Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 291)
  • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

    Merkitty: 

    Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

    Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

    Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

    Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

    Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

    Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

  • arto arto

    Heitetään pähkinä susista Jos 5 suden lauma syö viikossa hirven vasan / mullikan. Montako sutta tarvitaan 70 tuhanteen hirveen. Niitä olisi kyllä joka paikassa. Suden muu ravinto jänis valkohäntä kauris. susilla vaan sellainen taipumus ajaa hirvet laumaan. Sitten niitä jossain on todella paljon jossain ei mitään.

    Nuori_metsämies

    Hirvikannan loppumisesta en itse olisi niin huolissani vaan siitä kuinka hirvikantaa rokotetaan. Jäävän kannan uros/lehmä/vasa suhde on se mikä määrittää paljon. Riistakeskus ei turhaan yritä antaa kannan säätelyyn sopivaa jakaumaa. Mikäli seurat noudattaisivat tunnollisemmin jäävän kannan jakaumaa saataisiin hirvikanta sopivalle kestävälle tasolle (huom ajatellen luontoa eli metsiä ja eläinkantaa. Nyt tämä on mennyt tällaiseksi pumppaavaksi aaltoliikkeeksi jolloin välillä hirviä on rutosti ja välillä vähemmän. Tämä sama ajatushan paistaa suden kannanhoidollisessa metsästyksessä jolla haetaan sitä luonnon tasapainoa. Tämä vain tuppaa unohtumaan kun haetaan tasapainoa, mutta mennäänkin ääripäästä toiseen. Tämä peurakanta vain sotkee tätä palettia. Pitää myös muistaa että kuusettuvassa suomessa pieni sorkka on yhtä suuri riski taimikoille kuin helle, myrskyt ja hyönteiset varttuneemmalle puustolle. Ongelmia on monia ja mikäänhän ei tapahdu hetkessä vaan ottaa aikaa. Nyt ollaan vain joka suhteessa tässä tietyssä aallon vaiheessa ja sen mukaan on elettävä. Tulevaisuuttahan tässä tehdään.

    jees h-valta

    Artolla siis käsitykset eivät perustu mihinkään tietoon vaan luuloon. Hirvien vasaverotus on paljon oletettua suurempaa koska sudet ja muutkin pedot tappavat varastoonkin. Juuri kuten lammasaitauksissakin. Susirevvirin sisäpuolella alkaa sorkalliset vuosien mittaan hävitä nk. parempiin suihin. Toki hirvieläimetkin sen huomaavat ja yrittävät siirtyä maisemiin jossa susia yms. petoja ei ole vahvaa kantaa. Tämähän metsästäjiä närästääkin kun luonnonsuojelijat aivan oikein pyrkivät vaalimaan laumaantuvia reviirillään. Sillähän juuri sudet pysyvät harmittomina kun laumasta erkantuu vain nuoret omaa laumaa perustamaan. Tämä on metsästäjille iso ongelma koska he kilpailevat reviirillään sorkallisia tappavien susien kanssa. Nuo arton muut suden eväät ovat marginaalia silloin kun isoa evästä on tarjolla. Sillähän emot poikasiaan opettavat että jopa aikuisiakin hirviä joskus aina kellistetään.

    Planter Planter

    Lähtee taas hieman aiheen sivuun, mutta näytetään nyt tämä. Täällä Varsinais-Suomessa noudatetaan säntillisesti riistakeskuksen suosituksia. Uros/naaras suhteet ovat paikallaan ja lupien käyttöasteet korkealla. Ongelma on, että riistakeskus hyväksyy tavoitteksi yli 4 /1000ha hirvitiheyksiä. Valkohäntä tavoite on 30 /1000ha luokkaa ja niitä on yli 50 lisäksi tuntematon määrä metsäkauriita ainakin yli 20 / 1000ha. Kun  metsän keskelle hakkaa aukon, on se täynnä sorkkaeläimiä, niitä vaan on liikaa, että pystyisi jotain järkevää uudistamista tekemään.

    uusi

    Nuori_metsämies

    Itse en ymmärrä käsitystä juuri tästä että taistelemme sorkista. Omallakin kohdalla on aivan sama vaikka hoitaisivat sudet puolet  kannanhoidollisen metsästyksen hirvistä. Minä en nälkään kuole. Suuri huoli on lisääntyvissä reviirimäärissä ja suden reviirillä metsästyskoiran käyttö kannanhoidollisen metsästyksen apuna on käytännössä mahdotonta, oli riistalji mikä tahansa. Valitettava ilmiö on myös srva toiminnan hiipuminen samasta syystä. Ja tässä on se kääntöpuoli, että sudesta ei ole hoitamaan kantaa tarpeeksi. Samalla räjähdysmäisesti lisääntyvä peurakanta tuo tuhoja metsiin mutta myös ravintoa susille. Tässä ollaan taas termissä TASAPAINO. Joku on onnistunut hyvin leimaamaan metsästäjät riistaeläimien suojelioiksi susikeskustelussa. Ei metsästyskoirajärjestöt aja riistaeläinten suojelua vaan sitä että voimme jatkossakin hoitaa riistakantoja. Kannanhoidollinen metsästys (laji kuin laji) on suurimmassa roolissa riistanhoidossa ja siitä tulee heijastukset myös kansallemme niin tärkeään metsänhoitoon.

    Nuori_metsämies

    Aiheen sivusta tämä nyt menee mutta näitä asioita vain täytyy tarkastella huomattavan laajalla skaalalla jotta täs olis jota järkee

    Planter Planter

    Järkee on laajassa skaalassa ja onhan se aiheessa laajalla skaalalla. Itse näen omalla reviirillä ongelmana juuri riistakeskuksen roolin. Metsästäjillä olisi halu pudottaa kantaa enemmän, mutta riistakeskus jarruttaa.

    arto arto

    Kyllä ne jees ihan tietoon perustuu. Tutkittu tieto. Itse nähnyt sen 10 vuotta sitten täällä päin. Susitutkija tutki kuinka sudet verotaa hirviä. Suurimmat laumat oli usean 10 hirven laumoja. Metsästin silloin niitä. Ammuimme yhdestä laumasta 14 hirveä. Niitä juoksi vielä metsä täynnä. Mutta meni nylkiessä loppupäivä.

    jees h-valta

    Arto, se kymmenen vuotta sitten oli aivan eri aikaa kuin nyt. Silloin susia oli todella vähän. Nytkään ei paljon mutta lisääntymään päin. Valitettavasti metsästäjillä vain on kova hinku tappaa kilpailevat lihansyöjät.

    arto arto

    Ei meillä. Meillä susia ollut iät ja ajat..

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 291)