Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 291)
  • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

    Merkitty: 

    Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

    Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

    Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

    Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

    Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

    Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

  • arto

    Meillä 7 kpl metsästys koiraa menny susien suuhun. Ei innosta enää koiraa päästää metsään kellään.

    Jovain

    Olen Jeessin kannalla, pedot sen kyllä hoitavat, mutta tässä on se ongelma, että emme ole Yellowstonen kansallispuistossa. Ja emme voi sietää sitä määrää petoja. Väitän kyllä, että metsäsuomessa on aika pitkälle jo siedetty, mutta emme kuitenkaan voi jättää luonnon hoidettavakaksi, on tasapainoiltava metsästyksen ym. vaihtoehtojen välillä. Petojen osuus tässä sorkkaeläin kysymyksessä ei ole vähäinen.

    jees h-valta

    Glan asennevamma petoja kohtaan loistaa kuin se kuuluisa Naantalin aurinko. En ala laskelmiin kun tiedän aivan hyvin ettei nykysuomessa petoja enää päästetä niihin määriin että pystyisivät hirvieläimien kantaa kurissa pitämään. Mutta uskon että tulevat polvet eivät ole niin petoarkoja kuin nyt miuruavat aikuiset. Varsinkin tasapainoa on pakkokin hakea koska metsästys ei ole tulevien sukupolvien juttu ollenkaan. Hirvikanta on kertaalleen ammuttava alas että petoverotus alkaa pitää niiden lisääntymistä kurissa. Mutta auttaa entistä enemmän nytkin kuten jo tiedämmekin. On alueita joissa näitä suorittavia poraa vasojen puutetta. Ja sehän tietää kannan ajalla laskua koska vanhaa karjaa kuolee liikenteessä ja metsästyksessä ja taudeissa vielä pitkään. Kun seuraa nuorten keskusteluja ne eivät todellakaan suuntauru metsästykseen kuin joku satunnainen siellä metsänkorvessa asuva. Ja nekin on sukupuuttoon kuoleva laji ihmisiä. Vielä tuosta Glan asennevammasta. Kun aloin metsiäni suojata Riistakeskukselta saaduilla akkupaimenaidoilla vaiva oli hänen mielestään hirveä ja kulutkin aivan sairaat. Nyt olen kuitenkin saanut kasvatettua ensimmäisen erän haapaa myyntieräksi joka alkaa siirtyä rattaille kahden vuoden aikajanalla. 400m3:ta ensalkuun. Muistaisin Glan istuttaneen jo rauduskoivikon tilalle kuusimetsän josta ei hänen aikanaan varmaan juurikaan iloa rahallisesti ole. Kumpi Gla nyt sitten tekikään sitä metsätalousbisnestä? Lisähuomautuksena että itsekkin valitettavasti nyt olen hiukan joutunut mäntytaimikossa samalla metsätilalla taistelemaan kolmen hirven syönti-intoa vastaan. Joten lohduksesi voin sanoa että harmittaa kun menin aidat purkamaan osittain pois. Olisi sekin männikkö säästynyt samalla noin pahalta silpomiselta kuin nyt kerkesi käydä. Toki uskon ne saaneeni taas pois lähistöltä kovalla häirinnällä. Tänään oli lähtöjäljet Koirakorven suon suuntaan joten toivoa on.

    metsä-masa

    Karhu, Susi, Ahma ja Ilves ei minulle henkilökohtaisesti nosta tunteita isommin puoleen eikä toiseen.  Metsän osalta asia on jopa myönteinen kun alueella on edellä mainitut petoeläinet liikkeellä.

    Meidän metsätilojen kasvupaikat on 2/3 männyn- ja 1/3 osaa kuuselle sopivia kasvualueita. 20-25 vuotta sitten alueella jäi hirviä jahtikauden jälkeen vielä toistuvasti  ja rajusti yli lasketun määrän.

    Aluksi alueella huomattiin yksitäisten susien liikkeitä, heti perään alkoi ilmestyä 3-4 suden jäljet ja pian alkoi löytyä karhujen makuu paikkoja, kesällä niitä tapasi puron varsilta ja myöhemmin useita eri paikoissa olevia talvipesiä. Ahmoja sain kuvatuksi auton ikkunasta matkalla palstalle. Vielä 6 vuotta sitten tapasin hankiaisten aikaan  Ihvelsen verisiä jälkiä  seuraten niitä purotörmälle, jonne oli raahannut takaperin vetäen osaa hirven ruhosta vararavinnoksi.

    Yhteenvetona tästä nelikosta metsän viljelyn osalta on vaan myönteistä kerrottavaa, hirvi tihentymä on tasantunut, lupahirvien kaadon jälkeen alueella on 1-2 yksiöä ylimääräistä, jota sudet pitää liikkeessä alueelta toiselle. Tällä hetkellä mä-taimikoiden kasvattaminen on mahdollista, kun varmistaa aitauksilla pahimman taimikko (T2) vaiheen yli.

