Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 291)
  • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

    Merkitty: 

    Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

    Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

    Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

    Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

    Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

    Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

  • Planter

    Älä tuo niitä taimikoita tähän ketjuun. Avaa uusi ketju ”Hoidettujen taimikoiden hirvituhot johtuvat taimikon hoitamattomuudesta”

    suorittava porras

    …niin paljonkos sitä metsää olikaan??

    Planter

    Muistutetaan taas, että en ole pitänyt enkä pidä Suomessa realistisena petojen käyttöä hirvieläinkannan säätelyyn. Avasin tämän ketjun vain ja ainoastaan, koska ne sudet on tuotu jokaiseen ketjuun, jonka olen avannut, olkoon omassaan kuten palstan säännöt sanovat. Edellä esittämäni petokorvaukset vs metsävahinkokorvaukset kannattaisi lukea kokonaisuudessaan ennen kommentin kirjoittamista. Onhan jossain jotain pahasti vialla. Omaisuusarvojen esittely ei myöskään kuulu tähän ketjuun.

    Tomperi

    Mettästäjät ovat muuttunneet niin laiskoiksi etteivät viiti hirvii mettästää muualta kuin mettäautoeiltä, os siitä ei hirvee löyvvy niin ee metätäetä ja sanotahan jotta hirviä ee oo pittää suojella ….

     

    jees h-valta

    Metsästäjät ovat kyvyttömyytensä kannan säätelyssä jo näyttäneet vaikka toisin tiedonvälitys antaa virheellisesti ymmärtää. Hirvieläikolareita on aivan käsittämätön määrä. Sudet ja muut pedot olisivat suhteutettuna saaliseläinmäärään aivan paras mahdollinen ja luonnonmukainen hoitotiimi josta aiheutuu vain hyvin vähäisiä oheisvahinkoja verrattuna valtavaan aineelliseen hirvieläinten tuhovaikutukseen.

    suorittava porras

    Missä suhteellisuudentaju luuraa? Vuonna 2017 metsästäjät tappoivat 40 000 valkohäntää, seuraavana noin 10 000 enemmän 2019 kaikkiaan yli 60 000 ja vuonna 2020  jo 70 000 valkohäntää. Tämän lisäksi kellistettiin 30 000 kaurista. Kuinka ison loven sudet ovat saaneet aikaiseksi hirvieläinkantaan vataavassa ajassa? Tänäkin vuonna saalismäärä kivunnee 70 000:een . Ainakin kaatokäyrä kohoaa vähintään samaa tahtia viime kauteen verrattuna. Susien vaikutus on yhtä mittava ,kun erään jousipyssymiehen tehot tappelussa Neuvostoliittoa vastaan. Yhtäläisyysmerkit on tässä suhteessa vedettävä myös Jessen suuntaan. Toiset tekee ,toiset vain höpöttää.

    Metsuri motokuski

    Näinhän se on. Nykyiset suurpedot lisääntyvät niin hitaasti että hirvieläinkanta räjähtää käsiin.

    Nuori_metsämies

    Mietin pitkään osallistunko keskusteluun… Mutta niin.. nämä ovat näitä ikuisuuskysymyksiä. Itse olen metsästyskoiran omistava metsänomistaja. Monen käsitys toimettomasta metsästäjästä perustuu nähtyihin passimiehiin mettäteiden laidoilla. Itse vihaan tätä petojen tuomista hirvikannan säätelyyn. Nyt pitää myös muistaa se että puhutaanko hirvikannasta vai hirvieläinkannasta. Alueilla joilla on paljon susia on myös vahva hirvieläinkanta, tässä ajan takaa sitä, että niin peto kuin hirvieläintuhoissa on menty ojasta allikkoon jo silloin kun joku nero keksi tuoda valkohäntäpeuran suomen lajistoon. Tästä päästään siihen että runsaalla peurakannalla, hirvikannan säätely on vaikeampaa (vaikka metsästys on saanut tehoa koirien ja teknologian kautta), koska koirien käyttö on mahdotonta pikkusorkan ja niitä seuraavien susien vuoksi ja 80% metsästäjistä eivät kykene keski iän vuoksi mies ajoihin. Tällä ajan takaa sitä, että lumipalloefekti alkoi jo tapahtua aikapäiviä sitten. Summasummarum susikannan käyttö hirvikannan säätelyssä on (huom) mielestäni absurdi idean tasolla.  Paras lääke on hoitaa metsät jo taimivaiheessa ajallaan ja vaikka kovemmalla runkoluvulla. Ja isännille vinkki, jos se hirvi käy taimikossa niin älkää joka kevät käykö sen raivaussahan kanssa kaatamassa syötyjä ja kirotko että nyt ei jää mitään. Lehtipuu fiksulla sekakasvatuksella aisoihin ja ensiharvennusta odottamaan. Tästä tykityksestä tuskin kukaan ottaa selkoa, mutta ei täälä aina ota selkoa muistakaan. Ja loppuun vielä se, että kentällä on selvästi nähtävillä hirvikannan selkeä lasku. Se ei ole mitään keksittyä. Talvilaitumen sattuminen oman maantieteen kohdalle on valitettava ilmiö.

    Planter

    Kiitos Nuori_metsämies! Asiallisesti kommentoivat metsästäjät ovat palstalle erittäin tervetulleita. Melkein kaikesta samaa mieltä.

    Koko maan tasolla hirvikanta on laskussa, pelkona on takapotku, kun pelotellaan hirvien loppumisella.

    Ola_Pallonivel

    Suhhuutelkaa Tricoa lampaiden ja koirien turkkiin, pitää eläimet loitolla. Niin mekin taimikoiden omistajat suhhuutellaan männyn taimiin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 291)