatkin yksimielisesti todenneet.
    Korostan vielä , että paikallisia eroja hirvitiheyksissä saattaa vielä olla .Tiheän kannan alueille annetaan kannan edellyttämät lupamäärät ja tilanne korjautuu varmasti. Suurimmassa osassa maatamme hirvikanta on jo alhainen , eikä uhkaa merkittävästi metsätalouden harjoittamista. Vanhat tilastot vain kummittelevat ja ohjailevat toimintatapoja liian varovaisiin valintoihin metsänkasvatuksessa.

    Gla

    Harrastelija: ”Metsän monimuotoisuudella minusta tarkoitetaan kyllä kokonaisuutta eikä pelkästään joidenkin puulajien suhdetta toisiinsa.
    Metsän monimuotoisuus tarkoittaa puiden lisäksi siellä olevia eliöitä, eläimiä, kasveja, sieniä, marjoja…

    Hirvi kuuluu Suomen luontoon, piste.
    Kotikunnassani seurasin hirvituhoja jotka mainostettiin valtakunnan pahimmiksi. Oma metsäpalsta raivattiin pelkästään männylle ja hyvin pärjäsi.”

    Monimuotoisuus ei mitenkään korkealle yllä, kun metsäpalsta raivataan tasaikäiseksi männyn monokulttuuriksi hirvituhojen välttämiseksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 106)