    Gla

    Kerro nyt vaan Jees, millaisesta susikannasta puhutaan.

    Koivikon tilalla on mäntyä ja kuusta sekaisin. Kuuset n. 1-2 metrisiä, männyt 2-3…4 m. Isoimmat lähtee harvennuksessa pois. Ei syöntiä, Tricolla käsitelty. En usko, että sinun haapasi ovat samanikäisiä, jos 400 m3 on tulossa.

    Mutta ylipäätään petohommassa on se, että kaatolupia aletaan vähentää, jos pedot kilpailee metsästäjien saaliista. Jos saaliseläimet alkaa vähentyä, sitten vähenee pedotkin. Perusjuttuja luonnossa eli aika monta syytä, miksi petojen varaan hommaa ei voi jättää.

    jees h-valta

    Pedot sen kuitenkin aikanaan tulee hoitamaan, halusipa tai ei. Ja minusta luonnollinen asia. Mitä haapoihini tulee on tosi ettei kaikki ole samanikäisiä. Vanhimmat täyttävät keväällä 22, nuorimmat vasta 17. Mutta eihän sillä ole väliä kun kaikki ovat jalostustavaraa ja sieltä lähtee noiden lisäksi myös mieletön määrä hieskoivua ja kuustakin hiukan sekä kuituna että tukkina. Näistä alkupään peltoheitoista kyse.  Otan siis korkojen kera omani ja niin, koskas Gla sinulla se tilipäivä olisikaan? Pedoista vielä senverran että minulla ei ole ylärajaa pedoille. Niitä saa olla luonnollinen taso.

    Gla

    Enpä uskaltaisi noin kevyen analyysin puolesta lyödä vetoa.

    Taimikon suojaukseen hirviltä on riittänyt kerta vuoteen ja nyt ensimmäiset alkaa vähitellen olla turvassa (ei siis hirven turvassa) eli ruiskutustarve alkaa vähitellen vähentyä. Hehtaarin tekee kevyesti päivässä. Toki joka kerta siellä käydessä saa jännittää, vieläkö ovat kiertäneen syönnillään tuon paikan.

    Puuki

    Työmäärään ja kuluihin nähden ei haapojen kasvatuskaan mikään kultakaivos  ole kuten ei ole muiden puulajien kasvatus-ja myyntikään.  Mutta harrastuksetkin maksaa useimmiten.   Luont. uudistunut koivikko/männikkö on ehkä parassa ”sijoitus” metsän kasvatuspuolella, jos taimien kasvatukseen ja  suojaamiseen ei ole mennyt kohtuuttoman paljon kuluja.   Kasvupaikan puuntuottokyvystäkin tiet. riippuu mikä missäkin kannattaa.

    jees h-valta

    Enpä ainakaan pankista sille pääomalle kahdessakymmenessä vuodessa korkotuloa olisi tuota katetulosta saanut. Mielestäni tuottoaikaan suhteutettuna aivan kelpo tulos haavalla. Pitää muistaa että jos alat olisivat hirvivapaita tuotto olisi suorastaan hyytävän hyvää. Eli se mikä Puukin mielestä on harrastuksesta maksamista on kyllä valitettavasti toisten harrastuksesta maksamista, nimittäin metsästysharrasteen. Haapahan olisi suorastaan lapsellisen helppo kasvattaa massatuotteeksi. Oiva lisä esim. siihen jokusten ihannoimaan kuusen kasvatukseen. Haavasta saa pikatuottoja, kuusesta, hmm, voi seuraava sukupolvi ehkä saada isompaa tuottoa, JOS kaikki menee ees suunnilleen sinnepäin kuin pitäisi.

    A.Jalkanen

    Kyllä meidän metsien hiilinielu ja monimuotoisuus olisivat vielä olennaisesti paremmat, jos sorkallisten laidunnukseen (ml. poro joka vaikuttaa noin kolmanneksen pinta-alalla) saataisiin tolkkua. Kysymys on myös puun riittävyydestä metsäteollisuudelle. Kannattaisiko teollisuuden ja luonnonsuojelijoiden ottaa tiukemmin kantaa riistapolitiikkaan – sen sijaan että jättävät metsänomistajat ja maanviljelijät painimaan yksin ongelman kanssa?

    Selvennän vielä että tässä ei nyt puhuta Keski-Suomesta vaan valkohäntäpeura-alueesta ja poronhoitoalueesta. Tosin myös välialueelta löytyy hirvitihentymiä kuten esim. Anton Chigurh on todistanut.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 291)